Altijd al willen overnachten in een ijshotel? Sinds half december is het beroemdste ijshotel ter wereld weer geopend. Het ligt in Jukkasjärvi, een klein plaatsje in Zweeds lapland. Wij geven je alvast een inkijkje in coolste kamers van dit jaar:

Met de kippen op stok

Een van de nieuwe ijssuites in het IJshotel in Jukkasjärvi heet ‘Met de kippen op stok’. De officiële, Engelse titel is ‘With the chicken to bed’. De suite is gebouwd door de Nederlandse kunstenaars Wilfred Stijger en Edith van de Wetering die thuis in Nederland dagelijks met hun 22 kippen op stok gaan. Ze kwamen op het idee hun kippen als inspiratiebron te gebruiken omdat het in Lapland vroeg donker is in de winter en dus is het handig om op tijd te gaan slapen.

Opening ijshotel

Zandsculpturen in de zomer, ijssculpturen in de winter

Het kunstenaarsechtpaar is in de zomer op zandsculpturen festivals te vinden en in de winter in Zweeds Lapland. Het bouwen van een ijssuite duurt ongeveer 10 dagen. De techniek van werken met ijs is volgens het echtpaar een beetje anders dan met zand maar komt globaal op hetzelfde neer: hakken en schaven. De sculpturen zijn er eigenlijk al maar moeten alleen nog tevoorschijn getoverd worden uit de grote, vierkante blokken ijs, sneeuw of hopen zand. In 2017 mocht dit kunstenaarsechtpaar al de kapel van het ijshotel bouwen. Daar trouwden ze die winter ook. Hoe mooi kan het zijn!

Waar ligt het ijshotel in Jukkasjärvi?

Je vindt het ijshotel in het dorpje Jukkasjärvi. Dat ligt in Zweeds Lapland op zo’n 18 kilometer ten oosten van het stadje Kiruna. Het ligt 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel.Het hotel is slechts een deel van het jaar geopend en wordt elk jaar opnieuw opgebouwd.

Wat kost overnachten in het ijshotel?

Een overnachting kost je ongeveer 350 euro voor twee personen (afhankelijk van je wensen en de boekingsdata). Op de website van het ijshotel vind je meer informatie.

Hoe kom je er?

In de winter vlieg je met Transavia in zo’n twee uur naar de luchthaven van Skellefteå in Zweden. Vanaf daar kun je er met huurauto naar toe rijden. Er zijn ook diverse reisaanbieders die reizen naar het ijshotel aanbieden, zoals Voigt Travel en Nordic Travel.

Lapland winterreizen 2021/2022