dalarna paard | Travelvibe

Bij Zweden denken we aan ruige natuur vol beren en springende zalmen, stoere avonturen als vlotvaren en kamperen in het wild en uiteraard hippe citytrips naar Stockholm of Göteborg. Maar deze week ontvingen wij een bericht over hét symbool van Zweden… De Dalahäst (Häst is paard in het Zweeds). Misschien ken je het beter als het Dalarna paardje?

Dit paard is niet zomaar een souvenir.  Het Dalarna paard is dé trots van Zweden. Ben je binnenkort in Zweden en in de buurt van de provincie Dalarna? Breng dan een bezoek aan het dorpje Nusnäs; dé plek waar het houten paardje wordt gemaakt. Je kunt de fabriek bewonderen en als aandenken je eigen Dalahäst schilderen. Leuk om met de kids te doen, maar ook een prima crea-tip voor volwassenen. 

Dalarna - Zweden - Travelvibe
foto's: Visit Sweden

Dalarna als musthave

“Het Dalarna paard is populairder dan ooit”, aldus het Zweeds Verkeersbureau. “Het paardje vindt overal wel een plekje. Typisch een souvenir dat niet mag ontbreken in je koffer en het is zeker een musthave voor de kinderkamer! Het is oud en traditioneel maar ook heel strak, modern en van deze tijd. Evenals de simpele vorm in combinatie met het bonte kleurenpalet en de uitstraling van vakmanschap, schoonheid, traditie en kracht”.

De Dalarna paardjes zijn 350 jaar geleden ontstaan en behoren tot de typisch Zweedse traditie van Hemslöjd (=huisnijverheid). Zie je onderweg in Zweden een bordje staan met Hemslöjd? Volg deze bordjes en je komt zeker terecht bij iemand die houten beeldjes of andere versieringen maakt. 

Famous in New York

De roem kwam in 1939 tijdens de Wereldtentoonstelling in New York. Daar werd een enorm ‘Dalarna paard’ voor de deur van het Zweedse paviljoen geplaatst. Een succes, want een jaar na de tentoonstelling werden zo’n 20.000 paardjes gemaak.  Inmiddels bezoeken jaarlijks duizenden mensen de fabriekjes en ateliers in Nusnäs aan de oostelijke oever van het Siljanmeer. Daar kun je zien hoe de paardjes van dennenhout worden gemaakt. Het oudste bedrijf is Grannas Anders Olsson, opgericht in 1922. Het grootste Dalarna paard vind je in Avesta, het is maar liefst 13 meter hoog en gemaakt van beton.

Dalarna paardje kopen?

Wil je zelf zo’n Dalarna paardje kopen maar heb je geen plannen om naar Zweden te gaan? Je kunt ze ook gewoon online bestellen.

Wil je graag naar de provincie Dalarna om de thuisbasis van dit Zweedse paardje te ontdekken?

Ontdek dan hier deze handige Reisgids over de regio Dalarna

dalarna paardje | Travelvibe

Wij zijn benieuwd…
Heb jij een Dalarna paardje thuis staan of koester jij een ander souvenir?

Meer Travelvibe tips voor een werelds interieur?