duurzame reistrends 2020 - Travelvibe

Duurzaam reizen was in 2019 al flink populair. Uit onderzoek blijkt dat reizigers in 2020 nog meer waarde gaan hechten aan duurzaam reizen. Zo geeft maar liefst 40% van de Nederlandse reizigers aan dat het boeken van een ecologische accommodatie een belangrijk onderdeel vormt van de duurzame reis. Nieuwsgierig naar meer? Dit zijn de duurzame reistrends 2020: 

Bijdragen aan herstel van gebieden die getroffen zijn door natuurrampen, is ook een vorm van duurzaam reizen. Toerisme speelt hier namelijk een belangrijke rol in als drijfveer voor economische groei, werkgelegenheid en ontwikkeling. Het wordt onder Nederlandse reizigers dan ook steeds gebruikelijker om naar zulke bestemmingen af te reizen en te helpen bij de wederopbouw.

‘In 2020 reizen we bewuster en bezoeken we door natuurrampen getroffen bestemmingen’

Duurzame reistrend: Herstel en toerisme opbouwen

Zo geeft 17% van de ondervraagden aan komend jaar mogelijk naar een locatie af te reizen waar een waardevolle bijdrage geleverd kan worden. Het gaat dan niet alleen om de kans om een mooie bestemming te bezoeken, maar ook om het helpen naar herstel van lokale gemeenschappen en economieën in dat gebied.

Toerisme opbouwen boven gemak 
Zo geeft 40% van de Nederlandse reizigers aan dat ze bereid zijn om gemak op te geven als dat betekent dat ze kunnen helpen het toerisme weer op te bouwen. Hiervoor zijn zij bijvoorbeeld bereid om langere reistijden te accepteren en vinden ze het niet erg om bepaalde bezienswaardigheden niet te kunnen bezoeken vanwege wederopbouw.
Hierbij is het wel belangrijk dat zulke reizen op het juiste moment plaatsvinden en het gebied veilig genoeg is om naartoe te reizen. Daarom wordt reizigers aangeraden om reisadvies vanuit eigen land en vanuit de bestemming in de gaten te houden.

Opvallende duurzame reistrends 2020

In 2020 is duurzaam reizen steeds meer de norm en steeds minder een actieve keuze. Nederlandse reizigers benoemen de volgende manieren waarmee zij van plan zijn minder impact te veroorzaken op het milieu in 2020:

  • Verblijven in goede accommodaties buiten het stadscentrum (55%)
  • Minder bekende attracties en locaties bezoeken en drukke trekpleisters vermijden (52%)
  • Een reisschema uitstippelen dat afwijkt van de meest toeristische routes (39%)
  • De oorspronkelijk bedachte reisbestemming inruilen voor een minder bekend maar soortgelijk alternatief in hetzelfde land (36%)

Bron: Onderzoek Booking.com

Lees hier meer reistrends voor 2020

minder plastic op vakantie - travelvibe
Nuttige tip: Minder plastic op vakantie? Dat doe je zo!