duurzaam reizen in 5 tips - Travelvibe

Heb jij al goede voornemens voor 2019? Bij ons krijgt duurzamer reizen in elk geval ook komend jaar meer aandacht. Om bewust en duurzaam te reizen, hoef je jouw gedrag niet meteen heel groots en ingewikkeld te veranderen. Wel kun je al heel eenvoudig beginnen door bijvoorbeeld het plasticgebruik op vakantie te minderen, te kiezen voor milieuvriendelijke activiteiten en je handdoeken langer te gebruiken dan één dag. Meer inspiratie? Kijk dan dit rijtje ‘Duurzaam reizen in 5 tips: 

– Vijf tips over duurzaam reizen –

1. Duurzaam reisvervoer

Vooral vliegvakanties naar het buitenland hebben grote invloed op het milieu. Kies dus – als het even kan – voor een ander vervoermiddel dan het vliegtuig. Vooral korte vluchten (stedentripjes) leveren de meeste CO2 uitstoot op. Is duurzaam reizen met de trein of bus lastig naar jouw bestemming? Kies dan in elk geval voor een rechtstreekse vlucht en compenseer je vlucht met een Co2 neutrale optie (compenseren van broeikasgassen kan met o.a. Greenseat of Trees for All).

5 Tips om duurzaam te vliegen:

  • Neem een directe vlucht
  • Kies een chartervlucht of low budget maatschappij (deze vluchten zijn vaak beter bezet)
  • Vlieg met een groot toestel
  • Kies voor een duurzame airline, bijvoorbeeld KLM (check het op Atmosfair)
  • Reis met zo min mogelijk bagage

CO2-uitstoot compenseren?

Op Greenseat kun je de CO2-uitstoot van jouw vlucht berekenen.
Wij bekeken de uitstoot voor deze populaire stedentrip-bestemmingen:

  • Valencia: CO2-uitstoot: 0,30 ton, Compensatie: € 2,48
  • Lissabon: CO2-uitstoot: 0,38 ton, Compensatie: € 3,14
  • Rome: CO2-uitstoot: 0,44 ton, Compensatie: € 3,63
  • Londen: CO2-uitstoot: 0,13 ton, Compensatie: € 1,07
  • Stockholm: CO2-uitstoot: 0,39 ton, Compensatie: € 3,22

Wist je dat…
het gemiddelde verbruik van een Boeing 747 zo’n 10 liter kerosine per kilometer is?

Een rekenvoorbeeld van Greenseat:
“Je vliegt retour van Amsterdam naar New York. Je berekent exact je CO2-uitstoot via luchthavens: 1,57 ton CO2 Dit compenseer je voor € 15,67. Of je kiest voor zone 2, dat is gebaseerd op gemiddelde van 1,39 ton COen compenseer je voor € 13,92. Hiermee maak jij het mogelijk dat 1 huishouden uit India of Afrika een jaar lang wordt voorzien van duurzame energie”.

Duurzaam vervoer op reis - Travelvibe

2. Duurzaam slapen op reis

De luxe en faciliteiten in een hotel zijn heerlijk. Maar hoe luxer de accommodatie, hoe groter de impact op het klimaat. Toch kun je zorgen dat je bewust en duurzaam reist tijdens een verblijf in een hotel.  Gelukkig hebben steeds meer hotels pasjes waarmee alle verlichting uit of aangaat. Heb je nog een ouderwetse sleutel? Neem dan de moeite om de verlichting en airco uit te doen als je de kamer verlaat. Gebruik je handdoeken meerdere dagen en douche niet te lang. Tegenwoordig boek je overigens ook de mooiste duurzame hotels en ecolodges… Kijk ook eens naar de GreenKey accommodaties.
Duurzame Hoteltip in Amsterdam? Bekijk hier het luxe QO in Amsterdam

QO-Hotel Amsterdam - luxe duurzaam hotel - Travelvibe

3. Zo lang mogelijk op reis

Reis liever zo lang mogelijk in plaats van zo veel en vaak mogelijk. Bof jij even met het jaar 2019… Als je het namelijk een beetje gunstig inplant kun je lang op vakantie, zonder al te veel vakantiedagen in 2019 op te hoeven nemen.

vakantiedagen in 2020 verdubbelen - Travelvibe

4. Duurzaam leven op reis

Koop alles lokaal (sla de Amerikaanse koffiecorners over…), eet local food in lokale restaurants (in de restaurantjes buiten het hotel beleef je bovendien meer) en koop souvenirs uit het land. Het is de makkelijkste manier om locals te steunen.

Souvenir de Cuba Cocotaxi - Travelvibe

5. Respect voor de natuur

Zorg dat je op reis goed bent voor de mensen én voor de dieren (sla het knuffelen met apen, de olifantentocht en dolfijnenshows over en check de menukaart op gerechten met beschermde diersoorten). Laat geen afval achter (raap het vooral op) en wees zuinig met water.
Kies op reis eenvoudig voor milieuvriendelijke activiteiten: een stad verkennen met een fiets, hiken in de natuur of kajakken. Laat waterscooters, een zwemparadijs en attractiepark dus liever links liggen.

Zien en doen in Trondheim - Kajak in Trondheim - Travelvibe

Wat is duurzaam toerisme?
Bij duurzaam toerisme staat het behoud van de natuur, cultuur en mensenrechten centraal.

Wat zijn jouw tips om duurzaam te reizen?