Als je aan kuuroorden denkt, denken veel Nederlanders vooral aan mooie kuuroorden in de Alpen. Maar wist je dat je daar ook veel dichter bij huis van kunt genieten? Na een drukke start van het jaar ging Travelvibe op uitnodiging van ‘Geheim over de Grens’ een weekendje ontspannen in het Duitse kuuroord Bad Laer. In dit reisverslag ontdek je waarom Bad Laer een aantrekkelijke bestemming is voor wie toe is aan rust & ontspanning, maar een lange reis liever overslaat.

Dag 1: Aankomst Bad Laer

In de ochtend rijden we in iets meer dan twee uur van Wageningen naar Bad Laer. Daar checken we in in het PIEPer’s Landidyll Hotel, onze accommodatie voor dit weekend. Dit typische Duitse hotel is perfect gelegen tussen het oude centrum van Bad Laer en de Blomberg, een uitgestrekt wandelgebied dat vanaf het hotel in een minuut of vijf te bereiken is. Bad Laer zelf maakt een pittoreske indruk op ons. Als we het stadje inrijden wordt onze aandacht direct getrokken door de mooie oude kerk in het centrum en al snel zien we de eerste oude vakwerkhuizen.

Op ontdekkingstocht door Bad Laer

Na een korte lunch gaan we Bad Laer verder ontdekken. De oude huizen in het centrum en de kerk zijn opgetrokken uit ‘Piepstein’, het voor deze regio karakteristieke gesteente dat is ontstaan uit plantenresten, voornamelijk rietstengels. Het gesteente is daardoor stevig, maar toch relatief licht. Bij Konditorei Dodt stoppen we kort om de ‘Piepstein’-Pralinen te proeven, overheerlijke luchtige bonbons volgens geheim recept. Een absolute aanrader voor chocoladeliefhebbers!

Wij hebben niet zo veel geluk met het weer vandaag maar het is voor ons direct duidelijk dat je op de terrassen rond de kerk in de zomer kunt genieten van heerlijke Duitse biertjes. In de winkelstraat ontdekken we een paar leuke shops zoals ‘Mein Lieblingsladen‘ en CHIC . De echte shoppers onder ons adviseren we om door te rijden naar het nabijgelegen Münster of Osnabrück waar het aanbod groter is.

Net buiten de winkelstraat ligt het Heimatmuseum, een minimuseum waar je meer kunt meer leren over de historie van Bad Laer. Ook een kort bezoek aan de historische kerk is een aanrader.

Het oudste vakwerkhuis van Bad Laer
Het oudste vakwerkhuis van Bad Laer
De beroemde kerk van Bad Laer
De beroemde kerk van Bad Laer

Welkom in het Kurpark

Vanaf het centrum is het Kurpark met een korte wandeling eenvoudig te bereiken. Dit park van zo’n zes hectare is volledig gericht op ontspanning. Je vindt hier ook de voornaamste reden dat Bad Laer al ruim duizend jaar een kuuroord is: de Glockensee. Dit meer is gevormd door het water van een zoetwaterbron en een zoutwaterbron die het hele jaar door zuiver water van zo’n 7 graden voeden aan het meer. De temperatuur van het water kun je zelf ervaren in een speciaal daarvoor aangelegde gedeelte om te ‘pootjebaden’ vlak bij de bron.

Wil je de gezonde zoutkristallen van dichtbij inademen? Loop dan even langs het  Sole-Inhalier-Pavillon waar het zoute water langs een wand van ‘Piepstein’ wordt gepompt. De fijne zoutkristallen reinigen en bevochtigen je longen. Ook doen: even een rondje maken over het blote voetenpad.  Aan het begin van dit pad vind je een beeld van een duivel met een klok. Die refereert aan een oude legende van de duivel die één van de kerklokken meenam.

Het zoute water opsnuiven in dit bijzondere kunstwer
Het zoute water inademen bij het 'Sole-Inhalier-Pavillon
Een speciale plek om te 'pootjebaden'
Een speciale plek om te 'pootjebaden'
De bel van de duivel...
De bel van de duivel...
Wandelen over blote voetenpad in het Kurpark
Wandelen over blote voetenpad in het Kurpark

Eten bij de watermolen

Aan de rand van het Kurpark vind je restaurant ‘Die Mühle’, een restaurant met daarin een oude watermolen. Het restaurant is volledig gerestaureerd en heeft nu een moderne inrichting, maar met oog voor de authentieke details. Vanuit het restaurant en het bijbehorende grote terras heb je een mooi uitzicht op het Kurpark. Het restaurant serveert heerlijke gerechten uit de Mediterrane keuken. Een perfecte afsluiting van onze eerste dag in Bad Laer!

Het interieur van de watermolen
Het interieur van de watermolen

Dag 2: Chillen in de wellness

Vandaag beginnen we de dag rustig. Net als veel hotels in Bad Laer beschikt het PIEPer’s Landidyll Hotel over een uitstekend wellness gedeelte. We ondergaan voor het eerst van ons leven een ‘hot-stone’-behandeling en een ontspannende Ayurveda behandeling. We sluiten onze super relaxte ochtend af met een bezoekje aan de sauna en het zwembad van het hotel. Heerlijk!

Chillen in de sauna

Sole & Kneipp tour

Tijd voor wat meer actie nu. We besluiten een deel van de Sole & Kneipp tour te fietsen. Deze tocht van zo’n vijftig kilometer leidt je door het mooie Osnabrücker-land en de belangrijkste kuuroorden in de omgeving. Het gebied doet ons een beetje denken aan Zuid-Limburg, licht glooiend en het wordt zo nu en dan onderbroken door boerderijen vaak nog gebouwd in de traditionele Duitse vakwerkstijl.

De tour is gelukkig vlak genoeg voor een gewone fiets en is goed aangegeven. Na een prima lunch in het gezellige plaatsjes Bad Rothenfelde en fietsen we via een andere route terug naar Bad Laer. We genieten onderweg van de mooie vergezichten en de serene rust van het Duitse plattenland.

Fijne vlakke fietsroutes...
Fijne vlakke fietsroutes...
fietsen Bad Laer
Rust op het platteland

Waldbaden

Voor ‘het Waldbaden’ dachten we dat we onze badkleding nodig zouden hebben. Gingen we zwemmen in een bosmeer? Maar nee, het betekent je onderdompelen in het woud en draait om het volledig ervaren van de kracht van de natuur. Samen met onze gids Annette gaan we op pad. In Duitsland is dit een enorme trend dus er was zelfs een gedeelte van het bos speciaal ingericht hiervoor.

Voor onze nuchtere geesten is het even wennen, maar na een tijdje komen we er beter in. Samen met Annette doen we een aantal oefeningen. We lopen met onze blote voeten over de bosgrond, balanceren over de takken, raken de bomen aan en luisteren met onze ogen dicht naar het ruisen van de bladeren. Als Annette ons anderhalf uur later afzet, voelen we ons relaxter dan ooit!

Contact maken met de natuur...en je evenwicht
Contact maken met de natuur...én je evenwicht
Speciaal gereserveerd voor het Waldbaden
Een stuk bos speciaal voor het Waldbaden

Diner bij Bio restaurant Goldwerth

We schuiven aan tafel in Bio restaurant Golwerth. Dit restaurant serveert al jaren alleen volledig biologische producten. Als je de wat zware Duitse keuken bent gewend, is dit restaurant een verademing. We zijn dan ook echt verrast. Pure smaken, prachtig opgemaakte gerechtjes, heerlijke biologische wijnen en een uitstekende bediening; dit restaurant is een absolute aanrader! Het ligt net buiten het centrum maar is zeker een omweg waard.

Smakelijk eten!
Smakelijk eten!

Dag 3:  Wandelen rond de Blomberg

Op onze laatste dag in Bad Laer kiezen we voor een mooie wandeling op de Blomberg, het wandelgebied vlak bij ons hotel. We starten op de parkeerplaats bij restaurant  Auf Blombergs Höhen. Daar kunnen we voor tal van routes kiezen. Het geotouristischer Lehrpfad bijvoorbeeld waarbij je de geologische historie kunt ontdekken, maar er zijn ook talloze Nordic walking routes uitgezet.

Wij kiezen voor één van de mooie rondwandelingen. Onderweg zien we de eerste herfstkleuren. Op de hoger gelegen delen van de route genieten we van de mooie uitzichten op het lager gelegen land. We maken een korte stop bij één van de berghutten op de top van de Blomberg en sluiten ons verblijf in Bad Laer af met een uitstekende lunch in Auf Blombergs Höhen. Daarna rijden we in een paar uurtjes weer terug naar Nederland. Een heerlijk ontspannen weekend!

Welkom in het woud
Welkom in het woud
Routes genoeg op de Blomberg
Routes genoeg op de Blomberg
De Blomberg is een perfecte plek voor een mooie hike
De Blomberg is een perfecte plek voor een mooie hike
De Herfst op de Blomberg komt dichterbij
De Herfst op de Blomberg komt dichterbij

Is een bezoek aan Bad Laer een aanrader?

Voor een weekendje rust & ontspanning met een vriendin of partner is Bad Laer een prima idee. Vanaf Utrecht ben je in zo’n drie uurtjes met de auto in Bad Laer en heb je het gevoel even in een hele andere wereld te verkeren. Dankzij de goede restaurants, de mooie omgeving en de uitgebreide wellness faciliteiten kun je hier uitstekend terecht voor een ontspannen weekend. Bad Laer is geen citytrip-bestemming.

Zelf een weekend ontspannen in Bad Laer?

Travelvibe reisde op uitnodiging van ‘Geheim over de Grens’ af naar Bad Laer.  Op Geheim over de grens en op de site van Bad Laer vind je nog veel meer tips & handige informatie over dit Duitse kuuroord.

*Travelvibe reisde op uitnodiging af naar Bad Laer en dit artikel werd mogelijk gemaakt dankzij het INTERREG V A project ‘Grenzeloze Toeristische Innovatie 2’ in samenwerking met EUREGIO Gronau. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een bestemming.