Noorderlicht zien in Brodø in Noord-Noorwegen - Travelvibe

Bodø in Noord-Noorwegen is een supergoed alternatief voor de soms drukke stad Tromsø. Bodø is de hoofdstad van de provincie Nordland en ligt op een landtong aan de westkust. De kenmerken van Bodø? Grote bedrijvigheid en levendigheid, maar ook ruige natuur met middernachtzon in de zomer en noorderlicht in de winter. Lees hier meer over interessante reistips voor Bodø:

Bodø is de ideale plek voor veel activiteiten. In de zomer kun je er onder de middernachtzon kajakken of golfen, een tocht maken op een snelle RIB door de indrukwekkende eilandenarchipel of vissen in de Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld. Bij Kjærringøy kun je de best bewaarde zeehandelspost van Noorwegen bezoeken, dé inspiratie voor de romans van Hamsun. Je geniet er van de kalmte van het eiland, prachtige stranden en ruige bergen.

kajakken in noord noorwegen bij Bodø - Travelvibe
foto: Bjarne Riesto - Nord Norge

Bodø is het begin van het echte noorden

Zien en doen in Bodø

Bodø in Noord Noorwegen - Travelvibe
foto: Kent Even Grundstad

Bodø is ongerept en avontuurlijk

Bodø ligt in de regio Salten. Een ongerepte omgeving, waar weinig verkeer is en waar de afstanden tussen de stad, cultuur en avonturen in de buitenlucht kort zijn. Bodø is met zijn 50.000 inwoners de centrale plek in Salten en ook de perfecte startplaats om de regio te verkennen. Salten is een paradijs voor natuurliefhebbers, dankzij wilde landschappen, bergen, bergmassieven, bossen, eilanden, kustlijnen, fjorden en nationale parken. De wandelmogelijkheden op alle mogelijke niveaus zijn hier dan ook eindeloos. Meer avontuur? Je kunt hier ook grotten verkennen, duiken, vissen, bergen beklimmen, kajakken, SUP-pen of snorkelen in Saltstraumen.

Saltstraumen Brodø in noord noorwegen
Foto: Tore Schning Olsen

Noorderlicht zien in Bodø

Dankzij de spectaculaire omgeving en de lichtinval die constant verandert, is Bodø een felbegeerde bestemming voor fotografen en natuurliefhebbers. Bodø heeft het hele jaar door prachtig licht. De kleuren variëren zelfs in de winter van donkerblauw of een intense rode, oranje of gele gloed, tot magenta en indigo. Voor het zien van het noorderlicht is Bodø heel gunstig gelegen. Het is zichtbaar op donkere en heldere avonden van september tot april. In Bodø vind je verschillende bars met een dakterras en georganiseerde tours om op een donkere afgelegen plek het Noorderlicht te kunnen spotten.

Børvasstindan bergketen en Bodømarka-bos

De charme van de stad ligt -volgens Lonely Planet- vooral in het prachtige panorama rondom de stad: de verre ruige toppen en enorme vergezichten. De bergketen Børvasstindan biedt zowel wandel- als klimmogelijkheden, en het Bodømarka-bos leent zich perfect voor een dagje skiën in de winter en voor lange wandelingen in het zomerseizoen. Bodø heeft ook de grootste populatie zeearenden ter wereld. Daarom wordt de stad vaak aangeduid als de hoofdstad van de zeearend.

Streetart in Bodø

Bodø is één van de snelst groeiende steden in het land, met een ‘urban’ karakter. Je vindt er veel kunstenaars en een levendige muziekscene. In augustus zijn er twee grote muziekfestivals in Bodø: ‘Parkenfestivalen’ en ‘Nordland Musikkfestuke’.

Ook vind je hier het resultaat van het reizende kunstfestival UpNorth. Verschillende straatkunstenaars hebben hun kleurrijke sporen achtergelaten op muren.
Onze favoriet is ‘After School’ op de Kongensgate 20 in Bodo. Gemaakt door de Russische kunstenaar Rustam Qbic.

 

 

Een bericht gedeeld door Visit Bodø (@visitbodo) op

Duurzaam Svart Hotel in Noord-Noorwegen

Zoek je nóg een reden om Bodø te bezoeken?
Wij hebben ‘m: In 2021 opent het Svart Hotel haar deuren. Het hotel is rond en biedt 360 graden zicht op de gletsjer en Noorse fjorden. Het ontwerp is van architectenbureau Snøhetta (zie ons blog over restaurant Under). Svart Hotel is het eerste ‘energiepositieve’ hotel ter wereld. Dat betekent dat het hotel meer energie opwekt dan het verbruikt.
Svart ligt in het Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen. Dit natuurgebied ligt in het midden van Noorwegen; ten zuiden van de stad Bodø en net boven de Poolcirkel.

Meer info: Svart Hotel

Praktische reistips Bodø in Noord-Noorwegen

Klimaat Bodø

Dankzij de wateren rondom Bodø heerst hier een milder klimaat dan andere delen van de wereld op dezelfde breedtegraad, zoals Alaska en Groenland. Januari en februari zijn de koudste maanden, met een gemiddelde temperatuur van -2 °C. April en mei zijn de droogste maanden en in juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur op 12 °C. Bodø is het hele jaar door bekend om zijn sterke winden. De middernachtzon ervaar je hier van 30 mei tot 12 juni. Bodø kent geen polaire nachten, maar de zon kom tussen 10 december en 9 januari niet boven de bergen.

Met het vliegtuig naar Bodø

Bodø is vanaf Oslo goed bereikbaar met het vliegtuig. De luchthaven van Bodø ligt twee kilometer buiten het centrum van de stad. In Bodø kun je ook overstappen op vluchten naar de Lofoten. Dit maakt Bodø een interessante overstapbestemming. Kijk hier voor meer info over vliegen naar Bodø.

Meer informatie over Bodø: 

Visit Norway
Visit Bodø

Reisboeken over Bodø in Noord-Noorwegen

Overnachten in Bodø in Noord-Noorwegen