Het Verborgen Verblijf | Travelvibe

Caroline Vlietstra maakte ruim twintig jaar de Eropuit in Nederland-pagina van de Telegraaf. Ze ontdekte zo de allermooiste ‘hidden gems’ in Nederland. Travelvibe is vereerd dat ze met ons één van haar verborgen pareltjes wil delen: Het Verborgen Verblijf in Doornspijk….

In één van de oudste bewoonde gebieden van de Noordwest Veluwe ligt een verscholen parel; het Verborgen Verblijf. Een loofbos met groene grasvelden waar – verscholen tussen hoge bomen – tenten staan. En dat zijn niet zomaar wat tenten; dit is kamperen met de hoofdletter K.

Het Verborgen Verblijf | Travelvibe

Fijn binnenkomen op het Verborgen Verblijf

Eenmaal aangekomen op Landgoed Thornspick in het Veluwse dorpje Doornspijk komt hond Lizzy ons kwispelend tegemoet. De eigenaren, en gastheer en -vrouw, Ellen en Cees van den Bosch, doen dat op een gepastere wijze, maar even allerhartelijkst. De auto blijft op het grindpad staan, onze bagage laden we in houten karren.

Dan brengt Cees ons naar het privéstulpje van de aankomende dagen. Aan de rand van het landgoed, naast een weide grazende schapen, staat eenzaam en alleen een tent. Nou ja, tent… De muren en het plafond bestaan uit doek, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het interieur heeft namelijk niets weg van wat je onder kamperen zou verstaan. Geen plastic opklaptafeltjes en uitklapbare campingstoelen; geen dunne luchtbedden, maar een mooie houten vloer, een boekenkast mét boeken, robuuste tafels, stoelen en bedden uit Indonesië, gemaakt van hergebruikt teak; alles louter van natuurproducten.

Educatief speelgoed

En verder staat de tent vol met spannend, educatief ‘speelgoed’. Een telescoop, een microscoop, een sterrenkijker, een botaniseertrommel en een kristalontvangertelefoon (zelfs aanwezig in de wc- en douchetent). Voor muziek moet de ouderwetse 78 toeren slinger-grammofoon met een stapel platen zorgen. We gaan de aankomende dagen terug in de tijd. Naar het einde 19e eeuw, de tijd van grote en kleine ontdekkingen. Het tijdperk van Livingstone en Stanley, Jules Verne en Jac. P. Thijse!

Het Verborgen Verblijf | Travelvibe

Onthaasten in het Verborgen Verblijf

Want dat is de bedoeling van het Verborgen Verblijf. Je leert ontdekken, je zintuigen prikkelen, onthaasten en daar ook de tijd voor nemen. Dat de ontdekkingsreiziger niet licht bepakt en bezakt op zijn missie ging, is duidelijk. Hij nam de ‘duvel en z’n ouwe moer’ mee. Onze jongens zullen zich niet vervelen. En al snel wordt duidelijk dat je ook als ouder de handen uit de mouwen moet steken. Het verblijf is namelijk volledig CO2-neutraal. Voor de oliekachel wordt biodiesel gebruikt als brandstof, koken doe je op hout in de aparte kookwagen en heet water krijg je door het met hout te verwarmen. Wil je onder de douche of in bad, dan betekent dat TIJD! ‘Haast’ moet je thuislaten, terug in de tijd betekent ‘geduld’. Hier ben je vooral bezig met de basiszaken van het leven. Vuurtjes stoken bijvoorbeeld, iets waar mannen, jong en zo blij ook oud, nooit genoeg van schijnen te krijgen.

het Verborgen Verblijf | Travelvibe

In dit avontuur speel je zelf de hoofdrol

Al snel blijkt dat de ‘ouderwetse’ activiteiten van het Verborgen Verblijf uitstekend aansluiten op de moderne tijd. Onze jongens weten niet waar ze het eerst mee zullen beginnen. Muziek maken? Kikkervisjes zoeken in de vijver? Of uilenballen uitpluizen en het landgoed ontdekken? De Berner Senner Lizzy staat te kwispelen voor de tent en wil aandacht; de jonge kittens willen spelen en zien eruit om op te vreten en de aaikippen; tja, die moeten hoognodig geaaid worden. Hoe verslaafd je ook bent aan elektronica, hier vergeet je je laptop, de DS, de flatscreen. Geen voorgekauwd vermaak. Geen vierkante ogen. Hier vindt een spannend avontuur plaats waar je zelf de hoofdrol in speelt. Een avontuur waar je je eigen fantasie bij nodig hebt en de vrije loop kan laten. Eentje waar je lekker vies van wordt. Waar je ‘s avonds, moe maar voldaan, met een rode gloed op je wangen en een heerlijk loom gevoel als een roos van in slaap valt. Konden we dat gevoel maar voor altijd vasthouden…

Interesse in het Verborgen Verblijf?

het Verborgen Verblijf | Travelvibe

De tenten staan op Thornspick in Doornspijk. De tenten voor acht personen zijn allemaal voorzien van vier grote bedden, twee spannende hangbedden (een kruising tussen een hangmat en een bed) en er zijn twee slaapplaatsen in een apart op te zetten shelter. Elke tent heeft een aparte, verrijdbare kooktent en een wc-huisje (met een normale toiletpot). Geen zin om te koken? Dan kan er gegeten worden bij de barbecueplaats. De gastvrouw zorgt voor proviand. Hier vind je meer informatie over het Verborgen Verblijf