Door de schitterende herfsttinten is de Ardense natuur op dit moment op zijn mooist. Maar niet alleen bovengronds zijn de Ardennen één grote ontdekkingsreis. Dwaal ook eens af naar de krochten van dit ruige gebied. Proef de feeërieke sfeer in de grotten of de keiharde wereld van de mijnwerkers. Beide werelden zijn absolute must see’s als je de Ardennen bezoekt. Speciaal voor Travelvibe schreef Monique van L’Auberge du Notaire daarom deze keer een gastcolumn met drie ‘must see’ grotten in de Ardennen…

vlakke fietsroutes in de Ardennen

1. Grotten van Remouchamps

Op 25 minuten ten zuiden van Luik liggen de grotten van Remouchamps, gemeente Aywaille. De eerste kilometer in deze grot leg je te voet af. Toen ik daar rondliep, had ik het gevoel dat ik in de Efteling was. Toen realiseerde ik me dat deze grot echt door de natuur is gevormd. Grotverlichting zorgt ervoor dat je de stalagmieten en stalactieten aan de hoogste plafonds goed kunt zien. De route brengt je naar een onderaardse rivier, de Rubicon en naar de apotheose van deze grotten: de grote zaal, ‘De Kathedraal’ genoemd. Dan stap je in een bootje om je ondergrondse tocht te vervolgen. Met het bootje maak je de langste ondergrondse riviertocht ter wereld die voor publiek toegankelijk is.

Drink een echte ‘Curtius’

Tegenover de ingang van de grotten zijn talloze brasseriën en taveernes om je indrukken te laten bezinken. Ik raad je aan een ‘Curtius’ te drinken. Dat is een elegant en complex blond bier uit Luik. Het werd ontwikkeld door twee jongemannen die zijn afgestudeerd op het gebied van Landbouw en Voeding. Bier brouwen werd hun passie en later hun beroep.

Grotten van Remouchamps, Rue de Louveigné 3, Remouchamps

2. Bezoek aan de Blegny-mijn

De Blegny-mijn bij Luik ligt net ten zuiden van Maastricht. Dit is een échte aanrader voor een bezoekje onderweg naar de Ardennen bijvoorbeeld. In maart 1980 verliet het laatste kolenkarretje de Blegny-mijn. Al vrij snel daarna werd de mijn toegankelijk voor het publiek. Het was de eerste Europese kolenmijn waar toeristen een kijkje konden nemen. Het is vooral deze mijn die je direct een goede indruk geeft van hoe een mijnwerkersleven eruit moet hebben gezien. In de mijn word je ontvangen zoals een mijnwerker vroeger zijn werkdag begon: werkjas aan en helm op. Vervolgens krijg je een rondleiding van zo’n twee uur van een voormalige mijnwerker in de onderaardse gangen. De mijn telt maar liefst acht ondergrondse verdiepingen; het diepste punt ligt meer dan 500 meter onder het oppervlak.

UNESCO Werelderfgoed

De Blegny-mijn is samen met nog drie andere kolenmijnensites in Wallonië in 2012  toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Blegny-mijn, Rue Lambert Marlet 23, 4670 Blegny

3. Bezoek de Leisteengroeve in Recht

Recht is een dorp in het Duitstalige gebied van België. Je vindt het op tien minuutjes rijden van L’Auberge du Notaire. Daar werd in tien jaar tijd een vervallen blauwsteenmijn (Schieferstollen) omgebouwd tot museum. Toen de steengroeven uitgeput raakten en het winnen van de blauwe leisteen te moeilijk werd, ontwikkelden de gebroeders Margraff een nieuwe mijngang. Daar gingen ze dakleien delven.

Hét handelsmerk van Recht

De blauwe lei is hét handelsmerk van Recht geworden. Raam- en deurkozijnen, gootstenen, tafels, vloertegels, waterleidingen, veetroggen; je kon het zo gek niet bedenken of de blauwe leisteen uit Recht werd erin verwerkt. Er worden hier rondleidingen gegeven tot in de onderste mijngang. Deze ligt zestig meter onder het aardoppervlak.

De leisteengroeve in Recht, Schieferstollen Recht, Zum Schieferstollen 31, 4780 Recht/St.Vith

Meer Ardennen?

Wil je meer weten over grotten in de Ardennen, mail ons. Wij zorgen dat je persoonlijk antwoord krijgt van Monique. Eerder schreef Monique van L’ Auberge du Notoire over vlakke fietsroutes in de Ardennen en over een hele bijzondere bierbrouwerij in de Ardennen.

unnamedFan van het programma Ik-Vertrek? Download het gratis E-book

Monique van Schijndel is samen met Mart van der Heijden eigenaar van het culinaire mini-hotel L’ Auberge du Notaire in Vielsalm, in de Belgische Ardennen. Zij verbouwden een voormalig notarishuis tot kleinschalig hotel met negen gastenkamers. L’ Auberge du Notaire is in 2013 uitgeroepen tot beste hotel van België. Vind je het interessant om meer te lezen over hun belevenissen gedurende de tien jaar dat het hotel bestaat? Of wil je weten wat de lekkerste recepten uit de Ardennen zijn? Download dan gratis het e-book.