Beste europese stranden 2016- Travelvibe

Elk jaar stelt European Best Destinations (EBD) een lijst samen van de mooiste stranden van Europa. Ruim 10.000 reizigers uit 136 landen brachten hiervoor hun stem uit. Hieruit kwamen 12 (voor ons echt niet allemaal bekende) toppers naar voren in Kroatië, Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Albanië.

Topstrand in Kroatië

★ Stiniva Beach

Het eiland Vis is een niet al te groot, onbekend eiland van Kroatië. De mooiste stranden zitten verstopt in baaien aan de oostkant. Eén ervan is Stiniva, met helderblauw water. Je moet er wel wat moeite voor doen… een dik kwartier over rotsen en stenen afdalen. Tip: huur een bootje!
PS: Op zoek naar meer mooie stranden in Kroatië? Je vindt ze op Kroatië.nl.

Stiniva Beach Croatia - Travelvibe
Instagram: @timotej

Topstranden in Spanje

★Tossa de Mar

Aan de Costa Brava, boven Barcelona , vind je kliffen, dennenbossen, baaien en stranden. Tossa de Mar is niet alleen favoriet bij Nederlanders, het is ook volgens de Spanjaarden één van de mooiere stranden in de regio.

Tossa de Mar - Spain - Travelvibe
Instagram: @likegirona

★De Concha, San Sebastián

De Concha Bay behoort tot de stranden van San Sebastián in het noord-oosten van Spanje. De Concha  is de bekendste , Ondarreta is een familie favoriet en Zurriola trekt jongeren en surf-liefhebbers.
La Concha - Spain - Travelvibe
Instagram: @afalandcom

Topstranden in Portugal

★ Berlanga Island

Voor de kust van Peniche (boven Lissabon) liggen de Ilhas Berlengas; Estelas, Farilhões en Berlenga. Van deze eilandjes is Berlanga het grootste en bewoonde eiland. Een ruig, kaal en ongerept rotseiland van rood graniet, met hoge kliffen, grotten in zee, een idyllisch strandje en een stoer fort.

★ Armaçao de Pera – Algarve

Armação de Pêra ligt 50 km ten westen van Faro, tussen Albufeira en Portimão. Hier vind je een adembenemend goud strand en een lichtblauwe zee en kalkstenen kliffen. Het kleine vissersdorp is authentiek met karakteristieke oude huisjes. Mooi dagelijks tafereel; de vissers die uitvaren met hun kleurrijke bootjes.

Portugal - Armacao - Travelvibe
Instagram: @miguelvrosa

Topstrand in Frankrijk

★ Cala Acciarino, Iles Lavezzi – Corsica

Iles Lavezzi zijn een paar eilandjes in een beschermd natuurgebied onder het Franse eiland Corsica. Lavezzi is het grootste, daarnaast vind je Cavallo, Ratino en Piana. Hier geniet je van puur natuur op het strand, tussen de granieten blokken.

Corsica - iles lavezzi - Travelvibe
Instagram: @pierre_laf

Topstranden in Griekenland

★ Lefkas

Lefkas heeft één van de mooiste stranden van Griekenland: Porto Katsiki. Op Lefkas vind je ook twee van de beste stranden van de Middellandse Zee om te surfen: Vasilikien  en Ai. Giannis bij het stadje Lefkada. Dat het water rond Lefkas schoon is, bewijst de blauwe vlag die hier al jaren wappert.

★ Karpathos

Karpathos ligt tussen Kreta en Rhodos en is een bergachtig eiland vol waterbronnen , pijnboombossen, wijngaarden, olijven en vruchtenbomen. Het eiland biedt schitterende stranden, waaronder Achaea Beach, Apella Beach, Lefkos en Amopi.

Greece - Karpathos - Travelvibe
Instagram: @cocks84

★ Zakynthos

Zoek je zandstranden in afgelegen baaien? Dan zit je goed op Zakynthos. Meest bekend is het strand van Navagio met scheepswrak. Maar er is meer moois te ontdekken van kleinschaliger Xigia tot het grote Banana Beach. Goudgele stranden en helderblauw water gegarandeerd.

Greece - Navagio - Zakinthos - Travelvibe
Instagram: @marinaburanelli

★ Samos, Kokkari Beach

Kokkari is een traditionele vissershaven op Samos. Hier vind je op het schiereiland kleine huizen en lanen vol met bloemen. Mooi op Samos zijn de vele wandelpaden die lopen langs verborgen kiezelstranden als Tsamadou, Tsambou en Lemonakia.

Samos - Greece - Travelvibe
Instagram: @ggeorge71

Topstrand van Italië

★ Calabrië – Italië

Calabrië is nog vrij rustig, terwijl de natuur een enorme aantrekkingskracht zou moeten hebben. Op het land citrus- en olijfbomen en wijngaarden in overvloed, aan zee wit zand en kristalhelder water. Eén van de must-visit stadjes is Tropea op de rotsen áán het strand.

Tropea - Calabria - Italia - Travelvibe
Instagram: @explorecalabria

Topstrand van Albanië

★ Ksamil Eilanden

Helder water en witte, ongerepte stranden, dát zijn de Ksamil Eilanden van Albanië. Het zijn er vier en ze tellen samen slechts 8,9 hectare aan oppervlakte. Enkel toegankelijk met een boot, waardoor ze nóg aantrekkelijker worden.

Sarande - Albania - Travelvibe
Instagram: @albaniabyme

Een mooi rijtje, maar wij missen nog een paar van onze favoriete stranden.
Daarom nog even onze top 3 Europese stranden:

Favo stranden van Yvon

1. Schoorl (Nederland)
2. Canyelles Petites (Spanje)
3. Perros-Guirec (Bretagne, Frankrijk)

Espana - Canyelles Petites
Canyelles Petites Instagram: @letiziabcn

Favo stranden van Laura

1. Stintino (Sardinië, Italië)
2. Vlieland (Nederland)
3. Cala Vadella (Ibiza, Spanje)

Sardinië - Stintino - Travelvibe
Stintino, Sardinië

Jouw beste Europese stranden 2016?

Wij zijn heel benieuwd…
Welk van deze stranden heb jij wel eens bezocht en… wat is jouw favoriete strand?