Cultureel weekend in de Achterhoek met Gedlerse Streken

Een weekendje op pad in eigen provincie kan absoluut verrassend zijn. Gelderse Streken nodigde ons uit voor een nadere kennismaking met Gelderland. We verkenden de Veluwe en ontdekten tijdens een cultureel weekend in de Achterhoek onder meer een mooi museum in Winterswijk, een fijn Biotel in Lievelde en Vesting Groenlo als een verrassend leuk stadje. 

Droompark de Zanding Otterlo in de winter - Travelvibe
Villa Mondriaan Museum Winterswijk - Travelvibe

Villa Mondriaan in Winterswijk

De Achterhoek is voor mij redelijk onbekend terrein, dus niets leuker dan het verkennen ervan tijdens een cultureel weekend in de Achterhoek. Ook deze ochtend vertrokken we vanuit  Droompark de Zanding in Otterlo en reden in een klein uurtje richting Winterswijk. Daar staat de villa waar Mondriaan van zijn 8ste tot 20 ste jaar woonde. Dit is dan ook het huis waar hij zijn passie voor schilderen ontdekte én ontwikkelde. Verwacht hier geen bekende werken in rood, geel en blauw. Hier vind je namelijk heel veel realistische schilderijen. We zien landschappen, schilderijen ‘en plein air’, waarbij de realiteit van het boeren buitenleven is vastgelegd. De villa hangt vol met portretten, illustraties en stillevens.

Realisme van Mondriaan in Villa Mondriaan in Winterswijk - Travelvibe
Mondiraan landschappen in Villa Mondriaan Winterswijk - Travelvibe

In Museum Villa Mondriaan is ook aandacht voor andere kunstenaars. Zo zijn er werken van voormalige leermeesters van Piet Mondriaan te zien. Ook is er tijdens ons bezoek een tijdelijke tentoonstelling ‘Kunst van Komrij’ en fotografie van Erik Klein Wolterink en Rehaab Al Khazraji. Kijk voor actuele info op de agenda van het museum.

Museum Villa Mondriaan - Mondriaan ist van Baumgärtel - Travelvibe
Sfeervol Cafe in Museum Villa Mondriaan Winterswijk - Travelvibe
Erik Klein Wolterink Villa Mondriaan - Travelvibe
Erik Klein Wolterink
Rehaab Al Khazraji bij Villa Mondriaan - Travelvibe
Rehaab Al Khazraji

Biotel Achterhoek: Logeren tussen stro en leem bij de familie Arink

Na dit museumbezoek vertrekken we naar het dorpje Lievelde, vlakbij Winterswijk. Hier ligt de ekoboerderij van de familie Arink. Geen hype, maar al 25 jaar runt deze familie hun biologische boerderij. Zij zorgen voor runderen en varkens, runnen een landwinkel, kaasmakerij, verzorgen educatieve uitstapjes. En… sinds kort bieden zij overnachtingen aan in hun Biotel. Het Biotel Achterhoek met vijf 2-persoonskamers is gebouwd van stro, leem en hout. Niet alleen het bouwwerk is biologisch, je eet en drinkt hier uitsluitend biologisch en slaapt op biologische bedden. Op en rond de boerderij worden ook diverse activiteiten aangeboden; van holistische massage tot kookworkshop. In het restaurant is plaats voor 40 gasten. Daar is het genieten van eerlijke en verse gerechten met een heel fijn wijds uitzicht over de weilanden.

Biotel Achterhoek op Ekoboerderij Arink in Lievelde - Travelvibe
Biotel en Ekoboerderij Arink in Lievelde - Travelvibe
Biologisch Slapen in Biotel Achterhoek Lievelde - Travelvibe
biologische kokossoep biotel Achterhoek Lievelde

Vestingstad Groenlo verkennen

Aan de rand van Gelderland, in de Achterhoek ligt het vestingstadje Groenlo. Historie en legendes zijn hier volop aanwezig. Groenlo is ontstaan aan het begin van de 7e eeuw. De vesting ontstond zo’n tien eeuwen later. Wij hebben een paar uur de tijd om de stad Groenlo (ook wel Grolle genoemd) te ontdekken. We beginnen met een bezoek aan de kerkers onder het stadhuis in Groenlo.
Vervolgens brengen we een bezoek aan de Stadsboerderij van Grolle. Deze boerderij dateert uit 1623 en laat zien hoe werd geleefd in dit huis. Ook proeven we hier de specialiteit van de stad; een kontenklopper.

Theepot en servies in de stadsboerderij van Groenlo
slaapkamer in de stadsboerderij van Groenlo
grolle breiwerk en souvenirs uit groenlo
tegelwijsheid in de stadsboerderij van Groenlo

Zien en doen in Groenlo:

– beklim de Sint-Calixtusbasiliek
– bezoek de stadsboerderij
– verken de stad met een groepsuitje.
– proef een kontenklopper

Specialiteit van Groenlo, de kontenklopper van Grolle
Specialiteit van Groenlo; de kontenklopper

Uitkijken over de Achterhoek vanaf de Sint-Calixtusbasiliek

Aanrader is een bezoek aan de katholieke kerk in Groenlo, in 2014 door de paus verheven tot basiliek. De kerk is van binnen mooi en zeker een bezoekje waard. Spannender wordt het wanneer je de 74 meter hoge toren gaat beklimmen. Onderweg naar de top passeer je de klokken en enkele bewaarsels en vondsten. Ook kun je de gewelven van het middenschip bewonderen.
De laatste etappe vond ik zelf een tikje spannend… Dit gaat over een ijzeren wenteltrap in de lege kille ruimte. Hadden wij ook net even geluk dat het tijdens ons bezoek windkracht 6 was en de wind door de kerk gierde tijdens de beklimming… Extra spannend! Eenmaal boven word je beloond en heb je bij helder weer een zicht van 40 kilometer.

De Calixtus Basiliek in Groenlo beklimmen
Met 74 meter hoog... een beklimming waard!
kaarsjes branden in de basiliek van Groenlo
Geen Zuid-Europa, wel de Achterhoek...
Bewonder de gewelven in de basiliek van Groenlo
Bijzonder! Lopen boven de gewelven van de basiliek van Groenlo
Het uitzicht bovenop de basiliekk van Groenlo reikt tot 20 km over de Achterhoek
Extra sensatie! Windkracht 6 bovenop de basiliek van Groenlo

Hip café en restaurant in Groenlo: Welgelegen

Na alle historie toe aan wat hipheid? Zorg dan dat je een borreltje, lunch of diner inplant bij Stadscafé en Boothuis Welgelegen in Groenlo. Wát een mooie locatie is dit! Je kunt plaatsnemen in de klassieke villa, de knusse serre en in de zomer op het terras voor het boothuis en de kas. De menu’s bieden keuze genoeg, maar wij drinken alleen even wat. We hebben andere plannen voor de avond…

Welgelegen cafe en restaurant in Groenlo
Fijne sfeer in Welgelegen, Groenlo
Stadscafe in Groenlo Welgelegen
Hippe hotspot: Welgelegen in Groenlo

Wild eten? Dat doe je in de Achterhoek

Wild eten in de Achterhoek
Ellens is van oktober t/m januari hét adres voor een wilddiner in de Achterhoek

Met bijna 25 aangesloten restaurants, biedt de Achterhoek van half oktober tot eind januari veel smakelijke wildgerechten. Wij vertrekken naar Zelhem en belanden bij gastvrouw Ellen. Op het menu keuze uit (h)eerlijk, ambachtelijk bereid, wild vlees uit de Achterhoek. We kunnen kiezen uit ree, fazant, hert, zwijn en haas. We zitten niet op zomaar een plek; Ellens restaurant werd al eens verkozen tot beste Wildrestaurant van Nederland. Met een smakelijke wildproeverij eindigt onze fijne ontdekkingstocht door de Achterhoek.

Ook zin in een cultureel weekend in de Achterhoek en op pad in de Gelderse Streken?

Tips en ideeën vind je o.a. hier:
Gelderse Streken
Achterhoek

* Travelvibe bezocht de Achterhoek in De Gelderse Streken tijdens een persreis. Ook dan geven we altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.