48 uur in San Sebastian

San Sabastián is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Deze sublieme badstad is jaren onontdekt gebleven, ondanks haar stevige reputatie als ‘culinaire hoofdstad van Spanje’. Dat begint echter te veranderen, vooral sinds de vele media-aandacht volgend op de culturele titel. Breng daarom zo snel mogelijk een bezoekje aan deze betoverende stad! En… met deze insider tips voor 48 uur in San Sebastián, heb je alvast wat houvast voor een leuk tripje San Sebastián.

Tekst en foto’s: Emmie Declerck *

La Concha San Sebastian
La Concha San Sebastian

Dag 1 in San Sebastián

  1. La Concha is de topattractie van San Sebastián, en het is vast het eerste dat je wilt gezien hebben na aankomst. Het is een goudgele strandbaai in de vorm van een schelp, vandaar de Spaanse naam ‘Concha’. Het diepblauwe water en het omgevende groen maken dit een echt plaatje, middenin de stad! Poseren aan de hoger gelegen strandpromenade met haar mooie witte balustrade en daarachter de Conch baai is iets wat geen enkele bezoeker wil overslaan.
  1. Je denkt nu misschien dat je het beste al gehad hebt, maar dat moet eigenlijk nog komen. San Sebastián is immers omringd door bergen. Het beste uitkijkpunt – in het Spaans ‘mirador’ – ligt op de Igueldo berg de de Concha baai begrenst. Je kunt erheen met een antieke kabelbaan gebouwd in 1912, om er te genieten van een adembenemend uitzicht op de stad, de baai en de prachtige groene omgeving.
Tips: 48 uur in San Sebastián
  1. Honger? Wandel gewoon even terug langs de baai, want aan het einde van de Concha kom je, naast de haven, in het oude centrum terecht. Daar moet je vooral de felbegeerde ‘pintxos’ (Baskische tapas) proeven in de tientallen bars waaruit je kunt kiezen. De meest gereputeerde pintxos bars vind je in de Fermín Calbetón straat en de Agosto 31 straat. La Cuchara de San Telmo en Gandarias zijn bijvoorbeeld 2 klassieke bars met faam. Ook moderne bars als A Fuego Negro zijn aanraders waar je de bal moeilijk mis kunt slaan bij het bestellen van een pintxo.
  1. Moe van het lange rechtstaan in de bars? Strijk nog even neer op een terrasje aan het schitterende centrale plein, de Plaza de la Constitución, voor een slaapmutsje. Of een koffie als je daarna nog met de beentjes van de vloer wilt, want het oude stadsgedeelte transformeert zich rond middernacht van een gastronomisch walhalla in een bruisend uitgaansgedeelte met dansbars en cafeetjes.
San Sebastian baai

48 uur in San Sebastián? Dat is pintxos en panorama’s in een pittoreske badstad

Dag 2 in San Sebastián:

  1. We beginnen onze tweede dag aan een strand dat ditmaal niet in de Concha baai ligt, maar aan de andere kant van de stad tegen de Ulía berg aanleunt. Daar kun je onder het drinken van een kop koffie op het terras van bijvoorbeeld bar ZM de surfers en bodyboarders gadeslaan, want Zurriola strand is het strand met de sterkste golven in San Sebastián. De wijk erachter is de surferswijk Gros, en ook hier lokken steeds meer pintxobars bezoekers. Het gemakkelijkst is het om even de Zabaleta straat in te duiken, waar je de ene bar na de andere tegenkomt, mét terrasjes!
  1. Ten slotte mag je tijdens de zomer de kans niet missen om San Sebastián per boot te verkennen. Er zijn twee opties vanuit de haven: je kunt met de boot naar het eiland Santa Clara voor de Concha baai, of je kunt een boottochtje maken langs de volledige kust van de stad. Op het eiland is er trouwens een strandbaaitje en meer om van te genieten als je voldoende tijd hebt. Een aanrader voor een dagje uit!
San Sebastian - SantaClara
  1. Bezoek je San Sebastián buiten de zomer, wandel dan de Urgull heuvel in de haven op tot aan de top, waar een Christusbeeld de dappere wandelaars verwelkomt. Ook heel mooi om te doen tegen zonsondergang trouwens, en eer je terug beneden in het oude centrum bent, kun je weer volop genieten van een sfeervolle avond met lekker eten en muziek. De perfecte afsluiter van een heerlijk weekendje San Sebastián!
ZurriolaBeach San Sebastian
Zurriola Beach, San Sebastian

Extra tip in San Sebastián:

In de zomer zijn er meer culturele evenementen in San Sebastián, zoals het Internationale Jazzfestival de derde week van juli en het Semana Grande feest de derde week van augustus. De moeite waard om je bezoek dan te plannen!

San Sebastian-Urgull