IKEA museum

Wie denkt niet zo nu en dan met weemoed terug aan de bezoekjes die je als kind met je ouders bracht aan de IKEA? Bij Travelvibe hebben we in ieder geval volop herinneringen aan plakkerige ballenbakken, Zweedse gehaktballetjes en ons allereerste IKEA ‘grote mensen’ bed. Bij IKEA snappen ze dat helemaal. Daarom openen ze vandaag: het IKEA museum! In dit museum vind je zo’n beetje alles wat ze bij IKEA ooit verkochten, inclusief Zweedse balletjes. Dus de kans dat het IKEA item uit jouw jeugd erbij zit, is supergroot…

IKEA museum | Travelvibe

Waar vind je het IKEA museum?

Je vindt het IKEA museum in het stadje Älmhult, zo’n 120 kilometer ten noorden van Malmö. IKEA opende daar zijn eerste winkel in 1958. Pas in 2012 verhuisde deze winkel naar een andere locatie. Die allereerste winkel is nu omgebouwd tot het IKEA museum en je kunt het vanaf vandaag bezoeken.

Wat kun je er bekijken?

De buitenkant van het IKEA museum is hersteld in z’n oorspronkelijke vorm. Binnen voldoet het aan alle eisen van een modern museum. Je vindt er drie thema’s: hoe het allemaal begon, de jaren die volgenden en verhalen van klanten.

Tijdelijke tentoonstelling

Daarbij is er altijd een tijdelijke tentoonstelling en maak je kennis met volledig ingerichte kamers die per decennium laten zien hoe IKEA inspeelde op woontrends. Je raakt er in elk geval niet snel uitgekeken want het museum telt 7000 vierkante meter en beschikt over 20.000 objecten.

IKEA museum | Travelvibe
IKEA museum | Travelvibe
IKEA museum | Travelvibe

Alle klassiekers bij elkaar

Hoe bijzonder was het dat klanten eind jaren vijftig voor het eerst meubels konden zien én aanraken in een showroom. IKEA werd een groot succes en heel wat bekende meubels en materialen deden in al die jaren hun intrede.

Wat dacht je van de ÖGLA stoel, de (multiplex) boekenkast en het gebruik van spaanplaat en MDF? In de jaren zeventig ging het Zweedse concern zich te buiten aan fel gekleurd plastic en wit kunstleer. Veel van deze stijlvolle meubels en serviezen zouden nu zo weer de winkel in kunnen. In 1978 opende IKEA haar eerste vestiging in Nederland. Meubels en accessoires die sindsdien zijn geproduceerd, herken je bijna zonder uitzondering in het museum. Hoe leuk is dat?

Wil jij ook naar het IKEA museum?

♥ Het museum is vanaf vandaag dagelijks geopend: tussen 10.00 – 19.00 uur.
♥ Entreeprijs: 60 SEK (€ circa 6,50) voor volwassenen en 40 SEK (€ circa 4,50) voor kids tussen 6- 17.
♥ Overnachten: in het IKEA hotel naast het museum.
♥ Food: in het IKEA restaurant in het museum
♥ Behoefte aan uitgebreide info? Boek een rondleiding van 45 minuten.
♥ De website van het IKEA museum