Reistips China | Travelvibe

Gastblogger Mirjam reisde als KLM-stewardess jarenlang de wereld rond. Nu heeft ze met een gezin en twee kinderen nog steeds ‘Travelvibes’. Als gezin maakten ze een zelf georganiseerde tweeweekse rondreis door China. Met Travelvibe deelt ze haar ervaringen en geeft ze je tien superhandige reistips voor als jij met je gezin een reis naar China maakt…

Reistips China | Travelvibe

Veertiendaagse rondreis door China: Chengdu – Guilin – Xi’an – Beijing

Ken je dat? Dat je een gezin hebt, maar dat je na een aantal heerlijke, maar brave kampeervakanties toe bent aan iets anders? Aan zoals het was vóór je een gezin had? Waarom dan niet nu met z’n allen het avontuur tegemoet gaan, dachten wij. En we ontdekten dat een zelfstandige rondreis door China prima te doen is met kinderen vanaf een jaar of 7. Wil jij ook met je gezin naar China? Dit zijn onze tien tips:

Tip 1: Oefen thuis

Voor de voorpret kun je thuis natuurlijk vast oefenen op het eten met stokjes, maar je kunt ook met de Nemo-app een paar woorden ‘must-know’ Chinees leren.  Dat is nuttig en gezellig!

Tip 2 : Neem een middenklasse hostel voor een zacht bed

Na een lange reis is echt relaxen nog niet zo eenvoudig, want in China zijn zachte bedden zeldzaam. De zachtste bedden troffen wij aan in de middenklasse hostels. Hier was de badkamer bovendien vaak uitgerust met een stortdouche. Als je een hotel boekt, wees je er dan van bewust dat een bed veelal een kleine tot middelgrote twijfelaar is. Dat is vrij klein voor 2 kinderen. Familiekamers zijn daarom vaak geschikt voor maximaal 3 personen. Suites zijn handiger, want die beschikken vaak over een aparte slaapkamer-en-suite voor de ouders

Tip 3: Regionale gerechten proberen met kids? Gewoon doen!

Elke regio in China kent z’n eigen culinaire tradities. Probeer bijvoorbeeld de hot-pot in Chengdu. In je tafel bevindt zich een brander en daarop komt een schaal met twee soorten bouillon naar keuze, een scherpe en voor de kinderen, een veel minder scherpe variant.

walk-in koelkast

Vervolgens mag iedereen in een soort walk-in koelkast allerlei spiesen uitkiezen met groenten, vlees, vis of tofu. De spiesen kook je gaar in de bouillon en eet je met rijst of met noedels.

Tip 4: Pak de NL-audiotour in de Verboden Stad

Er is zo veel te zien in China. Chinese toeristen reizen in grote getalen en vrijwel altijd onder begeleiding van een gids. Maar als Westerse toerist kun je er ook prima uit de voeten zonder gids. Zo heeft de Verboden Stad een audiotour beschikbaar in uitstekend verstaanbaar Nederlands.

Reistips China - Travelvibe

Tip 5: Vermijd de toeristische hot spots op de Chinese muur!

Absolute must is een bezoek aan de Chinese Muur. Wil je de toeristische plekken vermijden? Ga dan met een taxi naar het dorp Zhuàngdàokou en loop dwars door het dorp richting de bergen. Via een bergweggetje bereik je in ongeveer 20 minuten de Muur. Op de Muur ga je rechtsaf. Je kunt vervolgens via een uitdagende klim in een dik uur over de Muur naar het dorp Huánghuá Chéng lopen, aan de rand van een meer. Laat de taxichauffeur je hier weer oppikken.

Reistips China | Travelvibe

Tip 6: Neem met de kids de kabelbaan naar de hoogst gelegen rijstvelden ter wereld.

Zeer het bezoeken waard zijn ook de hoogst gelegen rijstvelden ter wereld in Ping’An. Kies bewust in welk seizoen je hier heen gaat. Elk seizoen heeft voor- en nadelen; rijstterrassen met water en prachtige kleuren, betekenen vaak ook natte glibberige paadjes. Dorre, lege rijstvelden, betekenen goed begaanbare paadjes. Voor kinderen extra leuk om met de kabelbaan omhoog te gaan en te voet door de rijstvelden weer af te dalen.

reistips China -Travelvibe

Tip 7 : Laat in het Chinees het eindstation aan je chauffeur zien

De reisafstanden in China zijn heel groot, maar (openbaar) vervoer (vliegtuig, bus, metro, taxi) is goed geregeld. Taxi’s rijden binnen de stad altijd op de meter. Bussen rijden frequent. Zorg ervoor dat je in Chinese tekens aan de chauffeur kunt laten zien waar je naartoe wilt. Een busritje kost een paar yuan, gepast te betalen in een soort spaarpot in de bus. Om te kunnen bepalen wanneer je weer moet uitstappen, is GPS erg praktisch. Thuis offline kaarten downloaden van bijvoorbeeld CityMaps2Go en ter plaatse de GPS locatie van je hotel opslaan, maakt dat je altijd weet waar je naartoe terug moet. Google Maps is in China niet bruikbaar, want Google is in heel China geblokkeerd. Reizen met de metro (in Beijing) is sinds de Olympische Spelen voor Westerse toeristen zeer eenvoudig. Alles wordt in het Engels aangegeven.

Tip 8: Maak een treinreis in China, want het is een absolute ‘must do’

Reizen met de trein in China is een absolute ‘must do’. Door China rijdt een hoge snelheidstrein, die je pijlsnel van A naar B brengt. De slaaptrein is een avontuurlijk alternatief. Reserveer de ‘soft sleepers’, want die zijn al harder dan de naam doet vermoeden. Coupés zijn geschikt voor 4 personen. Voor ieder ligt een paar schone slippers klaar. Een restauratiewagen is niet aanwezig in de trein; wel komt er een karretje langs waar je bijvoorbeeld een cup noedels kunt kopen. Een half uur voor vertrek mag je instappen. Kom wel op tijd, want er is een security controle op het station.

Tip 9: Maak je een treinreis? Bestel je kaartjes lang van tevoren…

Bestel de treinkaartjes van tevoren om lange wachttijden te voorkomen. Ook als je in Nederland de kaartjes al hebt besteld, moeten de kaarten op het station opgehaald worden. Dit is een tijdrovende klus. Je kunt ook aan je accommodatie vragen om de kaarten, tegen betaling, voor jou op te halen. Degene die ze gaat ophalen heeft contant geld en een kopie van je paspoort nodig. Kinderen betalen minder voor een treinkaartje. Hun lengte is bepalend voor het te betalen bedrag.

Tip 10: Met je gezin naar China? Gewoon doen!

China is een land voor jong en oud, volop in ontwikkeling, en tegelijkertijd doorvlochten van oude tradities. De Chinezen lijken meer op de Nederlanders dan je zou verwachten. Ook zonder de taal te beheersen kun je je er prima redden. Ga het avontuur met je gezin dus gerust aan! Meer reistips over China van Mirjam ontvangen? Mail ons op: info@travelvibe.nl.

full