Handige autohuur tips Europa - Travelvibe

Door tijdens een reis een auto te huren, ben je enorm flexibel en heb je de mogelijkheid om zo veel mogelijk van een vakantiebestemming te zien. Hoe zorg je er nu voor dat dit goed geregeld is en dat je niet voor verrassingen komt te staan? Bij de huur van een auto zijn er altijd een paar dingen waar je goed op moet letten. Denk alleen al aan de leeftijd van een bestuurder, extra dekkingen en gelimiteerde kilometers. Even wat handige autohuur tips op een rij:

Leeftijdslimiet bij autohuur 

Om een auto te huren moet je een minimale leeftijd hebben tussen de 18 en 25 jaar, en in sommige gevallen zelfs minimaal 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Voor deze leeftijden geldt vaak een jonge bestuurderstoeslag. Er zijn ook verhuurbedrijven die een maximum leeftijd hanteren en dus een toeslag in rekening brengen voor oudere bestuurders.

Handige tips voor het huren van een auto op vakantie - Travelvibe

Extra dekking bij autohuur

Vaak ben je met enkel het basispakket niet voldoende gedekt voor eventuele schade. Lokaal kun je altijd een aanvullende dekking nemen of ervoor kiezen om een restitutie van eigen risico of een aanvullend pakket te kiezen.

Zijn er beperkingen bij autohuur?

Er kan sprake zijn van een beperking op de autohuur. Dit komt voor in grote landen of in landen met extreme weersomstandigheden of ruig terrein. Het kan zijn dat je met de auto niet naar een bepaald gebied binnen dat land mag rijden, niet mag rijden in water, op het strand, op ongeasfalteerde wegen of om een auto te verschepen naar een (nabij gelegen) eiland.

Beperkte kilometers bij autohuur 

Selecteer de huurauto op (het verwachte) aantal kilometers. Er zijn ook verhuurbedrijven waar je moet bijbetalen voor extra gereden kilometers.

Extra bestuurder(s) en autohuur

Er geldt vaak een toeslag voor extra bestuurders, maar in enkele gevallen kan een tweede bestuurder zonder bijdrage als extra bestuurder rijden. Vooraf is een extra bestuurder ook boekbaar.

De grens over met een huurauto?

Elk verhuurbedrijf hanteert eigen regels met het reizen naar een ander land. Vaak kun je bij de boeking al aangeven in welke landen je wilt gaan rijden en zien of dit is toegestaan en of er eventuele extra kosten zijn.

Autohuren op vakantie? Handige tips - Travelvibe

One way toeslag

Een huurauto kun je niet zo maar op een andere locatie terugbrengen. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn en dit moet bevestigd worden door het lokale verhuurbedrijf. Bij het boeken van een ‘one way’ zie je snel of er eventueel bijkomende kosten zijn.

Kinderzitje of navigatie bij autohuur?

Bij een autohuurboeking kun je aangeven of er extra voorzieningen nodig zijn, zoals een kinderzitje of navigatie. Vaak moeten deze extra’s ter plaatse betaald worden.

Bron: Autohuur tips van Auto Europe

Handige autohuur tips:
Hoe kun je geld besparen op autohuur?

1. Haal de huurauto op in het centrum in plaats van op de luchthaven. Dit kan tot wel 30% op de kosten besparen.

2. Boek een handgeschakelde auto in plaats van een automaat. Alleen al het aanbod van handgeschakelde auto’s is groter.

3. Profiteer van upgrades. Sommige Autoverhuur maatschappijen bieden upgrades aan.

4. Let op welk brandstofbeleid je boekt en boek bij voorkeur ‘met een volle tank ophalen en met volle tank afleveren’. Op die manier betaal je het werkelijke brandstofverbruik.

5. Het huren van extra’s als een kinderzitje of navigatiesysteem brengt extra kosten met zich mee. Waarom zou je een navigatiesysteem huren als je ‘maps’ op je smartphone hebt en ook de huur van een kinderzitje is vaak duurder dan de aanschaf ervan.

6. Boek ruim van te voren. Hoe verder vooruit je boekt, hoe voordeliger de autohuur.

Bron: Autohuur bespaartips van Auto Europe

Feitjes en tips over autohuur - Travelvibe

Grappig autohuur-feitje:

Vrouwen laten mannen rijden op vakantie

Onlangs bracht Check and Pack een onderzoek uit over autohuur. Daaruit blijkt dat 37% van de Nederlandse vrouwen boven de 25 jaar (die met een partner -en vaak ook kinderen- op vakantie gaan) helemaal geen rijbewijs meeneemt. Van de mannen laat slechts 17% het rijbewijs thuis.

‘niet prettig’ en ‘eng’

Omdat de meeste vakantiegangers boven de 25 jaar (zo’n 65%) kiezen voor een bestemming in Nederland of Europa en met auto en caravan of camper reist (26,5%), ligt de conclusie voor de hand dat de vrouwen het rijden op vreemde wegen toch liever aan de partner over laten. Zo’n 38% van de Nederlandse vrouwen geeft aan het ‘niet prettig’ of ‘eng’ te vinden om op onbekende wegen te rijden tijdens hun vakantie. Van de 62% van de vrouwen die wel autorijden tijdens hun vakantie, geeft bijna 20% aan dat ze dat doen omdat ze dan in één keer kunnen doorrijden naar de vakantiebestemming.

Check and Pack (website voor vakantievoorbereiding) voerde het onderzoek uit onder 52.000 vrouwen van 25 jaar en ouder.