mooiste wandelingen Ardennen

“De heuvelachtige natuur van de Ardennen vraagt erom wandelend ontdekt te worden. Te voet ontdek je ongekende schatten en kronkelige weggetjes leiden je langs adembenemende vergezichten”, vertelt Monique van Schijndel van het Culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire ons. Speciaal voor Travelvibe schreef Monique een gastcolumn met de mooiste wandelingen in de Ardennen. Eén ding hebben ze alle vier gemeen: ze bieden je een prachtig uitzicht op het glooiende landschap!

vlakke fietsroutes in de Ardennen

– de mooiste wandelingen in de Ardennen –

1. De wandeling langs de Ninglinspo

Dit is één van de mooiste wandelingen van het land. De wandeling leidt je langs de Ninglinspo, het enige bergriviertje van België. Je wandelt door het indrukwekkende groene heuvellandschap rondom Aywaille (provincie Luik). Onderweg geniet je van de prachtige natuur en halverwege de wandeling, als je de rivier de Ninglinspo hebt verlaten, kom je uit op de rustplaats Drouet. Deze plek biedt je een panoramisch uitzicht over de vallei. Let op: deze wandeltocht is vooral geschikt voor geoefende wandelaars.

Bekijk hier een video van deze wandeling:

Vertrekpunt: parkeerplaats langs de weg tussen Remouchamps en Stoumont, in het dorpje Sedoz (tevens de naam van de straat). Dit zijn GPS-coördinaten van het startpunt: 50.468609,5.74354.

2. De wandeling: Le tombeau du Géant

In het zuiden van Wallonië vind je een wandeling die is opgenomen op de lijst van ‘Patrimoine exceptionnel de Wallonie’ (uitzonderlijk erfgoed van Wallonië). Le Tombeau du Géant (het Graf van de Reus) is een prachtige plek in Bouillon. Vanaf het uitzichtpunt van Botassart kijk je uit over één van de indrukwekkendste panorama’s van België. De wandeling voert je door bossen waar de Semois traag doorheen stroomt en zich om beboste heuvels heen slingert.

Vertrekpunt: Rue du Châteaumont 53, 6833 Botassart (Bouillon)

3. De ‘blonde’ wandeling van Bellevaux

De ‘blonde’ wandeling van Bellevaux is vernoemd naar het blonde bier van Brasserie de Bellevaux, op steenworp afstand van Malmedy. Deze bierbrouwerij wordt gerund door een voormalige Nederlandse apotheker en zijn vrouw. Rondom de brouwerij vind je vier wandelingen die allemaal genoemd zijn naar de namen van het bier. De ‘blonde’ voert je door het dal van de Warche en over de hoogten van Bellevaux. De route leidt gedeeltelijk over verharde wegen, maar ook over onverharde paden. De tocht loopt langs de rivier La Warche. Onderweg wacht je op de rots van Falize een mooi uitzicht over het dal van de Warche.

Vertrekpunt: parkeerplaats van de brouwerij: Brasserie de Bellevaux, Rue de la Foncenale 1, Malmedy (Bellevaux).

4. Signal de Botrange (Hoge Venen)

Deze wandeling start bij het Signal de Botrange. Dat is met 694 meter het hoogste punt van België. Onderweg er naar toe heb je al een fijn uitzicht op het natuurlandschap tussen Eupen, Malmedy en St. Vith. De wandeling loopt langs ‘Le Noir Flohay’, het oude verbrande dennenbos. Op momenten waarop de paden te modderig worden, helpen loopplanken je de tocht voort te zetten. Zo kun je gemakkelijk de kreken doorkruisen. Je komt een grenspaal tegen die vroeger de grens aan tussen België en Pruisen aangaf. Nog een beetje verder ligt er links een voetpad dat nauwelijks zichtbaar is. Dat pad neemt je mee naar de ontschorste dennen: het zijn de spoken van de venen. Ze werden in 1850 aangeplant en overleefden de strenge winters en de branden van het hoogplateau niet. Wandelen in dit dorre bos is een bijzondere ervaring. Het landschap is uniek, fantastisch, magisch.

Vertrekpunt: Start bij het signal de Botrange, steek de rotonde over en volg het wandelpad. Dit zijn GPS-coördinaten van het startpunt: Geogr. 50.502518 N 6.092552 E, UTM 32U 293828 5598543

MEER TIPS OVER DE ARDENNEN?

Monique van Schijndel woont in de Ardennen. Ze deelt in een serie gastblogs maandelijks haar beste tips uit de regio met je. Zo schreef ze eerder over ‘geheime’ vlakke fietsroutes en over deze bijzondere lokale bierbrouwerij.

Zelf naar de Ardennen?
Op Ardennen online vind je de leukste accommodaties specifiek voor deze regio.

unnamedFan van het programma Ik-Vertrek? Download het gratis E-book

Monique van Schijndel is samen met Mart van der Heijden eigenaar van het culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire in Vielsalm, in de Belgische Ardennen. Zij verbouwden een voormalig notarishuis tot kleinschalig hotel met negen gastenkamers. L’Auberge du Notaire is in 2013 uitgeroepen tot beste hotel van België. Vind je het interessant om meer te lezen over hun belevenissen gedurende de tien jaar dat het hotel bestaat? Of wil je weten wat de lekkerste recepten uit de Ardennen zijn? Download dan gratis het e-book.