Kerst in Innsbruck - Bijzondere kerstuitjes in Nederland en Europa - Travelvibe

Schaatsen ín een kerk in Gouda, dineren in een kerstbal in Zuid-Tirol, een wedstrijd kerststallen maken in Polen, spectaculaire lichtshows in Málaga en Lyon, uitbundige kerstmarkten in Praag en Tallin en de kerstman bezoeken in Finland… Het is slechts een selectie uit de talloze bijzondere kerstuitjes in Nederland en Europa: 

Bijzondere kerstuitjes in Nederland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hotspots Gouda ☆Gouds Genieten (@goudsgenieten) op

Gouda: Schaatsen in de kerk

Dit jaar vind je de Goudse IJsbaan ín de Gouwekerk! Het is de eerste ijsbaan in Nederland in een Gotische kerk. Het schaatsen in de kerk is mogelijk van 14 november t/m 16 december.

Schaatsen rond het stadhuis van Gouda
Daarna wordt de ijsbaan rond het stadhuis op de Markt geopend. Hier kun je schaatsen van 19 december t/m 13 januari.
Meer info op de website van de Goudse IJsbaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Haarlem (@visithaarlem) op

Haarlem: de grootste en gezelligste kerstmarkt

In het weekend van 8 & 9 december vindt de 25ste editie plaats van de Haarlemse kerstmarkt. Met meer dan driehonderd kramen, een nostalgisch straattheaterfestival en veel live-muziek is dit één van de grootste in de Benelux. Bezoek ook het Stadhuis en de Bavokerk, luister naar ruim 20 kerstkoren. De echte Anton Pieck kerstsfeer beleef je in de Schagelstraat. Hier stap je de 19e eeuw binnen en ontmoet je barbiers, dames van lichte zeden, schoorsteenvegers, gegoede burgers, wasvrouwen en straatschoffies. Proef overal winterse lekkernijen en bezoek bij de wereldberoemde Jopenkerk een speciale wintereditie van het Haarlem Beer Festival, waar je in kerstsfeer winterse crafbieren kunt proeven. Meer info vind je op de website van Visit Haarlem.

zelf je kerstboom zagen - Travelvibe

Zaag je eigen kerstboom in het bos

Dit jaar zelf je kerstboom zagen in het bos? Dat kan! Onder toeziend oog van Staatbosbeheer of Natuurmonumenten kun je ‘in het wild’ jouw droomboom uitzoeken. Dit werkt meteen twee kanten op; jij hebt de perfecte boom en tegelijkertijd help je de natuur een handje.
Zelf je kerstboom zagen is inmiddels op verschillende plekken mogelijk. Travelvibe verzamelde een paar plekken waar je komende weekenden een kerstboom kunt zagen.

Kerst in Zuid-Limburg

De regio Zuid-Limburg telt vele kerstactiviteiten met Kerststad Valkenburg, Magisch Maastricht, Wèntjerdruim Sittard, Wintertijd Heerlen en Kerstival Kerkrade. Tegen het einde van het jaar verandert Zuid-Limburg in dé kerstregio van Nederland. Met sfeervolle evenementen, sprookjesachtige verlichting, kerstbomen en misschien zelfs een pak sneeuw op de Limburgse heuvels. In de verschillende steden en dorpjes is dan zó veel te beleven, dat je er wel meerdere dagen kunt blijven. Kijk voor een volledig overzicht op de website Kerst in Zuid-Limburg.

Den Haag: Royal Christmas Fair

Van 14 t/m 23 december wordt het Lange Voorhout omgetoverd tot de Royal Christmas Fair The Hague met een Gospelnight (15 december), Christmas Thé Dansant (16 december) en Christmas Sing Along (20 december). Dat is kerstsfeer in het historisch centrum van Den Haag, tussen het Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades, musea en sfeervolle winkelgebieden zoals de Denneweg, de Plaats en het Plein. Ruim tachtig kersthuisjes en honderdduizend twinkelende LED-lichtjes in de bomen zorgen in deze prachtige omgeving voor de ultieme kerstsfeer. De Royal Christmas Fair is dagelijks geopend van 12.00 – 21.00 uur en gratis toegankelijk via de Kloosterkerk (hoek Parkstraat/Lange Voorhout), Hotel Des Indes (Denneweg) en de Amerikaanse ambassade (Toernooiveld).

Royal Christmas Fair Den Haag - Travelvibe

Bijzondere kerstuitjes in Europa

Malaga (Spanje): Lichtshow en kerststallen

Málaga is een perfecte december bestemming. De temperatuur kan nog tegen de 20 C zijn en de stad is uitbundig versierd met kerstverlichting. Vooral de kerstverlichting in de grote winkelstraat is heel bijzonder. Hier vindt dagelijks een lichtshow met muziek (lichtorgel) plaats. Vanaf eind november gaat de jaarlijkse kerstverlichting in Málaga aan. Ook leuk: Op diversen plaatsen worden kerststallen geplaatst. Alleen in het historisch centrum zijn al tientallen kerststallen te bewonderen. Meer info over december in Malaga vind je op de website van Malaga Turismo.

Granada (Spanje): Skiën onder de Spaanse zon

Wie tijdens de kerst het liefst zoveel mogelijk combineert, zit goed in Granada. Hier kun je skiën in de Sierra Nevada (3.000 m hoogte), tapas lunchen in het zonnetje op het terras bij zo’n 18C, Moorse cultuur opsnuiven in het Alhambra-paleis. Aan kerstsfeer heb je hier geen gebrek. Overal staan kerstbomen, de straten zijn sfeervol verlicht, bij elke kerk vind je wel een kerststal en ook Granada heeft een kerstmarkt. Meer info of reisinspiratie vind je hier.

sierra-nevada-skien met kerst - Travelvibe

Praag (Tsjechië): top 3 Europese kerstbestemmingen 

Praag staat in de top 3 staat van kerstbestemmingen in Europa! Niet gek, want vanaf 1 december wordt de kerstboom op het Oude Stadhuisplein (mét gezellige kerstmarkt) in Praag dagelijks verlicht. De show gaat gepaard met muziek en elke dag zijn er verschillende optredens. Hoogtepunt is de jaarlijkse competitie “Hledá se strom”, een zoektocht naar de hoogste en mooiste kerstboom uit Tsjechië. Dit jaar komt de kerstboom uit de regio Liberec.

Tip: Rond de kerstboom kun je lokale delicatessen proeven. Probeer peperkoek (pernik), glühwein (svarene vino), hete punch (punč), gepofte kastanjes (kaštany), een gebakken worstje met mosterd en mierikswortel (klobása s křenem a hořčicí) en sluit af met een glaasje grog, rum gemengd met heet water. Meer info over kerst in Praag vind je op de site van Czechtourism.

Kerst in Praag - Travelvibe
Foto: Libor Svacek - Czech Tourism

 Merano, Zuid-Tirol (Italië): Dineren in een kerstbal 

De chique en bruisende stad Merano biedt rond de feestdagen het beste van twee werelden: wintersport én kerst. In de kersttijd zijn hier de prachtige gebouwen uit de Middeleeuwen en de ‘belle époque’ sfeervol verlicht. De kerstmarkt op de Kurpromenade is een van de mooiste in Zuid-Tirol. Hier ruik je de geur van gepofte kastanjes, glühwein en proef je gerechtjes van de vele kraampjes met streekproducten. Loop ook eens binnen bij het Mamming-paleis of het kasteel van de landsheer. Bijzonder; je kunt in Merano dineren ín een kerstbal. Dit zijn mini-restaurants voor 2 tot 4 personen. In deze kerststallen aan de Thermenplatz worden regionale gerechten en wijnen geserveerd.
PS: Zoek je nog een fantastisch slaapadres? Kijk dan eens bij Hotel Plantitscherhof; één van de beste hotels van Zuid-Tirol.

dineren in een kerstbal Merano - Travelvibe

Akureyri (IJsland): 365 dagen per jaar kerst

Er is één plek in IJsland waar het 365 dagen per jaar kerst is. Dat is in het Christmas House van Akureyri, in het noorden van IJsland.

Dit met kerstverlichting versierde huisje is voorzien van een winkel en een kleine tentoonstelling waar je het hele jaar door in de kerstsferen kunt komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Helga Rúna (@helgaruna) op

Ravennakloof (Duitsland): Kerstmarkt onder het spoor

Ben je op zoek naar een onvergetelijke kerstbeleving in Duitsland? Bezoek dan in de weekenden tussen 29 november en 21 december de kerstmarkt in de Ravennakloof in het Zwarte Woud! Deze unieke kerstmarkt in het Hochschwarzwald ligt onder het 40 meter hoge spoorwegviaduct van de Höllentalbahn dat helemaal verlicht is. Andere bijzonderheden van deze markt zijn de regionale aanbieders, de lekkernijen uit het Zwarte Woud en een verlicht sprookjespad.

Ravennakloof kerstmarkt Duitsland - Travelvibe
Foto: Ontdek Duitsland

Rovaniemi (Finland): Santa’s hometown

Voor de echte kerstliefhebber: een bezoek aan Santa’s hometown In Finland. Voor het hele gezin leuk, want je kunt niet alleen met de Kerstman op de foto, je kunt ook zien hoe de elfjes de pakjes inpakken en een kaart sturen naar het thuisfront. Toeristisch? Zeker. Maar de grote kans dat je het noorderlicht te zien krijgt, maakt dat allemaal goed.

Innsbruck (Oostenrijk): Kerstdorp XXL

Het Oostenrijkse Innsbruck is tegen het einde van het jaar volledig gehuld in kerstverlichting. Er worden maar liefst 6 kerstmarkten georganiseerd en overal hoor en voel je een hartverwarmende kerstsfeer op straat. Innsbruck wordt niet voor niets een XXL kerstdorp genoemd. Zeker doen: bewonder de stad van boven. Met de skilift reis je binnen no-time naar de pistes in de bergen rond de stad en vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht.

Kerst in Innsbruck - Bijzondere kerstuitjes in Nederland en Europa - Travelvibe
foto: TVB Innsbruck / Danijel Jovanovic

Luik (België): Kersthoofdstad van Europa 2018

De Kerstmarkt op Place du Marché en Place Saint-Lambert in Luik is de grootste en oudste kerstmarkt van België. Al meer dan 30 jaar strijkt dit Village de Noël in Luik met maar liefst 200 chalets neer in het hart van de stad. Extra leuk: Luik is dit jaar uitgeroepen tot Europese Kersthoofdstad. Dompel je onder in de sfeer van kruidige dampen van glühwein, zoete dennengeur en stralende kerstverlichting. De kerstmarkt in Luik wordt van 30 november tot 30 december gehouden.

Liege Village de Noel Kerstmarkt Luik - Travelvibe
Foto: © WBT-J.P.Remy

Tallinn: Kerst op het gezelligste plein van Estland

Tallinn telt heel veel steegjes die je allemaal leiden richting het hart van het oude centrum. Hier vind je de Town Hall Square (Raekoja Plats) dat na zeven eeuwen nog steeds zijn authentieke uitstraling heeft behouden. Op het plein vind je veel restaurantjes, maar hoogtepunt aan het einde van het jaar is de kerstmarkt. Hier heerst een sprookjesachtige sfeer en staat de beroemdste kerstboom van Estland, omringd door kerststalletjes met traditioneel handwerk, Estse gerechten en dranken. Lees hier meer over de 12 andere kerstmarkten en kerstsfeer in Tallinn.

Kerst in Tallinn Estland - Travelvibe
Foto: Kaupo Kalda - Visit Tallinn

Krakau (Polen): Fantasierijke kerststallen

Krakau staat bekend om haar kerststallen. De eerste Krakause kerststallen ontstonden halverwege de 19e eeuw. Ze werden gemaakt door timmerlieden en metselaars uit de buurt van Krakau. Tijdens Kerst liepen zij met deze kerststallen langs de huizen. Vanaf dat moment ontstond een jaarlijkse traditie. Het zijn dan ook niet zomaar kerststallen. Het zijn fijngebouwde, kleurrijke bouwwerken gemaakt van lichte materialen. Inmiddels organiseert het Historisch Museum een heuse contest en achteraf een tentoonstelling. Momenteel bezit het Historisch Museum de rijkste collectie van Krakause kerststallen ter wereld.

Kerst in Krakow Polen - Travelvibe
foto: UM Krakow

Lyon (Frankrijk): Fête des Lumières in Lyon

Al 30 jaar lang verandert Lyon begin december in een feestelijk en kleurrijk juweeltje. Straten, pleinen en voorgevels van bekende monumenten worden door kunstenaars, lichttechnici, designers en videografen omgetoverd tot een prachtig licht- en kleurenfestijn.

Lichtfestival Fête des Lumières is de ultieme gelegenheid om de stad Lyon rond de feestdagen te leren kennen. Alleen al in 2018 telt de stad zo’n 80 creaties. Meer info over lichtfestival Fête des Lumières in Lyon vind je hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fête des Lumières (@fetedeslumieres) op

Mojstrana (Slovenië): Levende kerststal in het ijs

In de buurt van Mojstrana, in het noordwesten van Slovenië, staat één van de meest indrukwekkende kerststallen. Kindje Jezus ligt hier niet in een warme stal, maar in de ijzige wereld van de bevroren waterval Mlačca. Elke dag worden er shows gegeven om 16.00, 17.00 en 18.00 uur. Voor de show begint, krijg je een rondleiding door het Koninkrijk van IJs. Tot drie uur ‘s middags is het ook mogelijk om alleen een bezoek te brengen aan het Koninkrijk van IJs. De levende kerststal is te bezoeken van 25 januari t/m 1 januari.

jaslice_mojstrana kerst in Slovenië - Travelvibe

Meer bijzondere kerstuitjes in Nederland en Europa?

Welke bijzondere kerstuitjes in Nederland en Europa zou jij aan dit lijstje willen toevoegen? Laat het ons weten!