Google Travel Monitor medio 2018 - Travelvibe

Google introduceert vandaag de Google Travel Monitor, waarin het zoekgedrag van Nederlanders is geanalyseerd op het gebied van reizen en vakanties. Uit de Google Travel Monitor medio 2018 blijkt Turkije als vakantiebestemming terug van weggeweest, maar wordt nog steeds het meest gezocht naar een vakantie in Spanje. Daarnaast valt op dat er in januari 2018 een piek in zoekopdrachten was te zien naar wintersportvakanties tijdens Pasen. Duitsers zoeken vooral naar vakanties in Nederland, waarbij Amsterdam , Zandvoort en Den Haag favoriet zijn. Als stedentripbestemming zoeken Nederlanders inmiddels vaker op Valencia dan op Barcelona. 

Waar willen Nederlanders vakantie vieren en wat zijn de reistrends van dit moment?

Turkije is terug van weggeweest

Volgens nieuwe cijfers van Google over het zoekgedrag van Nederlanders is Spanje nog steeds een favoriete vakantiebestemming. Ook neemt de interesse in Turkije als vakantiebestemming weer toe. Nederlanders durven weer een vakantie te boeken naar Turkije. Nummer één bestemming Spanje laat een daling zien, terwijl Griekenland, Italië en Frankrijk in de lift zitten. Voor Spanje geldt dat met name all-inclusive vakanties en rondreizen onder de Spaanse zon de interesse hebben.

Top 10 vakantiebestemmingen Nederland in 2018 (t.o.v. 2017)-Travelvibe
Top 10 vakantiebestemmingen Nederland in 2018 (t.o.v. 2017)

Lastminutes bij regen en skiën met Pasen

Wanneer de zomer in Nederland slecht dreigt te worden, zijn last-minutes extreem populair. Zo was in 2017 eind juli een duidelijke piek in het zoekvolume voor last-minutes te zien. De grootste pieken als het gaat om het zoeken naar vakanties zijn er na Kerst en begin januari. Ruim een derde van de zoekopdrachten wordt gedaan via telefoon of tablet. Ook opvallend: in januari 2018 was er een piek in zoekopdrachten naar wintersportvakanties tijdens Pasen.

Valencia populairder dan Barcelona

Rome en Londen voeren de lijst van meest gezochte stedentripbestemming aan en worden gevolgd door Barcelona en Valencia. De afgelopen vier jaar was Barcelona populairder dan Valencia. Sinds augustus 2017 is Valencia populairder dan Barcelona. In het zoekgedrag is de impact van de aanslag op de Ramblas in augustus 2017 duidelijk zichtbaar, maar ook in 2018 blijft Valencia mogelijk populairder door berichten over de topdrukte in de Catalaanse hoofdstad.

Valencia populairder dan Barcelona - Travelvibe
Valencia is volgens de Google Travel Monitor inmiddels populairder dan Barcelona

Buitenlandse zoekopdrachten voor Nederland

Duitsers zoeken het meest op vakanties naar Nederland, gevolgd door de Britten en Belgen. Er wordt door alledrie vooral gezocht op Amsterdam als bestemming. Duitsers kijken ook naar Zandvoort en Den Haag, de Belgen naar Rotterdam en Maastricht. Britten en Amerikanen hebben dezelfde top-3 voor vakantie in Nederland:

  1. Amsterdam
  2. Rotterdam
  3. Lisse
Lisse op derde plek buitenlandse zoekopdrachten Google Travel Monitor - Travelvibe
Britten en Amerikanen hebben Lisse op de derde plaats staan bij het zoeken naar vakantie in Nederland.