Erfgoedfestival 2018 - Grenspaal Keteldal - Travelvibe

Als je denkt dat erfgoed duf en saai is, heb je het programma van Erfgoedfestival 2018 nog niet gezien. Van 23 mei t/m 22 juli vinden 200 verrassende activiteiten plaats, met elkaar verbonden ‘over grenzen’ van Gelderland. Rond dit thema van de vijfde editie van het Erfgoedfestival kan iedereen kennismaken met de grenzen van het voormalig hertogdom Gelre. Zo kun je bivakkeren op slot Loevestein, deelnemen aan een RoMeincraft-event in het Flipje-museum in Tiel of wandelen langs de Duits-Nederlandse grens terwijl je door een gids wordt getrakteerd op smeuïge smokkelverhalen.

Gastblogger Margo nam alvast een kijkje en tipt 3 must sees voor Erfgoedfestival 2018:

“Erfgoed saai?

Niet met deze 3 toppers uit het programmaboekje van Erfgoedfestival 2018″

Fietsen over grenzen van Gelderland

Kies je graag voor een sportieve uitdaging? Dan kun je op de fiets langs alle grenzen van het hertogdom. Een route van maar liefst 900 kilometer; vanuit de Achterhoek zak je af naar Noordrijn-Westfalen, via Limburg naar het land van Maas en Waal en vanuit daar weer noordwaarts naar de Veluwe. Dit gebied weerspiegelt de grootte van het voormalige hertogdom Gelre.

Natuurlijk kun je deze lange afstands fietsroute ook deels en in kleinere etappes fietsen. Er zijn deelroutes van zo’n 20 á 30 kilometer. Dat is maar goed ook, want er is onderweg genoeg te zien. Je zal waarschijnlijk vaak afstappen om een kijkje te nemen bij de kloosters, uitkijktorens en kastelen die op de route liggen. Bovendien worden er tijdens het Erfgoedfestival in veel dorpen langs de route ook nog tal van activiteiten georganiseerd. Grote kans dus dat je tijd te kort komt.

Fietsen over Grenzen - Erfgoedfestival 2018 - kloster graefenthal in Goch
fietskaart Gelre erfgoedfestival - Travelvibe

Theater over Gelderse grenzen

De rivier, de grens theater Erfgoedfestival - Travelvibe

Stel je even voor: Een lange, zwoele zomeravond in juni aan de Waal. De rivier, de strandjes en de avondzon vormen het natuurlijke decor voor het theaterstuk ‘De rivier, de grens’. Locatietheater Over & Weer speelt deze serie van vier kleine theatervoorstellingen samen met ruim 80 spelers, muzikanten en zangers uit de omgeving. Een pontje brengt de toeschouwers over de grens… en weer veilig terug. Hoe leuk is dat?!

Meer theatervoorstellingen?
Behalve ‘De rivier, de grens’ staan nog negen theatervoorstellingen geprogrammeerd op historische (grens)plaatsen. Zoals op het binnenplein van het Culemborger weeshuis, of het verhaal van een seinwachtersgezin, gespeeld op de resten van een oude spoorlijn in Kotten, Winterswijk.

Gelderlanders over grenzen

museum van 't lindenhout Erfgoedfestival 2018- Travelvibe

Wist je dat aan de rand van Nijmegen ooit het grootste weeshuis van Nederland stond? In de kerk van dit voormalige Kinderdorp Neerbosch zit nu het Van ’t Lindenhoutmuseum. Tijdens het Erfgoedfestival kun je hier naar de expositie ‘Over Neerbosch’ landverhuizers.
Het verhaal van de ruim 100 Neerbossche jongeren die de grens over gingen, op zoek naar een beter leven in Amerika. Waar kwamen ze terecht, hoe zag hun leven er daar uit? Als je wilt weten hoe het met Henri ging, een van de weesjongens die naar het beloofde land vertrok, moet je zeker gaan luisteren naar de muzikale vertelvoorstelling ‘Ik wil wel naar Amerika’.

Meer over het Gelderse Erfgoedfestival 2018?

Kijk voor meer info en het complete programma op de site van het Erfgoedfestival.

Wat is Erfgoedfestival 2018?

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het festival belicht de vele facetten van grenzen in een publieksgericht programma vol met activiteiten. Cultuur- en erfgoedorganisaties kunnen deelnemen door vanuit hun perspectief een grensverhaal te vertellen. Over Grenzen van Gelderland laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-uptentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer! Het festival gaat letterlijk grenzen over. Er zijn activiteiten in zowel Duitsland (Noordrijn-Westfalen) als in Brabant en Limburg.

Maak kans op een weekendje weg!

Bezoek jij het Erfgoedfestival 2018? Maak dan een foto of film als je een grens passeert en stuur deze naar info@erfgoedfestival.nl

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Het festival gaat letterlijk grenzen over. Er zijn zowel in Duitsland (Noordrijn-Westfalen) als in Brabant en Limburg al initiatieven om grensverhalen te vertellen.

Margo Kwinten is programmamaker bij bibliotheek ‘s-Hertogenbosch en gaat in haar vrije tijd zo veel mogelijk op pad. Dat hoeft niet persé ver van huis te zijn, want #dichtbijhuisisookleuk. Fotocamera en opschrijfboekje gaan altijd mee en soms leidt dat tot mooie verhalen, die ze maar wat graag deelt…