Fietsen in Zuid-Moravie Tsjechie - Travelvibe

Zuid-Moravië is een verrassend gevarieerde regio in het zuiden van Tsjechië, grenzend aan Slowakije en Oostenrijk. Hier vind je uitgestrekte wijnvelden, historische monumenten, prachtige barokke kastelen en onaangetaste natuurparken. Wij gingen onlangs fietsen in Zuid-Moravië en maakten kennis met natuur, cultuur, historie en fijne gastronomie rond de steden Mikulov en Znojmo. 

De wijnregio van Tsjechië? Zuid-Moravië!

Zuid-Moravië is dé wijnregio van Tsjechië. Hier vind je zo’n 19.000 hectare aan groene glooiende heuvels vol wijnranken. Het vrij warme klimaat zorgt voor perfecte wijnbouwomstandigheden. De (voornamelijk witte) wijnen zijn van goede kwaliteit. Er wordt gewerkt met eigen druivenrassen als Pálava en Moravische Muscat, maar ook met Riesling, Welschriesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Pinot Gris. Een proeverij is hier echt een must!

Zien en doen in Zuid-Moravië - Landschap met wijnvelden - Tsjechië - Travelvibe

Wijn proeven in het kasteel van Mikulov 

Kasteel Mikulov torent boven het sfeervolle stadje uit en is al van verre afstand te zien. Nooit onopgemerkt gebleven, want zelfs Napoleon Bonaparte was er ooit te gast. Ook nu wordt het kasteel nog altijd gebruikt voor feestelijke bijeenkomsten. In het kasteel kunnen bezoekers de schilderijencollectie van de familie Dietrichstein bewonderen. Ook ligt hier in de kelder het op een-na-grootste wijnvat van Europa. Wij krijgen er een ‘walking winetasting’ door Petr Ocenásek van Mikulovsti Vinarí.

Wijn proeven in Mikulov Castle Zuid Moravie - Travelvibe

Ontelbare wijnkelders

Niet alleen kastelen beschikken over een wijnkelder. Onderweg op de fiets passeren we overal kleine traditionele wijnkelders. Soms kun je ook hier de Moravische wijnen proeven.

Wijnkeldertjes Zuid Moravie Tsjechië - Travelvibe

Fietsen door de wijngaarden in Tsjechië

Er zijn speciale ‘Moravische wijnroutes‘ waarbij je langs wijngaarden, wijnkelders en door charmante dorpjes fietst. Vítek Procházka, gids van Europe Bike Tours, laat ons diverse mooie wijnfietsroutes in deze regio zien.

Sunset in de wijnvelden Zuid Moravie - Travelvibe

Fietsen in Zuid-Moravië – Tsjechië

In Zuid-Moravië vind je veel goed bewegwijzerde fietsroutes en talloze trajecten. Velen zijn verbonden met het EUROVELO-net. De routes slingeren door een zeer divers landschap. De fietsroutes zijn geschikt voor fietsers die een uitdaging zoeken, maar ook voor wie het liever wat rustiger aan doet. Je hebt de keuze uit wijnroutes, maar ook uit routes die wat meer cultuur laten zien. Op de site van CzechTourism vind je een uitgebreid overzicht van fietsroutes in Zuid-Moravië.

Fietsen in Tsjechië - Zuid-Moravië - Travelvibe

Fietsen langs het water en over de hangbrug…

Het netwerk van ‘Moravische wijnroutes’ is opgericht met als doel het cultureel erfgoed te beschermen en de ontwikkelingen van de wijnbouw en het fietstoerisme in de regio’s van Zuid-Moravië te promoten. Het landschap is weids, met ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en rivieren als de Dyje en Morava. Via deze schommelbrug ‘Sobeska Lavka’ steken we de rivier de Thaya over.

Fietsen over een hangbrug in Zuid-Moravie - Travelvibe

De grens over…

We fietsen vlak langs de Oostenrijkse grens. Hier even de grens overstappen is nu geen enkel probleem, maar was vroeger ondenkbaar geweest.

Grens Tsjechië Oostenrijk - Travelvibe

Liechtenstein parels in Lednice-Valtice

Een andere trots is het cultuurlandschap Lednice-Valtice. De familie Liechtenstein liet hier prachtige romantische kastelen, zomerhuizen en monumenten bouwen. Sinds 1996 staat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de fiets kun je het gebied goed ontdekken. Het is zo uitgestrekt dat je er zelfs meerdere dagen op pad kunt.

Liechtenstein in Tsjechië Zuid Moravie - Travelvibe

Chateau Valtice, winterverblijf van de Liechtensteins

Dit kasteel, uit de 12e eeuw, is een hoofdattractie in Valtice. Het kasteel is de afgelopen jaren flink opgeknapt en inmiddels toegankelijk voor publiek.

Liechtenstein residenties in het gebied tussen Lednice en Valtice, Tsjechië - Travelvibe

Chateau Lednice, zomerverblijf van de Liechtensteins 

Chateau Lednice behoort tot één van de mooiste gebouwen van Europa in neo-gotische stijl. Alleen al de tuinen en tropische plantenkassen rondom het kasteel zijn indrukwekkend. Maar ook het interieur van het kasteel schijnt de moeite waard te zijn met houtsnijwerken in de mooiste patronen.

Liechtenstein zomerverblijf Valtice Tsjechie - Travelvibe

Van heilige huisjes tot Holy Hill

De meeste Tsjechen zijn ongelovig, toch vind je er talloze felgekleurde kerken en mooi gedecoreerde kapelletjes.

Kleurrijk Zuid-Moravië Tsjechië - Travelvibe
Kapelletje Zuid-Moravie Tsjechie - Travelvibe

Naar de top van Kopecek

Wanneer je verblijft in Mikulov, kun je een beklimming van Svatý Kopecek (de Holy Hill) niet negeren. De klim valt mee. Onderweg passeer je kapelletjes met elk een onderdeel van de Kruisweg. Op de top (360 meter) heb je een fantastisch uitzicht over de wijngaarden rond Mikulov, zie je Oostenrijk en kun je zelfs ver weg de bergen van Slowakije zien liggen.

Holy Hill mikulov czech - Travelvibe
beklimmen van de Holy Hill in Mikulov - Travelvibe

Ruïnes op de Pálava-berg 

Vlakbij Mikulov ligt het beschermde natuurpark Pálava. UNESCO heeft het gebied opgenomen in de lijst van biosfeerreservaten. Hier wandel je tussen sneeuwwitte rotsen, heuvels vol bloemen en heb je eindeloos uitzicht op wijngaarden. Hoogtepunt is een klim naar de ruïnes van het Devicky-kasteel. Pittig, maar het levert je ook hier een onvergetelijk panoramisch uitzicht op.

Uitzichten Zuid Moravie - Tsjechië - Travelvibe
ruines Zuid Moravie - Tsjechië

Hotspot: Café Fara in Klentnice

Gelegen aan de rand van de Pálava heuvels ligt Café Fara in Klentnice. Een perfecte traktatie ná de klim. De bistro schenkt heerlijke koffie met aroma’s van hazelnoten, chocolade en perzik. Aanrader is de huisgemaakte limonade en je kunt er ook heerlijk taartjes eten en uitgebreid lunchen. In de weekenden is dit dé drukbezochte hotspot in de regio.

Hotspot Cafe Fara Klentnice South Moravia Czech - Travelvibe

Eten & drinken in Tsjechië

De Tsjechische keuken wordt beïnvloed door die van Oostenrijk en Hongarije. Dat betekent veel soepen, meelproducten (knoedels), aardappelen en vlees. Toch kom je ook steeds vaker groentenrijke gerechten tegen met invloeden vanuit West-Europa.
Ondanks alle omliggende Tsjechische wijngaarden, blijft bier hier de grote favoriet. Het liefst in een grote pul, een pivo. Ook populair zijn de sterkere dranken.

Tsjechisch bier gastronomie Zuid-Moravie - Travelvibe
lekker eten in Tsjechie - Travelvibe

Fietsen langs het IJzeren Gordijn

Een bijzondere route is de ‘IJzeren Gordijn-route’. Maar liefst 43 jaar lang was Tsjechië door het IJzeren Gordijn afgesloten van de Westerse buitenwereld. De streng bewaakte grens liep in het zuiden van Tsjechië en was de scheidingslijn met Duitsland en Oostenrijk. De herinneringen aan het IJzeren Gordijn zijn er nog en zelfs zichtbaar in Zuid-Moravië. In het plaatsje Cízov vind je enkele overblijfselen van het IJzeren Gordijn: de uitkijktorens, prikkeldraad en bunkers.

The Iron Curtain Trail is een internationaal fietstraject met een totale lengte van 10.500 km. Het is daarmee meteen de langste EuroVelo route in Europa. Het Tsjechische traject is 770 km lang. De route begint in Hranice op de Beierse-Tsjechische grens en eindigt in Zuid-Moravië.

Fietsen langs het ijzeren gordijn in Tsjechië - Travelvibe

Freedom Trail naar de Gate to heaven

Vanaf Mikulov Castle vind je de Freedom Trail. Deze 2,3 km lange route eindigt bij het ‘Gate to heaven’-monument, waar 53 slachtoffers worden herdacht die een ontsnapping of vlucht niet hebben overleefd. Naast de route vind je dertien informatieborden waarop indrukwekkende vluchtpogingen staan beschreven.

herdenkingsmonument ijzeren gordijn zuid moravie tsjechie - Travelvibe

Praktische reistips Zuid-Moravië:

raam in Mikulov Zuid-Moravie Tsjechië - Travelvibe

Bereikbaarheid:

  • Met de auto naar Zuid-Moravië: +/- 1.000 km vanaf Utrecht.
  • Vliegen naar Zuid-Moravië: Praag of Wenen.

Fietsen in Zuid-Moravië:

  • Beste reistijd: voorjaar en najaar, voor een aangenaam fietsklimaat.
  • Georganiseerd op fietsreis: Europe Bike Tours

Slaapadressen in Zuid-Moravië:

Eten & drinken in Zuid-Moravië:

Interessante steden in Zuid-Moravie:

  • Znojmo: deze Zuid-Moravische stad staat, naast wijn, ook bekend staat om haar onderaardse gangenstelsel.
  • Mikulov: mooi stadje met prachtige huizen en historische bezienswaardigheden.
  • Brno: deze tweede stad van Tsjechië is het dynamische, moderne centrum van Zuid-Moravië.
  • Valtice: stad met centrale rol voor de Liechtenstein residenties.

Meer info over fietsen in Zuid-Moravië en reistips voor deze regio?

Op de site van het CzechTourism vind je meer praktische reistips.

Deze reis maakten wij op uitnodiging van CzechTourism en EuropeBikeTours. Ook dan publiceren wij op travelvibe.nl altijd onze oprechte en eigen indruk. 

5x Zien en doen in Zuid-Moravië