Vakantie Namibië

Op Travelvibe lees je vooral blogs over bestemmingen in Nederland en Europa. Maar soms zijn er van die wereldbestemmingen waar we zó enthousiast van worden dat we je er toch graag meer over vertellen. Neem Namibië & Botswana bijvoorbeeld. Ardy en Angelique maakten er met hun twee tienerzonen Daan (17) en Pim (15) een prachtige rondreis. Ze waren diep onder de indruk van de leegte van de landschappen, de schitterende kleuren en de overweldigende natuur. Met Travelvibe delen ze 10x ‘must-do’s op vakantie in Namibië & Botswana:

To do Namibie

1. Doe een echte Afrikaanse Sundowner in de Namib-woenstijn

Ondergaande zon, met een hemel die van strakblauw naar geel-oranje-paars kleurt; het gekrijs van wat vogels en andere dieren op de achtergrond, een koud biertje in je hand en authentieke snacks binnen bereik zoals biltong en droë wors… Dit is een sundowner!

Sundowner Namibië

2. Beklim de ‘Big Daddy’- duin in de Sossusvlei

Als je Namibië in Google afbeeldingen opzoekt, krijg je als eerste beelden van de Sossusvlei op je scherm: enorme duinen tegen een strakblauwe lucht in 50 tinten oranje. ‘Big Daddy’, de hoogste duin van de Sossuvlei ligt naast de death valley, aan het einde van de Sossusvlei. Zelfs in de winter (juli/augustus) kan het er behoorlijk heet worden. Onze tip is daarom om meteen ‘s morgensvroeg bij zonsopgang naar het park te gaan en meteen door te rijden naar deze duin. Het is dan ook nog niet zo druk, zodat je niet in file de duin hoeft te beklimmen. De klim door het mulle zand is best pittig, maar de afdaling (op het steilste stuk naar beneden rennen/schuiven/springen) maakt het zeker de moeite waard!

Big daddy Namibie | Travelvibe

3. Kano tussen de zeehonden in Walvis Bay

Namibië heeft een enorme zeehondenpopulatie: 1 zeehond op elke 2 inwoners. Vlakbij Walvis Bay is een baai waarin met name de jonge (puber)zeehonden te vinden zijn. Het water is er ijskoud dankzij de koude stroming in de Atlantische oceaan, maar super kalm, dus uitstekend geschikt om in te kanoën. De zeehonden zijn erg nieuwsgierig en totaal niet bang voor de kano’s. Je kan dus heel rustig tussen de zeehonden door peddelen en ze onder hun buik kietelen. Sommige durfallen springen zelfs bij je in de kano. Als je mazzel hebt, kom je in de baai ook nog dolfijnen of walvissen tegen; een geweldige ervaring!

Kano in Walvis Bay | Travelvibe

4. Staar naar de oneindige sterrenhemel

Namibië en Botswana zijn erg dunbevolkt en onbewolkt in juli en augustus. Als je ’s avonds laat je stoeltje buiten zet, bij voorkeur als de maan onder is of nog erg klein is, weet je niet wat je ziet: wolken van sterren!

Sterren Namibië

5. Een doe-het-zelf-safari bij zonsondergang in Etosha en Chobe

Met onze 4×4 Ford konden we prima zelf door het mulle zand rijden in Chobe Nationaal Park (Botswana). In Etosha Nationaal Park (Namibië) kun je ook uitstekend uit de voeten met een ‘normale’ 2 WD. Tegen zonsondergang zijn de dieren het actiefst en zijn ze in grote aantallen te vinden bij de waterholes in de parken. We hebben zelfs twee leeuwinnen gezien die een jong olifantje aanvielen; bizar!

Safari Namibie | Travelvibe

6. Luister naar de Afrikaanse radio

Namibië is één van de jongste landen ter wereld. Het behoorde tot de jaren negentig bij Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse invloed is nog overal merkbaar, van plaatsnamen tot Afrikaanse radiozenders. Met een beetje moeite is het aardig te volgen. We hebben erg genoten van de Afrikaanse equivalenten van Nick en Simon en hebben een heel recept kunnen volgen van ‘gemael vleis poffertjes’. Dat zijn gehaktschijven gefrituurd in een soort pannenkoekenbeslag.

Afrikaans Namibie

7. Bezoek in 1 dag (of 2..) de Viktoriawatervallen in Zimbabwe en Zambia

Bij de bijzonder indrukwekkende Viktoriawatervallen komen vier Afrikaanse landen samen: Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia. Wij hebben als vreemde afwijking ‘landen sparen’ (via de App ‘visited countries’), dus konden dit buitenkansje niet voorbij laten gaan. De Viktoriawatervallen zijn niet de grootste, maar wel de mooiste watervallen ter wereld. In een enorme diepe kloof van een kleine 100 meter stort het water van de Zambezi-rivier zich naar beneden. Vanaf Zimbabwe kun je de breedte van de watervallen erg mooi zien; vanaf Zambia kun je de kloof en de diepte het beste zien. De combinatie vonden wij daarom optimaal!

Zelf rijden naar Zimbabwe en Zambia is erg gecompliceerd; we hebben daarom een tweedaagse trip geboekt, waarbij we opgehaald en teruggebracht werden naar Botswana. De grensovergang van Zimbabwe naar Zambia en weer terug kan met een combi-visum en hebben we gewoon lopend gedaan; prima te doen!

Viktoria Watervallen Travelvibe

8. Overnacht in de buitenlucht in een zoutpan in de Kalahari woestijn

Zeker voor onze zoons was dit hét hoogtepunt van onze reis. Vanaf Planet Baobab vertrokken we eerst met een safari-jeep naar de rand van de Ntwetwe zoutpan, vanaf waar we met quads hier doorheen mochten rijden. Het allerleukste was nog wel dat kinderen (vanaf 12 jaar) zelf de quads mochten besturen. Wij zaten dus twee keer achterop. Na een half uur rijden ging de zon onder en werden de quads op een rijtje gezet. Bij een kampvuur werd een heerlijk diner bereid en lagen de bedjes al klaar. Helaas was het erg bewolkt, waardoor we geen sterren konden zien, maar slapen in zo’n onaards landschap was geweldig en doordat het bewolkt was ook helemaal niet koud.

Zoutpan Kalahari woestijn

9. Doe een riviersafari (in Chobe en Okavango)

Vanaf het water kijk je weer heel anders naar een gebied. De meeste dieren laten zich helemaal niet van de wijs brengen door boten en zijn dus tot heel dichtbij te benaderen. Een riviersafari is ook dé manier om dieren als nijlpaarden, krokodillen en buffels te bewonderen. Zelfs als je met een (Mokoro) kano gaat is dit niet gevaarlijk; de gidsen weten precies wat ze wel of niet moeten doen.

Riviersafari (in Chobe en Okavango) | Travelvibe

10. Bekijk de Okovango delta vanuit de lucht

Oké, het is niet goedkoop (zo’n 100 euro per persoon), maar wel erg mooi: met een klein Cessna vliegtuig een rondvlucht over de Okavango delta. De delta is zó groot, dat alleen echt vanuit de lucht te ervaren is hóe groot. Vanuit de lucht hebben we kuddes van buffels en olifanten gezien met meer dan 100 dieren. Ook landschappelijk is het heel mooi om te zien. Houd wel rekening met een bumpy vlucht; zeker als je daarbij optelt dat je door een fototoestel of telefoon aan het turen bent. Dit leidt dit bijna zeker tot luchtziekte…

Okovango delta Travelvibe

– Praktische tips Namibië & Botswana –

Zelf rijden in Namibië?

Zelf rijden? Hartgrondig ja; Namibië en Botswana zijn veilig, schoon, met heel weinig verkeer en de wegen zijn ook prima te doen. De afstanden zijn wel behoorlijk: wij reden meer dan 5000 km in drie weken tijd. Als je dit teveel van het goede vindt, kan je bijvoorbeeld ook besluiten om alleen Namibië te bezoeken.

Lodges of kamperen?

Wij hebben gekozen voor lodges, vooral vanwege de koude nachten. Namibië en Botswana liggen op het zuidelijk halfrond, zodat onze zomer hun winter is. Overdag is het weer fantastisch (droog, zonnig en tussen de 20-25 graden), maar ’s nachts kan de temperatuur tot bijna het vriespunt dalen. Als je je daarop voorbereidt met een goede slaapzak; mutsen en handschoenen hoeft dit geen probleem te zijn. Kamperen in de Nationale Parken is natuurlijk ook heel bijzonder! De maanden juli en augustus zijn de droge maanden en daarmee de populairste maanden om te reizen in Namibië en Botswana. Daarom is tijdig reserveren van met name accommodaties is wel nodig.

Zelf op vakantie naar Namibië?

Wij hebben onze reis geboekt via Riksjatravel.nl, waarbij je met bouwstenen je eigen vakantie kunt samenstellen. Riksja werkt samen met lokale reisbureaus, zodat ook ter plekke alles uitstekend geregeld was. We zijn met KLM naar Windhoek gevlogen, die hier dagelijks rechtstreeks op vliegt.

Dit was de route van onze gastbloggers door Namibië & Botswana:

Route Namibië

Andere wereldbestemmingen?

Ga jij het liefst naar verre bestemmingen? Check dan deze blogs over een reis naar China of lees deze tips voor een perfecte roadtrip Zuid Afrika.