Tips voor stedentrip Spanje: Leuk om te doen in Malaga - Travelvibe

Begin 2017 bezocht ik het steeds populairder wordende Málaga in Zuid-Spanje. Vooral buiten de zomermaanden is dit een heerlijke stad voor een citytrip. Zelfs hartje winter is de temperatuur hier aangenaam. Ben je er slechts een paar dagen? Dan kun je met deze vijf tips de stad goed leren kennen. Travelvibe tipt ‘Doen in Málaga’: Ontdek Malaga per fiets, relax in de hammam, proef de Andalusische keuken, geniet van het uitzicht op de stad en ontdek minstens één van de 25 musea.  

TIP 1: ONTDEK
Fietsen door Málaga

Vlak na aankomst een stad verkennen op de fiets, vind ik bijna een must tijdens een citytrip. Je ziet in een paar uur zo veel. Je krijgt bovendien meteen een goed beeld van de plekken waar je de komende dagen nog even naar toe ‘moet’. In mei vorig jaar heb ik ook een fietstour door Málaga gemaakt. Deze ging langs alle hotspots van de stad. Nu kozen we voor een andere route. Fietsen in Málaga is overigens easy! Je mag rijden op de stoep, maar op veel plekken ligt ook een fietspad.

Doen in Malaga: Fietstocht met gids in Malaga - Travelvibe

Fietsen langs het strand van Málaga

Dit jaar kozen we er voor om juist eens langs de kust naar de oostelijk gelegen vissersplaatsje Pedregalejo te fietsen. Je fiets over de boulevard, met aan je rechterhand de zee en links de mooiere buitenwijken van de stad. Onderweg passeer je parkjes met speeltuinen en om de paar honderd meter de typische strandtentjes (chiringuitos) met verse vis op de barbecue. Het vissersplaatsje staat vol kleurrijke huizen versierd met tegeltjes en planten. Dit dorpje is ook een goede bestemming voor de lunch, want ook de Malagueños (de inwoners van Málaga) trekken richting Playas de Pedregalejo, voor de meest verse vis. Wij rijden dezelfde weg terug langs de kust, maken een ommetje door de haven om in het steeds hipper wordende Soho nog wat muurschilderingen te bewonderen.

Streetart in Soho Malaga - Travelvibe

Zelf fietsen in Málaga?

Bij Baja Bikes in Málaga kun je een privé tocht (vanaf € 35 p.p.) boeken of meld je aan voor een groepstour.
Handig: je kunt kiezen voor een Nederlandse gids én uit verschillende fietstochten, zoals:
– De highlights van Málaga (€ 25)
– Fietsen & Tapas in Málaga (€32,50)
– Alternatieve fietsroute Málaga (€ 25)
Ga je liever zelf op pad? Vanaf € 5 huur je al een fiets en verken je de stad op je eigen tempo. Ook voor kinderen is fietsen in Málaga goed te doen.

TIP 2: RELAX
Laat je verwennen in de Hammam van Málaga

Het stond al even op mijn lijstje, maar nu kon ik eindelijk een bezoek brengen aan Hammam al Andalus in het centrum van Málaga. We dalen af in een Arabische sprookjessetting; het is alsof ik in Marrakech het badhuis binnenstap… 

In de mooie en schone kleedkamer kun je alle bezittingen veilig opbergen en je omkleden in badkleding. Voor entree neem je een douche en neem je de trap naar het badhuis. Bij de ingang liggen meteen twee (ijs)koude dompelbaden en onder de lichtkoepel vind je het eerste warme bad. De ruimte is gevuld met stoom en het ruikt naar heerlijke kruiden. De sfeer is duister en in de nisjes branden sfeervolle kaarsen. We gaan naar boven waar nog een warm bad is. In de hoek Oosterse zitjes met theepotten vol verse muntthee.

Must: een Traditionele Kessa Massage

Bij het reserveren van een bezoek aan de hammam kun je kiezen uit verschillende behandelingen en massages. Ik wilde in elk geval een traditionele kessa massage met veel schuim en kies daarom voor het Al Andalus arrangement (€ 64 voor 90 minuten entree inclusief 30 minuten massage). Tijdens het bezoek draag je een armbandje met de geboekte behandeling. Wanneer jouw moment is aangebroken, word je naar de behandelruimte gebracht. De kessa massage is een super ervaring. Bergen schuim worden een half uur lang afgewisseld met ruwe scrubs en ik koos als afsluiting voor een nekmassage. Na deze behandeling is er nog volop tijd voor een muntthee en een badritueel. Heerlijk, volgende keer weer!
Kijk voor meer info, reservering en alle arrangementen op de site van Hammam Al Andalus.

Bezoek Hamma al Andalus in Malaga - Travelvibe

TIP 3: BEWONDER
De berg op voor Alcazaba en Castillo Gibralfaro

Aan de voet van de Gibralfaro berg ligt het indrukwekkende Teatro Romano en entree naar de Moorse vesting Alcazaba vol Arabische invloeden als Arabische tekens, tuinen en poorten. De basis stamt al uit de 9e eeuw. Een mooie plek om rond te lopen, foto’s te maken en om af en toe eens over de rand te kijken voor het mooie uitzicht. Hoogtepunt is het hoofdpaleis met een mooie waterpartij en een verzameling aardewerk. Bovenop de berg vind je het Gibralfaro kasteel dat wij dit keer bezochten.

Gibralfaro Castillo in Malaga - Travelvibe

De klim naar Castillo Gibralfaro

Er is een flinke klim nodig om het Gibralfaro kasteel te bereiken. Je kunt ook de bus pakken, maar de wandelroute geeft ons (op nieuwjaarsdag!) net iets meer voldoening. De klim is pittig, maar wel de moeite waard. In het kasteel is een klein museum en hier kun je doorklimmen en wandelen over de kasteelmuren. Je overziet de complete haven, de stranden, de stad en… je kijkt zo de stierenarena in! Naast het kasteel ligt het 5-sterren Parador de Málaga Gibralfaro. Het hotel heeft een terras waar je wat kunt drinken mét hetzelfde fraaie uitzicht.

PS: op zondag vanaf 14.00 uur is Castillo Gibralfaro gratis toegankelijk.

Arena van Malaga
Doen in Malaga - uitkijken over de stad - Travelvibe

TIP 4: PROEF
De leukste restaurantjes van MÁLAGA

In Málaga kun je heerlijk eten en drinken. Ook dit keer bezocht ik mijn favoriete restaurants en bars:

Bodega Bar EL PIMPI

El Pimpi, dé Bodega bar in Málaga, wordt getipt in elke reisgids. Ik vind het een must visit voor de gezellige sfeer en talloze Spaanse details. Ook de snelheid en service is er goed. Leuk meegenomen: het is de favo spot van beroemdheden, waaronder Rafael Nadal en buurman (!) Antonio Banderas.
Calle Granada 62

eten in El Pimpi Malaga

TAPASBAR CASA LOLA

Eén van mijn favorieten in kwaliteit is Casa Lola. Een sober vintage interieur, eenvoudige stoelen, maar een kaart vol heerlijke gerechtjes. Veel Spanjaarden zorgen voor een gezellige drukte.
Calle Granada 46

CERVECERIA LOS GATOS

Absolute topper is Los Gatos. Hier is het Spaanser en puurder dan elders en het eten is er heerlijk. Neem de tijd en genoegen met een gammele kruk en geniet van álle hectiek én specialiteiten
Plaza de Uncibay 9

VERSE VIS bij de chiringuitos VAN MÁLAGA!

Langs het strand vind je om de paar honderd meter chiringuitos, dé strandtentjes in Málaga. Hier kun je heerlijk zitten vlakbij zee en genieten van verse vis van de barbecue. Deze worden op traditionele wijze gebakken; verticaal op een stokje.

Meer tips over eten in Málaga?
Lees dan ook het eerder verschenen blog over Málaga!

verse vis eten op het strand van Malaga

TIP 5: BEZOEK
Ga naar minstens één museum in Málaga

Málaga telt meer dan twintig musea, waaronder veel musea met kunst. Meest bekend zijn het Picasso museum, Carmen Thyssen museum en het Centre Pompidou Málaga. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een flamencomuseum, glasmuseum, automuseum, wijnmuseum of voetbalmuseum.

Gratis naar het museum in Málaga?

Dat kan op zondag in deze musea:

  • CAC Málaga – hedendaagse kunst – vanaf 10.00 uur
  • Alcazaba Málaga – vanaf 14:00 uur
  • Centre Pompidou Málaga – vanaf 16.00 uur
  • Russisch Staatsmuseum Málaga – vanaf 16.00 uur
  • Carmen Thyssen museum Málaga – vanaf 17:00 uur
  • Picasso Museum Málaga – laatste 2 uur voor sluiting
Bezoek museum Centre Pompidou in Malaga

Málaga steeds populairder als citytrip

In 2016 kwamen er 36% meer Nederlanders naar Málaga voor een stedentrip of vakantie. Volgens het toerismebureau van Málaga is de aandacht voor de stad gegroeid door een toename van het aantal directe vluchten. Daarnaast zijn in de stad veel verbetering doorgevoerd en is Málaga bekender geworden als citytrip.

(Bonustip voor vliegfans die alle vluchten naar Malaga willen volgen:  Vliegbewegingen volgen met de radar doe je via vluchtvolgen24.nl)

Citytrip Malaga in de winter - Travelvibe