Entreegeld Venetië - Travelvibe

Vanaf 1 mei moet iedere dagtoerist €3 entreegeld voor Venetië betalen. Jaarlijks bezoeken zo’n 30 miljoen toeristen de Italiaanse stad en dat is volgens het stadsbestuur te veel. Deze toegangsprijs voor een bezoek aan Venetië is ingesteld, omdat er te veel dagjesmensen zijn die de stad bezoeken. Zij komen ’s ochtends aan in de stad en zijn voor het diner weer vertrokken. Dagjesmensen geven te weinig uit en kosten de stad geld. De opbrengsten worden gebruikt om de straten en stegen schoon te houden die deze dagjesmensen achterlaten. 

Veel van deze dagtoeristen, verblijven op een camping in de nabije omgeving of zijn passagiers van een cruiseschip. De gemeente wil dat die mensen betalen voor een bezoek aan Venetië. Zij kunnen zo bijdragen aan de kosten voor het schoonhouden van de stad en aan het onderhoud van de vele monumenten.

Entreegeld Venetië € 3 in 2019

Voor 2019 is het entreegeld voor Venetië vastgesteld op € 3 euro per bezoeker. Vanaf 2020 geldt een gedifferentieerde belasting; op rustige dagen betaal je dan € 6, maar tijdens het carnaval van Venetië zal je € 10 betalen voor een bezoek aan Venetië.

Bijzondere boetes in Venetië

Met al die mensen in een stad vol nauwe straatjes, worden steeds meer bijzondere regels opgesteld. Zo heeft de burgemeester een zit- en ligverbod op straat voorgesteld. Overtreders zouden een boete van € 50 tot € 500 kunnen krijgen. Inmiddels kent Venetië al een een lange lijst van verboden. Zo geldt al een zitverbod voor specifieke op de trappen bij monumenten en bij de zuilengalerij rond het San Marcoplein. Mensen kunnen al worden beboet voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden in de beroemd kanalen. Er wordt nu ook gesproken over een verbod op muziek in boten en het eten van een snack op straat wordt eveneens aangepakt.

Engelen van etiquette in Venetië 
Om dit allemaal in de gaten te houden patrouilleren er elke zomer patrouilleren ‘engelen van etiquette’ door de straten van Venetië. Zij zien er op toe dat toeristen zich aan alle opgestelde regels houden. Zo verwijzen zij bezoekers bijvoorbeeld naar speciale ingerichte picknickplekken, waar weinig mensen van op de hoogte zijn.

Overtoerisme in Venetië leidt tot entreegeld voor Venetië - Travelvibe

Venetië is meest ‘door toeristen overlopen’ stad

Uit onderzoek blijkt dat Venetië zo’n 50.000 bezoekers per dag aan kan. Nu ligt het aantal dagelijkse bezoekers op gemiddeld 77.000. Airbnb noemde Venetië de meest ‘door toeristen overlopen’ stad ter wereld is en Unesco heeft aangekondigd dat de stad op de lijst van bedreigd erfgoed terechtkomt als er niet snel iets verandert.

Overtoerisme in Nederland en Europa

Uit een onlangs gepubliceerd rapport voor overtoerisme blijkt dat de aanwezigheid van Unesco werelderfgoed, een luchthaven of een cruiseterminal een risico vormt voor overmatig toerisme in een regio. Dat geldt ook voor een grote aanwezigheid van Airbnb. De onderzoekers identificeerden zestig plekken in Europa waar het toerisme een negatieve impact heeft. Op deze lijst staan – naast Venetië – onder meer Brugge, Barcelona , Kopenhagen en Santorini. In Nederland is er sprake van overtoerisme in Amsterdam , Giethoorn, de Zaanse Schans, Maastricht, Scheveningen en Kinderdijk.

Wat vind jij van het gevraagde entreegeld voor Venetië?