5 Nederlandse bestemmingen - Travelvibe

Blogger die jaar lang rondreisde in Nederland deelt haar meest verrassende tips

Stiekem waren wij vorig jaar een beetje jaloers op Daisy Scholte die door reisorganisatie Expedia werd uitgekozen om een jaar lang dagelijks door Nederland te reizen om bekende en onbekende plekken van ons land te ontdekken. In het afgelopen jaar bezocht ze meer dan 100 bestemmingen, at ze in 350 verschillende restaurants, schreef 158 blogs en maakte 30 video’s. Nu een jaar later is ze net gestopt met haar reis door Nederland. Ze gaat nu verder met haar eigen blog All Day Every Daisy.  Maar ze deelde met ons haar wel haar top-5 van meest verrassende bestemmingen in Nederland:

1. Wadlopen op Balgzand

mooie strandfoto's

De Robbentocht van Natuurmonumenten bij Texel: wadlopen over een zandbank in de Waddenzee. Deze zandbank staat slechts enkele uren per dag droog. De tocht begint met een vaartocht aan boord van de TX20 Orion, waar je onderweg zeehonden in de wilde natuur van dichtbij kunt spotten. Eenmaal op het wad ‘Zandplaat Balgzand’ aangekomen, kun je wandelen op de zandplaat met een omtrek van 10 bij 10 kilometer en genieten van het uitgestrekte uitzicht. Tip voor volgend jaar: oktober is de beste maand voor de Robbentocht, omdat je dan kunt genieten van de prachtige zonsondergang vanaf het wad.

2. Natuurgebieden en pittoreske dorpjes in Friesland

5 Nederlandse bestemmingen - Travelvibe

Friesland heeft verrassend veel prachtige gebieden, dorpjes en natuurgebieden die er soms nog net zo uitzien als 100 jaar geleden. In Heeg is veel waterpret te beleven, zoals suppen over de Friese meren. In het Elfstedenstadje IJlst kun je varen door dit pittoreske dorpje of leren fierljeppen. Het natuurgebied De Alde Feanen ligt dichtbij het kleine dorpje Earnewâld en is zelfs voor veel Friezen onbekend. Tot slot is de hoofdstad Leeuwarden – dit jaar verkozen tot Nederland’s Hoofdstad van de Smaak – absoluut een bezoek waard voor zijn musea, restaurants en gezellige grachten.

3. Schokland, een eiland op het droge

5 Nederlandse bestemmingen - Travelvibe

Hoewel Schokland in 1995 de eerste Nederlandse notering werd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, weet slechts een enkeling van het bestaan van deze plek. Het voormalig eiland in de Noordoostpolder heeft een bijzondere geschiedenis die wordt gekenmerkt door een groot gevecht tegen het water een strijd die symbolisch is voor ons land. Een paar woningen zijn nog intact gebleven en in het museum leer je over het ontstaan en het verdwijnen van dit bijzondere, Hollandse eiland.    

4. Arnhem en Airborne Museum Hartenstein  

5 Nederlandse bestemmingen - Travelvibe

Arnhem heeft een veelzijdig aanbod: natuur, cultuur, kunst, mode en culinaire verrassingen. Daarnaast laat de stad veel  Nederlandse geschiedenis zien. Van historische kelders tot het Airborne Museum Hartenstein, waar het verhaal over de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. In Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je naast de prachtige natuur, ook het Kröller-Müller Museum met een grote collectie Van Gogh-schilderijen. Daarnaast staat de mooiste dierentuin van Nederland, Burgers’ Zoo, in Arnhem.  

5. Openluchttheater in Mariahout

5 Nederlandse bestemmingen - Travelvibe

Veel dorpjes in Nederland hebben veel te bieden, maar het kleine Noord-Brabantse dorp Mariahout springt er uit. In het dorp staat een replica van de Lourdesgrot en een sprookjesachtig openluchttheater, een van de mooiste natuurtheaters van Nederland. Gedurende het gehele jaar zijn hier bekende en minder bekende (toneel)voorstellingen en optredens te bekijken.

Meer info:  daisypioneer.reis-blogs.nl
Foto’s: Daisy Scholte