Ideeen voor een cultureel weekend op de Veluwe - Travelvibe

Een weekendje op de Veluwe, is voor ons op reis in eigen regio. Wij wonen in Wageningen aan de zuidkant van het gebied, maar het betekent zeker niet dat we alles in de omgeving al kennen. Gelderse Streken nodigde ons uit voor een nadere kennismaking met Gelderland. En zo ontdekten we tijdens dit cultureel weekend op de Veluwe superleuke uitstapjes op maximaal een uurtje afstand van huis… 

Volop Kunst & Cultuur in Arnhem

Zo vertrokken we op vrijdagochtend richting Arnhem, slechts 16 km verderop. Arnhem past als stad prima in een cultureel thema met een kunstacademie én een Modekwartier vol designers.
In dit Modekwartier heb je aan een dag bijna niet genoeg. Dit is een waar shopwalhalla voor de liefhebber van mode, accessoires, kunst en hebbedingen. Ook vind je hier het mooie hotel Modez en fijne eettentjes.

Hip Restaurant Arnhem Stan & Co
Stan & Co in Arnhem
3D Streetart in Arnhem op de Veluwe
In Arnhem ligt de kunst letterlijk op straat...

De 7 Straatjes in Arnhem

Kies je liever voor het stadscentrum? Struin dan vooral ook even door de 7 straatjes, de Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Arke Noachstraat, Zwanenstraat, Pastoorstraat en Wielakkerstraat. Hier vind je de gezellige shopjes met een fijn aanbod van mode, cadeautjes, bloemen, sieraden en vintage. Voor een koffie, lunch of fijn diner vind je hier dan ook genoeg leuke adresjes

Extra Shoptips Arnhem

  • Bezoek het Modekwartier tijdens de Arnhemse Stockdagen. Dan vind je hier samples en special offers van designers en labels.
  • Ben je de 1e zondag van de maand in Arnhem? Ga dan zeker ook even naar de Sonsbeekmarkt 
Shoppen in Arnhem, Gelderse Streken
ComingSoon is dé Arnhemse Conceptstore voor design, Kerkstraat 23
Shoppen in Arnhem bij Bos en Heij in de Kerkstraat
Favo shopadresje: Bos en Heij op Kerkstraat 36
Patisserie Hemels in Arnhem
Een taartje eet je bij Hemels, Kerkstraat 3

Slapen bij NP de Hoge Veluwe

Vanuit Arnhem ben je in een kleine 20 minuten in Otterlo. Een perfecte uitvalsbasis wanneer je NP de Hoge Veluwe wilt bezoeken. Het Nationaal Park telt drie ingangen, waarvan Otterlo er één is. Dit is ook meteen de ingang waarbij je het makkelijkst dé drie culturele highlights van het park bereikt; het Kröller Müller museum, het Museonder en Jachtslot st. Hubertus. Door de centrale ligging slaap je midden in de natuur en begin je zo aan een wandeling of fietstocht door zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Wij logeerden in een bungalow op Droompark de Zanding.

Zandverstuivingen Hoge Veluwe in de Gelderse Streken
Zo mooi! Uitgestrekte zandvlaktes op de Veluwe
Slapen bij Droompark de Zanding in Otterlo op de Veluwe in de Gelderse Streken
Logeren aan de rand van NP de Hoge Veluwe

Proef de smaak van Van Gogh op de Veluwe

Al is Otterlo nog zo klein, het is wel de plek waar de op één na grootste collectie van Van Gogh hangt. In de gemeente Ede, waar Otterlo onder valt, vind je dan ook volop aandacht voor deze expo in het Kröller Müller museum. Eén van de initiatieven is ‘de smaak van Van Gogh’. Drie regionale koks lieten zich inspireren door de werken van Van Gogh en stelden zo ruim twintig recepten samen die door lokale restaurants en foodwinkels worden aangeboden. Wij maakten kennis met het smakelijke runderstoofpotje van restaurant De Waldhoorn in Otterlo.

Droompark De Zanding Otterlo Veluwe Gelderse Streken
Wilde sferen op DroomPark De Zanding
Smaak van Van Gogh restaurants Hoge Veluwe
De smaak van Van Gogh in Otterlo

Vestingstad Elburg

Op zaterdag koersen we naar het noordelijke puntje van de Gelderse Streken. We gaan via de mooie route (de N304 langs NP de Hoge Veluwe) naar de oude vesting van Hanzestad Elburg. De stad binnen de muren telt 900 inwoners. Stadsgids Annemarie van Museum Elburg vertelt ons een paar opvallende details. Zo is de afmeting van de vestingstad 270 x 340 meter. Dit is exact de verhouding van een A4-tje en ook de gulden snede kan hierop worden toegepast. Eveneens opvallend is dat de kerk binnen de muren níet in het midden van de vesting ligt. Deze staat in een hoek, waardoor het nog altijd een raadsel is of Elburg niet vier keer zo groot had moeten zijn…

Doen in Elburg
In Elburg is genoeg te doen...
Stoep met beroep in Elburg Gelderland
Op de stoep vind je het beroep van de bewoner

Stoep met beroep

Voor nu is het in elk geval een fraai en vooral héél overzichtelijk stadje. Oude huizen met rode daken, kinderkopjes in de straten en aan de huizen volop decoratie. Leuk zijn de witte stoepen met zwarte steentjes die het beroep van de bewoner vertellen. Loop je de stad door in noordelijke richting dan passeer je de Vischpoort en kom je aan in de haven waar de klassieke botters klaar liggen.

De Vischpoort in Hanzestad Elburg
De Vischpoort in Elburg
Botters in de haven van Elburg
Botters in de haven van Elburg

Rond de haven van Elburg

Van april tot oktober kun je meezeilen op de Elburger botters richting Harderwijk of Hanzestad Kampen. Voor ons helaas niet het goede seizoen om aan boord te stappen. Daar komen we zeker nog wel een keer voor terug. Toch is er rond de haven nog genoeg te zien. Zo is er de visafslag uit 1915. Hier vind je een afmijnklok, de bel, de zitbanken met knoppen en leuke details. In de visafslag krijg je aardig inzicht in het visserijverleden van Elburg. Ook leuk om te zien is de touwslagerij van Deetman net buiten de stadsmuur bij de Vischpoort. Dit is de oudste, nog werkende, touwbaan van Nederland. Van oorsprong werden hier netten, scheepstrossen en lijnen gemaakt. Ook nu kun je nog zien hoe dit ambacht werkt. Dit gebeurt niet voor niets; de touwwerken worden nu vooral nog voor de sier gebruikt op jachten.

De Visafslag van Elburg
De visafslag van Elburg in detail
Touwslagerij van Elburg
Op bezoek bij de touwslagerij van Elburg

Gezelligheid en sfeer

Bínnen de stadsmuren vind je vooral heel veel sfeervolle woon-, cadeau en kledingwinkels, mooie huizen, gezellige café’s, restaurants en koffietentjes. Voor een kop koffie met wat lekkers namen we plaats bij Koffie en Theewinkel De Plantage. Wij lunchen bij Le Papillon in een voormalige zeilmakerij uit de 17e eeuw.
Tip: Wil je écht sfeer proeven? Bezoek Elburg dan tijdens Kerst in de Vesting.

sfeervolle cafés en terrassen Elburg
Sfeervolle hotspots in Elburg
Binnengluren in Elburg
Binnengluren in een Elburger stadsmuur-huisje

Tussen schoonheid en verval in CODA Apeldoorn

We verlaten Elburg en rijden richting Apeldoorn. We gaan naar het CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn). Het museum met bibliotheek en archief is ontworpen door de Nederlandse architect Herman Hertzberger. Tijdens ons bezoek staat de tentoonstelling ‘What remains’- tussen schoonheid en verval op het programma.

What remains CODA Apeldoorn
Tussen schoonheid en verval...
Tussen schoonheid en verval - CODA
Oorsprong van Andreas Hetfeld

Mooi vonden we de foto’s van Marchand & Meffre. Zij leggen vervallen gebouwen vast, waaronder theaters en fabrieken in Detroit. Veel aantrekkingskracht op ons heeft ‘Oorsprong’ van Andreas Hetfeld; vijf foto’s van naakte ouderen in foetushouding. Ook de fotocollectie ‘Down and Out in the South’ met portretten van dakloze Amerikanen trekt onze aandacht. Tussen deze indrukwekkende foto’s een aantal kunstwerken ‘Un monde Parfait – In dust suspended’ van Martine Feipel en Jean Bechameil. Hun werk is gebaseerd op vervallen nieuwbouwwijken aan de randen van grote steden. Ons doet het denken aan de trieste buitenwijken van bijvoorbeeld Parijs, Madrid, maar ook Valencia.
What remains is nog t/m 22 januari te bezoeken. 

Down and out in the south what remains CODA
Down and out in the south
Un monde parfait - What remains CODA
Un monde parfait

Dinertip aan de Rijnkade in Arnhem

We koersen eind van de middag via Otterlo weer terug naar Arnhem. Daar schuiven we voor een verrassingsdiner aan in de sfeervolle voorkamer van Restaurant & Kookstudio Dining 56. Gastheer Mike trakteert ons op mooie gerechten met dagverse ingrediënten.
PS: In de zomer zit je op de Arnhemse Rijnkade eerste klas op een van de terrassen met uitzicht op de Rijn.

Ook zin in een cultureel weekend op de Veluwe en Gelderse Streken?

Tips en ideeën vind je o.a. hier:
* Gelderse Streken 
* Visit Veluwe

* Travelvibe bezocht Veluwe in De Gelderse Streken tijdens een persreis. Ook dan geven we altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.

Tips voor een cultureel weekend op de Veluwe