gekste foodfestivals

Good food, soms theater, spelletjes voor kids en een fijn marktje; zo ziet een foodfestival er in Nederland ongeveer uit. In het buitenland zien ze dat toch écht even anders. Daar nemen ze het woord ‘foodfestival’ graag heel letterlijk. Heb je bijvoorbeeld ooit op watermeloenen willen skiën, of met tomatensap willen gooien? En wat dacht je van een wedstrijdje kaartgooien? Hét kan allemaal op de gekste foodfestivals ter wereld! 

1. Battle of the Oranges – Ivrea, Italië

Het ‘gevecht van de sinaasappels’ vindt plaats in de Noord-Italiaanse stad Ivrea en is het oudste voedselgevechtfestival van het land. In drie dagen tijd wordt meer dan 270,000 kilo aan sinaasappels gebruikt (en niet om verse sapjes van te persen!). Het festival stamt uit de 12e eeuw en speelt de overwinning na van de bewoners van Ivrea op de lokale tiran. Deelnemers aan het festival worden onderverdeeld in teams, om elkaar vervolgens met sinaasappels te bekogelen. En die kunnen hard aankomen!

gekke foodfestivals
Bron: Paolo Bona via Shutterstock

2. WK (Custard) Taartgooien – Coxheath, Engeland

In het Engelse Coxheath houden ze sinds 1967 het wereldkampioenschap custard-taartgooien. Jaarlijks doen er meer dan 80 teams mee met deelnemers van over de hele wereld (in 2015 ging een Japans team er met het goud vandoor). De regels van de competitie zijn simpel: elk team bestaat uit vier personen, verkleed in komische kostuums. Elk team staat naast een tafel en gooit taarten naar de tegenstanders die ongeveer 2,5 meter ver staan. Als alle taarten op zijn, wordt er aan de hand van een puntensysteem een winnaar uitgekozen. Denk jij dat je met een team taartensmijters wereldkampioen kunt worden? Schrijf je dan in op de officiële website

gekste foodfestivals
Bron: Wikipedia

3. Gilroy Knoflook Festival – Gilroy, Verenigde Staten

Vampiers opgelet! Dit festival is niet voor jullie. In het Amerikaanse Gilroy organiseren ze één van de grootste foodfestivals van de Verenigde Staten. Dit festival staat volledig in het teken van knoflook. Geniet hier van livemuziek en waag je aan de meest vreemde knoflookgerechten, zoals knoflookijsjes, knoflookpopcorn en zelfs ananas-knoflookpannenkoeken. Nog een tip: plan geen date in voor de volgende dag.

gekste foodfestivals
Bron: Mariusz S. Jurgielewicz via Shutterstock

4.Chinchilla Meloen Festival – Chinchilla, Australië

Bij Australië denken we aan snorkelen, surfen en duiken. Maar wist je dat je in Australië ook kunt skiën … op watermeloenen? Ja, je leest het goed! Om het jaar organiseren ze in het dorpje Chinchilla het Melon Festival. Tijdens dit festival kun je meedoen aan verschillende meloengerelateerde activiteiten, zoals meloengooien, meloen eten en meloenpitten spugen. De leukste activiteit is het watermeloenskiën. Hoe het werkt? Simpel: steek je voeten in twee watermeloenen, zet een watermeloenhelm op en laat je voortrekken door twee mannen.

gekste foodfestivals
Bron: Tumblr

5. Nacht van de radijsjes – Oaxaca, Mexico

Waar pompoen snijden een bekende Halloweentraditie in de VS is, hebben ze in Oaxaca met de kerstdagen ook een traditie met groente snijden. In plaats van grote oranje pompoenen, gebruiken ze daar bescheiden radijsjes om de meest prachtige radijssculpturen te maken. Aan het einde van de avond roept een jury de mooiste sculptuur tot winnaar uit. Een ‘pa-radijs’ voor de radijsliefhebber!

gekste foodfestivals
Bron: Wikipedia

6. Waikiki SPAM Jam – Waikiki, Hawaï

Nee, dit is geen festival over ongewenste e-mail. SPAM is ingeblikt gekookt varkensvlees en komt uit de Verenigde Staten. Nergens in de VS is de liefde voor SPAM zo groot als op Hawaï, waar het populair werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit festival bereiden lokale chefs de meest creatieve gerechten met ingeblikt vlees. Wat dacht je van SPAM-taco’s, -pizza of -ramen? Maar ook toetjes als SPAM-flan en SPAM-crème brûlée.

gekste foodfestivals

7. La Tomatina – Buñol, Spanje

De moeder van alle voedselgevechten houden ze in het Spaanse dorpje Buñol. Tijdens deze totale tomatengekte zijn er geen teams. Zodra er vrachtwagens vol tomaten het dorp binnenrijden, is het ieder voor zich. Het resultaat? Een waanzinnige tomatenveldslag waarin niets en niemand gespaard blijft. Aan het einde van de dag is het dorp volkomen roodgekleurd en stroomt het sap over de straten. Heerlijk!

gekste foodfestivals
Bron: Iakov Filimonov via Shutterstock

* Deze blog kwam tot stand in samenwerking met ‘Thuisbezorgd.nl‘ .