
Wat gaat ‘Reizen in 2017’ ons brengen? Op de Vakantiebeurs 2017 sprak reistrendwatcher Tessa aan de Stegge van CherryLab over ‘alleen maar winnaars’. Hiermee bedoelt zij dat zowel locals, toeristische aanbieders als reizigers gaan profiteren van de groeiende reisbranche. Fair reizen speelt daarbij een belangrijke rol. Niet voor niets heeft de VN 2017 uitgeroepen tot het jaar van ‘Duurzaam Reizen’. In 2017 draait het volgens Tessa om People – Planet – Purpose. Dit zijn de reistrends van 2017:
– Hoe reizen we in 2017? –
Cocooning
Veiligheid staat voorop. We kiezen voor ‘safe travels, hedonisme, bezieling en rust’. Gezelligheid en samen zijn is een welkome aanvulling op ons drukke leven vol smartphones en social media. Graag trekken we ons terug met vrienden en familie om bij elkaar te zijn. Dat mag best dichtbij, zolang het maar ‘jouw’ hotspot is.
Tessa aan de Stegge, travel trendwatcher CherryLab over de reistrends van 2017:
De turbulentie is voorbij en het tippingpoint van een nieuwe tijd is bereikt! De zoektocht naar een persoonlijke, duurzame en bijzondere reisbeleving krijgt een nieuwe invulling. De groeiende behoefte aan co-creatie en duurzaamheid herbepaalt rollen van locals, reizigers en reisaanbieders tot een ‘Happy Together’, waarbij er alleen maar winnaars zijn en iedereen een graantje mee kan pikken. ‘Samen’ is het kernwoord in de volwassen deeleconomie.
Fix
Dit zijn de reizigers die op een tripje gaan om ‘problemen in hun leven’ op te lossen. Hierbij kun je denken aan sporttrips om tien kilo af te vallen, yogareizen om te ontstressen en na terugkomst weer relaxed aan de slag te gaan. Of wat dacht je van het bijwonen van een Ayahuasca ceremonie voor persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei, emotionele en fysieke heling?

De wereld als speeltuin
Er zijn steeds meer reizigers die de wereld zien als een grote speeltuin. Reizen is voor hen een manier om hun innerlijke kind te herontdekken. Een voorbeeld hiervan is bamping. Dit is de tegenhanger van glamping. In plaats van luxe kamperen, ga je terug naar superbasic kamperen waarbij je alle kans krijgt om de natuur en jezelf opnieuw te ontdekken.

Karma: bezieling & rust
Fairplay wordt de nieuwe standaard. Veel reizigers hebben het gevoel dat ze iets terug willen doen voor de bevolking of het gebied waar ze naar toe reizen. Daarom ontstaan nieuwe initiatieven, waarbij je bijvoorbeeld een Indiase bruiloft bijwoont tegen betaling. Dit geeft jou unieke reiservaring en vader van de bruid kan de bruidsschat makkelijker betalen. Of je gaat voor champing. Hierbij slaap je een nachtje in een leegstaande kerk. In ruil daarvoor betaal je mee aan de onderhoudskosten voor de kerk.

Instant Gratification
De reiziger van nu wil dat zijn (reis)behoeften direct bevredigd worden. In 2017 schamen we ons hier ook niet meer voor. Het bezit van smartphones en de alom aanwezige Wifi maken dit nog makkelijker. Een voorbeeld van ‘instant gratification’ is een cruise waarbij je een medaillon om krijgt. Tijdens de cruise kun je alles wat je maar wilt direct via je medaillon bestellen. Een andere voorbeeld is de hyperloop. Wil je vanmiddag nog naar Parijs? Met dit supersnelle vervoermiddel reis je over een paar jaar in een half uur van Amsterdam naar Parijs.

Dit zijn onze reisbehoeften in 2017:
- Veiligheid
- De norm is ‘nu’ – instant gratification
- Ontspullen en hedonisme – ervaringen opdoen en plezier maken in plaats van bezittingen verzamelen
- Fit als nieuwe norm
- Leeftijdoverschrijdend – de millenials vs perennials
- Groei in ZZP-ers – digital nomads werken waar de wifi is
- Purpose – wat is jouw betekenis?
- Me, myself and I
- Bezieling & rust – de vakantie als escape
Deze reisbehoeften beïnvloeden ons reisgedrag in 2017.
Meer lezen over reistrends?
* Het reisgedrag van 30 plussers
* Welke citytrips worden hot in 2017?
* Veiligheid steeds belangrijker bij keuze vakantiebestemming 30 plusser