Als je nog nooit in Afrika bent geweest, is het hoog tijd om de kaart er eens bij te pakken en direct een reis te plannen naar Afrika. Het is de bakermat van de mensheid, de thuisbasis van bijzonder gastvrije mensen en je vindt er volop indrukwekkende dieren. En waar kun je je Afrikaanse avontuur dan beter beginnen dan met een safari naar Kenia? Het land dat bekendstaat als de plek waar je een paar van de beste – zo niet de beste – safariparken ter wereld vindt. Wij tippen je daarom alvast een paar van de mooiste safariparken in Kenia.

1. Samburu wildreservaat

De letterlijke betekenis van het woord ‘safari’ is ‘reis’, en Samburu is de perfecte plek om daar mee te beginnen. Tijdens gamedrives kun je er honderden olifanten, leeuwen, buffels en luipaarden zien. Je kunt er ook kiezen voor een kamelensafari voor een onvergetelijk Afrikaans avontuur. Je kunt het park vanuit Nairobi bereiken met een korte vlucht of een autorit van een dag.

2. Masai Mara nationaal park

Wat zeker niet mag ontbreken op je bucketlist voor je Kenia safari is het Masai Mara nationaal park, het bekendste safaripark van Kenia. Het is beroemd om zijn grote kuddes wild op schijnbaar eindeloze vlakten waaronder een indrukwekkende populatie Masai-leeuwen, Afrikaanse luipaarden en Tanzaniaanse cheeta’s.

Het is ook de beste plek om de ‘Grote Trek’ te zien: de jaarlijkse trek van zebra’s, gazellen en gnoes van en naar de Serengeti in Tanzania. Er zijn ook veel olifanten en vrijwel alle andere wilde dieren die in Kenia voorkomen te vinden. Lokale luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten van 40 minuten aan vanuit Nairobi om er te komen, of je kunt een reisgids vragen een autorit van vijf uur vanuit de hoofdstad te organiseren.

3. Amboseli Nationaal Park

De indrukwekkende Kilimanjaro is ook een absolute must-see op een Kenia safari. De berg komt ‘s ochtends vroeg tevoorschijn uit de mist, terwijl je aan de voet van de berg enorme kuddes kunt bewonderen die water drinken uit oppervlaktebronnen. In het park leven maar liefst 370 vogelsoorten en je kunt er zebra’s, gnoes, gevlekte hyena’s, leeuwen, cheeta’s, giraffen, buffels, wrattenzwijnen, impala’s, jakhalzen en luipaarden verwachten. Je komt er in vier uur rijden of een korte vlucht vanaf Nairobi.

4. Nationaal park Lake Nakuru

Meer dan een miljoen roze flamingo’s verzamelen dagelijks zich aan de oevers van Lake Nakuru, samen met witte neushoorns, wrattenzwijnen, giraffen, zebra’s, nijlpaarden, struisvogels en leeuwen. Lake Nakuru National Park is typisch Afrikaans en ligt op zo’n 170 kilometer ten noordwesten van Nairobi. Je kunt het park dat op drie uur rijden van Nairobi ligt, het hele jaar door bezoeken.

5. Tsavo nationale parken

De twee nationale parken van Tsavo vormen samen het grootste beschermde wildreservaat van Kenia. Het enorme gebied ligt verder afgelegen dan de andere safariparken van Kenia en herbergt uitgestrekte landschappen. Het beeld van olifanten die het blauwe water van de Galana rivier op zichzelf spuiten, zul je je leven lang blijven koesteren. Je kunt er ook giraffen, cheeta’s, leeuwen, serval katten, luipaarden, oryxen, gazellen, buffels, antilopen, gestreepte hyena’s, impala’s en ongeveer 500 vogelsoorten spotten. Tsavo East is ook de thuisbasis van twee iconische bomen, de baobab en de doum palm. Beide parken liggen op ongeveer 10 uur rijden van Nairobi en zijn ook bereikbaar met een chartervlucht.

Handige safari tips

De beste tijd om te gaan

Je kunt deze parken het beste tussen eind juni en oktober bezoeken. Dit is het droge seizoen en de migratie van de gnoe’s bereikt de Masai Mara meestal in juli en trekt pas verder in oktober, als ze terugkeren naar de Serengeti in Tanzania.

Wat kun je het beste inpakken?

Draag zo veel mogelijk groene tinten en kaki, stevige wandelschoenen en neem een warme jas en een sjaal mee. Lange mouwen en broeken zijn het handigst en vermijd militaire camouflage en felle kleuren, ook wit. En vergeet ook niet je verrekijker, camera, zonnebrandcrème en een hoofdlamp mee te nemen.

Meer Travelvibe in Afrika?

Travelvibe verkent meestal alleen de mooiste bestemmingen van Europa, maar gelukkig reizen sommige van onze gastbloggers het liefst de hele wereld over. Gastblogger Angelique reisde al eens met haar gezin af naar Namibie en Botswana en Judith maakte een prachtige trip door Zuid-Afrika.