Hannover is misschien niet de eerste Duitse stad waar je aan zou denken, maar deze relaxte stad met ruim een half miljoen inwoners heeft je veel te bieden: een oude binnenstad vol prachtige vakwerkhuizen, heerlijke groene stadsparken en levendige wijken met ieder hun eigen charme. Travelvibe geeft je alvast een paar tips over wat je kunt zien, doen en beleven in Hannover…

Zien

1) Bezoek de vakwerkhuizen in de oude binnenstad

Hou je van mooie Duitse vakwerkhuizen? Breng dan zeker een bezoekje aan de straatjes rondom de ‘Marktkirche’, de oudste middeleeuwse kerk van de stad die aan het marktplein in het oude centrum ligt. De smalle straatjes vol vakwerkhuizen doen je denken aan lang vervlogen tijden en zijn een perfecte plek voor een fijne insta pica.

tips Hannover - oude binnenstad
Foto: Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Boutiques en gezellige eettentjes

Ooit was ‘de Altstadt’ veel groter, maar door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog ging een flink deel van het oude centrum verloren. In de straatjes die er nu nog zijn, vind je volop leuke boutiques en gezellige eettentjes. Must see in Hannover wat ons betreft!

2) Bewonder de skyline vanaf het nieuwe stadhuis

Eén van de andere must sees in Hannover is het nieuwe stadhuis. Mocht je op school nog hebben geleerd over de ‘Jugendstil,’ een kunststroming, die tussen 1880 en 1914 populair was, dan moet je hier zeker even langs. Want dit historische gebouw uit 1913 is deels opgetrokken uit deze bouwstijl.  Neem hier ook even de bijzondere lift naar de top van de koepel van het stadhuis. De lift gaat niet recht omhoog maar volgt de vorm van de koepel en brengt je uiteindelijk naar ruim 97 meter hoogte.

Foto: Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Uitzichtpunt

Vanaf dit uitzichtpunt heb je een schitterend uitzicht over de skyline van de stad. Ook onderweg naar de top kijk je al je ogen uit omdat er vensters zitten in het plafond en de vloer van de lift (die je op verzoek open of dicht kunt zetten).

3) Volg de rode draad

Ben jij het type dat het liefst ‘alle’ bezienswaardigheden van een stad bekijkt? Dan volg je gewoon ‘Der Rote Faden’, een rode draad van ruim 4 kilometer die je langs de 36 belangrijkste bezienswaardigheden van de stad voert.  De lijn begint tegenover het kantoor van de Tourist Information en voert je onder andere langs highlights als ‘het oude stadhuis, het historisch museum, de markthal en nog veel meer. Ook leuk om met kinderen te ontdekken. Gewoon de rode draad blijven volgen jongens!

rode draad - Hannover
Foto: Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Groen (doen)

Hannover is met ruim een half miljoen inwoners behoorlijk groot. Toch maakt de stad altijd een relaxte indruk. Hoe dat komt? Misschien wel omdat er volop ruimte is voor natuur in deze stad. Ben je aan het eind van een lange dag sightseeing, toe aan een beetje ontspanning, breng dan een bezoekje aan één van de groene highlights van de stad: de Maschsee, het stadspark Eilenriede of de Herrenhäuser Gärten.

Foto: Christian Wyrwa

1) Eilenriede

Eilenriede is het ‘Central Park’ van Hannover. Locals noemen dit park ook wel ‘de longen van Hannover’. Met zijn oppervlakte van ruim 640 hectare is het ook één van de grootste stadsparken van Europa. Een perfecte plek om te ontspannen dus na een dagje bezienswaardigheden bekijken.  Ga er naar toe voor een picknick, maak er een wandeling of huur een fiets en maak een rondje door de oase van groen. Je vergeet gegarandeerd dat je midden in de stad zit.

Foto: Hannover Marketing & Tourismus GmbH

2) Flaneren door de Herrenhäuser Gärten

Fans van strak vormgegeven tuinen kunnen terecht in de Herrenhäuser Gärten, één van de beroemdste baroktuinen van Europa van ruim 300 jaar oud. Het is misschien wel de beroemdste attractie van de stad. Wandel over de statige lanen, luister naar het geklater van de indrukwekkende fonteinen en bewonder de bijzondere planten.

De tuin bestaat uit verschillende gedeeltes: de Großer Garten ‘het beroemdste deel van de tuin’ die volledig in barokstijl is, de botanische Berggarten en de Georgengarten die is vormgegeven in de Engelse landschapsstijl.

Foto: Christian Wyrwa

3)  Chillen aan de Maschsee

Net ten zuiden van Hannover vind je de Maschsee, een kunstmatig meer waar je heerlijk kunt watersporten en zwemmen. Maak een boottochtje over het meer of neem een frisse duik in het water. Hou je niet zo van zwemmen? Kies dan voor de rondwandeling van zo’n 5,5 kilometer rondom het meer. Je komt gegarandeerd heerlijk tot rust.

Beleven

1) Een geocaching tocht maken

Heb jij wel eens aan geocaching gedaan? Dat is een soort schat zoeken voor volwassenen waarbij je met de geocaching app op zoek gaat naar een ‘cache,’ vaak een doosje met wat kleine spulletjes erin of een boekje waarop je je naam kunt achterlaten. Geocaching is in Hannover super populair!

Een beroemde geocaching stad

geocaching Hannover
Foto: geheimpunkt.de

Het is zelfs één van de beroemste geocaching steden van Europa. Hoe dat komt? Mede door Daniel een fervente geocacher die in de stad en daarbuiten op zoek ging naar alle verborgen ‘schatten’. Hij werd er zo goed in dat hij  zijn eigen bedrijf oprichtte. Hij noemde het: ‘Geheimpunkt’ en ging daarmee zelf ‘caches’  bouwen. Inmiddels zijn 200 van de 4000 plekken door hem gebouwd en organiseert hij zelf ook tochten voor bezoekers van Hannover. Lijkt het jou leuk om de geheime plekken van Hannover te leren kennen met een geocaching tocht? Boek dan een tocht met Daniel via Geheimpunkt.

2) Biertje drinken bij een lokale bierbrouwerij

Als je aan lokale drankjes denkt, dan denk je in Duitsland natuurlijk direct aan een lekker Duits biertje. In Hannover wandelen ze daar graag mee. Local Daniel, onze geocaching expert, noemt dat ‘Limmern’, met een biertje in zijn hand wandelen over de Limmerstraße in de wijk Linden. Hij geeft ook een tip. Bij Craft Beer Kontor in de Sudstadt kun je de lekkerste biertjes vinden uit Hannover en de omliggende regio.

Foto: pavel danilyuk

3) Suppen op de Leine

Ontdek jij je omgeving graag vanaf het water? Ook dan kun je in Hannover terecht want de stad ligt aan de rivier de Leine en op deze rivier is het prima suppen. Er zijn diverse sup-scholen waar je sups kunt huren, maar je kunt ook met een gids op pad of voor het eerst leren suppen in Hannover. Boek hier een sup tourtje op de rivier.

Foto: Christian Wyrwa

Ontdek de regio Hannover

Heb je wat meer tijd? Bezoek dan ook een paar van de leuke stadjes rondom Hannover. Wat dacht je bijvoorbeeld van Wolfenbüttel? Daar vind je de Herzog August Bibliothek, één van de oudste en mooiste wetenschappelijke bibliotheken van Europa. Of wat dacht je van Hamelen? Dit stadje dat beroemd is van het sprookje heeft een prachtig historisch oud centrum dat zeker een bezoekje waard is. Leer alles over auto’s in Autostadt, een interactief museum naast de Volkswagen fabriek. Een topuitje voor alle leeftijden!

Nieuwsgierigs naar nog meer Hannover tips? Je ontdekt ze in deze video

Weekendje Hannover? Zo kom je er

Hannover is de hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen en de stad ligt aan de rivier de Leine. De afstand vanaf Utrecht is zo’n 350 kilometer. Een citytripje Hannover is dan ook prima te doen met de auto want je rijdt er er in een uurtje of drie naar toe. Hannover is ook goed te bereiken per trein. Je neemt dan de intercity naar Berlijn. Vertrekken kan onder andere vanuit Amsterdam, Amersfoort en Hengelo. De trip naar Hannover duurt dan zo’n vier uur en brengt je direct naar het hart van de stad.

Meer info over Hannover?

Op Visit Hannover , Germany Travel en CityZapper Hannover vind je nog veel meer info over deze verrassende Duitse stad.

Meer Travelvibe op reis door Europa? Check: