Island in the Mur (c) Graz Tourismus - Markus Spenger-2
Foto: Graz Tourismus – Harry Schiffer

Zoek je een citytripje naar een minder bekende stad? Kies voor het Oostenrijkse Graz! De stad is sinds 2011 city of design, het is dé culinaire hoofdstad van Oostenrijk en je vliegt er in amper twee uurtjes naar toe. Nog meer redenen om Graz op je bucketlist te zetten lees je hier…

★ City of design sinds 2011

Graz is sinds 2011 ‘City of Design.’ Je vindt hier overal moderne gebouwen, zoals het Kunsthaus en de Murinsel van de kunstenaar Vito Acconi. Deze zijn gebouwd toen Graz in 2003 Culturele Hoofdstad van Europa was. Ze laten zien dat Graz een volledige eigen stijl heeft in het gebruik van glas, staal en beton. Ontdek er hoe moderne ontwikkelingen hand in hand kunnen gaan met het werelderfgoed van een oude stad. Ook kun je er een groeiende creatieve design scene ontdekken. Ontdek er nieuwe trendy boetieks met kleurrijke designs van mode, sieraden en interieur.

 Foto: Graz Tourismus – Harry Schiffer
Daken Graz | Travelvibe

★ Culinaire hoofdstad van Oostenrijk

De inwoners van Graz wisten het natuurlijk al lang, maar sinds 2008 is het officieel: Graz is dé ‘culinaire hoofdstad’ van Oostenrijk. In de stad vind je de beste restaurants en food hotspots van Oostenrijk. Om de producten en specialiteiten van de stad nog beter zichtbaar te maken, worden er overal in de stad culinaire rondleidingen voor foodies georganiseerd. Geniet tijdens deze tours op verschillende locaties in de binnenstad van Graz van seizoengebonden delicatessen. Deze foodtours duren ongeveer 3 uur. De gids vertelt je over de culinaire hoogtepunten, maar ook over de geschiedenis en de bijzondere verhalen van de stad.

Food Graz Tourismus - Werner Krug|Travelvibe
 Foto: Graz Tourismus – Werner Krug

★ Handig te combineren met een tochtje door de wijnvelden

Een citytripje Graz is perfect te combineren met een paar dagen fietsen in de wijnvelden rond de stad. Bijvoorbeeld  Wijnland Stiermarken fietsroute. Deze tocht heeft in totaal 8 etappes met een lengte van iets meer dan 400 kilometer. In acht etappes fiets je langs verschillende culinaire hotspots terwijl je verschillende landschappen doorkruist en karakteristieke plekken van Stiermarken beter leert kennen. Deze combinatie maakt van de fietstocht een echte belevenisroute.

Routes langs het water

Langs het water vind je prachtige fietsroutes. Fiets door het groene landschap van Stiermarken en bekijk de bruisende bronnen en rivieren. Over een lengte van meer dan 1000 kilometer, waarbij je bijna heel Oostenrijk doorkruist, worden de waterwegen van de deelstaat vergezeld door fietspaden.

De Murradweg

De klassieke fietsroute, de Murradweg, is meer dan 365 km lang en volgt de hoofdrivier van Stiermarken, de Mur, vanaf de bron in Lungau tot aan het kuuroord bij Bad Radkersburg in het zuiden. Onderweg passeer je veel cultuur en natuur en de steden Leoben en Graz.

Het Enns-fietspad

Een andere aanrader is het Enns-fietspad: deze route loopt van Enns te midden van de machtige bergen zoals de Dachstein, via het nationale park Gesäuse en Kalkalpen naar de Donau. Bezienswaardigheden langs de route zijn onder andere het imposante Grimming, Schloss Trautenfels, Stift Admont, de handelsstad Steyr en natuurlijk Enns, de oudste stad van de deelstaat Opper-Oostenrijk.

Wijnvelden Graz | Travelvibe-2
 Foto: Graz Tourismus

★ Je vliegt er in 2 uur naar toe met de KLM

Sinds mei 2017 vliegt KLM dagelijks van van Schiphol naar Flughafen Graz. Hiermee vlieg je er in maar 2 uur naar toe. Dat je er nu rechtstreekse heen kunt vliegen maakt het extra aantrekkelijk om deze bestemming in Oostenrijk te leren kennen.

Meer Travelvibe in Oostenrijk?

Oostenrijk is één van onze favo landen. Lees hier meer: