tips & bezienswaardigheden in Le Marche

Le Marche, ook wel ‘De Marken’ genoemd in het Nederlands, is minstens zo mooi als Toscane, maar nog veel minder bezocht. Het is er kleinschalig en je kunt er genieten van de échte Italiaanse sfeer. Dus overweeg je een vakantie naar Italië en ben je op zoek naar de  perfecte combinatie van rust, cultuur en mooie, afwisselende natuur? Kies voor Le Marche! Travelvibe deelt vandaag vijf tips & bezienswaardigheden in deze mooie Italiaanse regio met je:

1. Urbino

De stad Urbino heeft een rijke historie. Midden in de stad vind je het ‘Palazzo Ducale’, één van de culturele hoogtepunten. Het is een historisch gebouw met een mooie bouwstijl. Daar staat ook het museum ‘Galleria Nazionale delle Marche’, met échte topstukken, zoals de schilderijen van Rafael Santi. Ook is hier de Universiteit gevestigd, waardoor Urbino een levendig stadje is.

Het Rossini opera festival
Ben je in augustus in Urbino? Dan moet je zeker gaan kijken bij het Rossini opera festival. Dit een festival met oude ambachten en gebruiken. De bewoners zijn dan middeleeuws gekleed en er vinden demonstraties plaats met oude wapens.Het festival vindt dit jaar plaats van 10 tot 22 augustus.

Tip: Rijd bij aankomst in Urbino helemaal door richting centrum en parkeer in de parkeergarage (blijft de auto lekker koel). Je kunt dan via de grote toren, met een wenteltrap zo groot dat daar vroeger de paarden over konden gaan, zo doorlopen naar het centrum.

Urbino-Le-Marche_Travelvibe

2. Ascoli Piceno

Dit is één van de mooiste steden van Le Marche omdat je vanuit de diverse smalle straatjes heel mooi de bergen kunt zien. De Middeleeuwse stad heeft een klein historisch centrum met heel mooi plein, het ‘Piazza del Popolo’. Alles is hier op loopafstand. Er zijn veel exclusieve winkeltjes, authentieke restaurantjes en barretjes met een échte Italiaanse inrichting. Drink er een heerlijke cappuccino of een aperitivo. Daar krijg je vaak Olive Ascolane (gevulde en gefrituurde olijven) bij geserveerd. Tip: parkeer onder aan de stad in de parkeergarage. Niet duur en je komt met de lift zo in het oude centrum terecht.

grotte-di-frasassi | Travelvibe

3. Grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi zijn een ‘must see’ in Le Marche. Dit ondergrondse grottensysteem is in de jaren 70 bij toeval ontdekt. In de jaren daarna zijn de grotten toegankelijk gemaakt voor het publiek. Nu is het één van de grootse grottenstelsels in Europa. Je kunt de ruimtes via een goede loopbrug onder begeleiding van een gids bezoeken. Verbaas je over de enorme ruimtes en de indrukwekkende stalagmieten en stalagtieten in de grotten.

grotte-di-frasassi | Travelvibe

4. Waterpark Eldorado

Naast een bezoek aan de mooie stranden en grotten is er voor kinderen nog meer leuks te doen in Le Marche. Vlak bij de afslag Ricione bevinden zich twee waterparken, Aquafan en Oltermare. Beiden groot met heel veel voorzieningen, maar het meest speciale waterpark is toch Eldorado bij Apiro. Met veel zwembaden én de langste glijbaan van Europa!

Waterpark Eldorado Le Marche | Travelvibe

5. Het kasteel van Gradara

Dit kasteel is vooral met kinderen een echte aanrader. Je kunt er over de muren lopen en ridderuitrustingen en wapens zien. Ook bij San Leo, een middeleeuws dorpje aan de voet van een hoge rots, vind je bovenop een enorm kasteel met een prachtig uitzicht, veel wapens en een museum.

Kasteel van Gradara Travelvibe

Meer info over Le Marche?

Meer weten over Le Marche? Bezoek de website van Vivere-e-Gustare, dé specialist voor Le Marche. Of ontdek hoe je dé perfecte agriturismo vindt in Italië.

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vivere-e-Gustare