Ken jij de Spaanse stranden nu wel en ben je al zes keer in Barcelona geweest? Ben jij nu toe aan het authentieke Spanje, rijke historie en indrukwekkende natuur? Dan moet je naar Extremadura. Deze ruige Spaanse regio ligt in het binnenland tegen de grens met Portugal aan. Travelvibe bezocht onlangs een evenement over deze regio en we waren erg onder de indruk. In deze nieuwe blog laten we je zien waarom.

★ Je kunt er de rijke Spaanse historie ontdekken

Wij dachten dat we voor Spaans cultureel erfgoed vooral naar Madrid of naar steden in het zuiden van Spanje moesten, maar in Extremadura zijn drie plaatsen te vinden die door de UNESCO zijn uitgeroepen tot World Heritage Sites: Cáceres, Mérida en Guadalupe. Dit zijn oude Romeinse en Middeleeuwse steden. Dit in combinatie met monumenten als Trujillo or Zafra maakt deze regio een ‘must see’ als je van geschiedenis houdt.

Zonsondergang Caceres Spanje | travelvibe
Foto: Carlos Chanclon Moreno (Minube.net)

★  Urenlang wandelen op de ‘Vía de la Plata’

Door Extremadura loopt de Vía de la Plata (de zilver route). Het is een eeuwenoude Romeinse weg die het noorden en zuiden van Spanje met elkaar verbindt. De route is helemaal in ere hersteld en wordt nu zorgvuldig onderhouden als internationale pelgrimsroute. Dus trek die wandelschoenen maar aan!

★één van de mooiste nationale parken van Europa bezoeken

In deze regio vind je één van de mooiste nationale parken van Europa: het Monfragüe National Park. Het is één van de best bewaard gebleven ecosystemen met mediterraan bos in Europa. In het Monfragüe National Park vind je het grootste aantal vogelsoorten van Europa en 70 procent van de bedreigende diersoorten van Spanje. Naast de vele vogelsoorten zijn er ook veel herten en wilde zwijnen. Het park werd in 2003 door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

★ je kunt er beter watersporten dan je denkt…

Mocht je soms denken dat het binnenland van Spanje droog en dor is, bezoek dan ook Extremadura. Dankzij meerdere gigantische kunstmatige meren vind je er nu 1500 kilometer zoetwater kustlijn. Daarmee is het een ideale regio voor allerlei watersporten zoals, zeilen, kanoën, waterskiën of vissen. Ook de vele riviertjes in het ruige berggebied maken dit een waterrijke regio.

★Smullen van échte Spaanse lekkernijen

In de regio zijn twaalf verschillende ‘Denominaciones van Origenes’, uitgereikt. Dit is het Spaanse keurmerk voor producten van extreem hoge kwaliteit. Dat is al een prima indicatie van de kwaliteit van het voedsel in deze regio. Extremadura is het meest bekend om zijn fijne gerookte ham, afkomstig van varkens die leven op het groene laagland. Naast ham vind je er uitstekende kazen, wijn en olijfolie. Met deze basisingrediënten worden er de meest heerlijke gerechten gemaakt.

★  Meefeesten met de locals

In veel steden en dorpen in Extremadura worden jaarlijks feesten gehouden die zo gevarieerd en interessant zijn dat ze meerdere toeristische awards hebben gewonnen. De Semana Santa de Cáceres (Pasen) is zelfs erkend als een Spaans Fiesta van International Toeristisch Belang. Dat wil je een keer meemaken…

★ Overnachten in authentieke Spaanse finca’s

Meteen wegzwijmelen; dat deden we toen we de plaatjes zagen van de authentieke ‘finca’s’ en ‘casa rurals’ in deze regio. Er is voor elk budget iets te vinden. Wij zien ons al helemaal zitten op  een binnenplaatsje bij zo’n heerlijk onderkomen.

★Cruisen over net aangelegde snelwegen

Bij het binnenland van Spanje hadden wij een beetje een beeld van dorre landweggetjes vol hobbels en kuilen. Dat bleek niet terecht. De regio heeft het beste en meest moderne wegennet van het land. De snelweg van Madrid naar Lissabon doorkruist de regio van oost naar west. De snelweg van Sevilla naar Salamanca loopt van noord naar zuid door de regio. Dichtstbijzijnde internationale luchthavens zijn Lissabon op ruim 3 uur rijden of Madrid op 2,5 uur rijden.

Meer lezen over deze regio?

Check deze website met Extremadura tips .

Meer Travelvibe in Spanje?

Travelvibe gaat graag Spanje. Wat dacht je van deze citytrip Malaga of deze over een paar dagen Valencia?

 

foto’s: Turismo Extremadura