mooie strandfoto

Een adembenemend mooie zonsondergang, je dansende kinderen op het strand, dat kleurige parasolletje dat jouw stranddag nog fijner maakt; dat wil je het liefst vastleggen in super mooie strandfoto’s. Hoe je zulke mooie strandplaatjes schiet? Dat lees je in deze 5x tips:

Ga op zoek naar reflecties 

Wij gebruiken op het strand altijd gewoon onze  iPhone xs omdat we geen zin hebben om onze zware spiegelreflexcamera’s mee te slepen. Daar gaan we als eerste op zoek naar mogelijkheden voor reflectiefoto’s. Het strand is daar perfect voor. Er zijn vaak meer dan genoeg kleine plasjes of natte stukken strand die de mooiste reflectiefoto’s kunnen opleveren. Heb je die mooie reflectie gevonden, kijk dan even goed hoe je deze het mooist kunt vastleggen. Vaak helpt het om je camera zo laag mogelijk boven het water te houden. Kijk maar even naar dit voorbeeld op het strand van Scheveningen

Gebruik de burst-modus

Met de burst-modus op je iPhone kun je hét perfecte moment van een actie vastleggen. Je gebruikt hem door je vinger op de fotografeer-knop van je iPhone te houden. Daardoor blijf je heel snel foto’s maken. Achteraf selecteer je dan de beste foto. Deze knop is superhandig voor snel bewegende objecten. Denk bijvoorbeeld aan golven die breken op een rots, rennende kinderen of meeuwen in de lucht. Heel handig als je snel mooie strandfoto’s wilt!

Kies een focuspunt 

Op het strand is veel lege ruimte en daar vind je in eerste instantie weinig opvallends. Daardoor loop je het risico op nogal saaie plaatjes. Kies daarom een focuspunt. Het geeft de kijker een plek om zijn oog op te laten rusten. Dit lijkt in het begin best lastig op een leeg strand. Maar als je je ogen hierin traint, zul je zien dat je steeds vaker interessante objecten weet te spotten zoals een kleurige schelp, een boei of een visnet. Allemaal maken ze je foto direct een stuk interessanter. Deze foto nam ik toen we wandelden langs het South West Coast Path in Engeland.

Maak een silhouet foto

Als er een plek is om een silhouet vast te leggen, is het wel op het strand. Een silhouet foto maak je door een sterke lichtbron (op het strand: de zon) achter het object te plaatsen dat je wilt fotograferen. Dus zet je geliefde of je kind voor de zon neer en maak de achtergrond zo licht mogelijk. Met je iPhone doe je dit door simpelweg op het gedeelte te klikken dat je graag helder wilt zien, in dit geval dus de lucht achter je geliefde of kind. Ook doen bij dit soort foto’s: een foto nemen uit een lage hoek. Dat zorgt ervoor dat het silhouet er nog indrukwekkender uitziet.

Ga op zoek naar lijnen

Een andere simpele maar doeltreffende manier om mooie strandfoto’s te maken, is op zoek te gaan naar lijnen. Die kunnen recht zijn of gebogen, maakt niet uit. Idealiter leiden ze naar het hoofdonderwerp van je foto. Je dochter met haar schepje op het strand of een bootje in de verte. Lijnen kunnen ook het hoofdonderwerp van je foto zijn. Check deze mooie foto die Laura maakte op Vlieland waarin de lijnen de foto extra interessant maken.

Meer tips over fotografie?

Travelvibe wenst je veel succes met het maken van hele mooie strandfoto’s. Behoefte aan meer fotografie tips? Check dan even ons artikel over hoe je de mooiste sneeuwfoto’s maakt.