Minder bekende musea voor kinderen - Museum Voorlinden Mueck - Travelvibe

Met kinderen naar een museum? Doen en dan vooral naar musea die minder bekend zijn en voor kinderen interessante moderne kunst tentoonstellen. Wij tippen museum Voorlinden in Wassenaar, Moco Museum in Amsterdam, het Lisser Art Museum in Lisse, het Gemeentemuseum in Den Haag en het Kröller Müller museum mét Beeldentuin in Otterlo.

Headerfoto: Museum Voorlinden – Antoine Van Kaam

Museum Voorlinden in Wassenaar

Museum Voorlinden in Wassenaar is een jong museum voor moderne en hedendaagse kunst. Voorlinden is een een oase in de drukke randstad en biedt een totaalbeleving van kunst, natuur en architectuur. De permanente werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze vooral ondergaan. Favoriet is de Swimming Pool van Leandro Erlich. Dit kunstwerk ziet er uit als een echt zwembad, maar bezoekers kunnen in het zwembad lopen zonder nat te worden. Ook leuk is de mini-lift van Maurizio Cattelan. De lift zit in een muur en is zo’n 15 cm hoog. Verrast word je ook door het Couple under an Umbrella van Ron Mueck. Naast wisselende presentaties van de eigen collectie organiseert het museum drie tot vier internationale tentoonstellingen per jaar.

Erlich_Swimming-Pool_Voorlinden_Travelvibe
Swimming Pool - foto: Antoine van Kaam

Moco Museum in Amsterdam

Het Moco museum is een echt boutique museum in een Amsterdams herenhuis en presenteert een brede collectie moderne, inspirerende en hedendaagse kunst. In het Moco Museum vind je kunst van bijvoorbeeld Banksy en Warhol. Ook leuk; het museumbezoek krijgt een nieuwe dimensie met de app ‘Moco Play’. De gratis augmented reality app voegt een digitale laag toe aan de moderne kunst in het museum. Als bezoeker kun je een mobiele telefoon of tablet op de kunstwerken van onder meer Iraans kunstenaarsduo Icy & Sot, Andy Warhol en Keith Haring richten om deze op het scherm tot leven te zien komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Moco Museum (@mocomuseum) op

Lisser Art Museum, LAM in Lisse

Het Lisser Art Museum, LAM is een kunstmuseum voor alle leeftijden. “Kennis van kunst is niet belangrijk, een beetje nieuwsgierigheid is alles wat je nodig hebt. En zin om nieuwe dingen te ontdekken. We doen het namelijk wel een beetje anders dan andere musea”, staat op de website. Bij LAM beleef je verrassende schilderijen, beelden, foto’s, video’s, installaties en digitale kunst. Allemaal hebben ze iets te maken met eten, drinken of winkelen. Kennis over kunst is niet nodig, ervaring staat centraal. Houd vooral nog wat energie over voor het fijne Landgoed Keukenhof, een extra leuk uitje dus als de bollenvelden in bloei staan.

LAM Lisse ©BibiVeth - Travelvibe
LAM Lisse - foto: Bibi Veth

Gemeentemuseum in Den Haag

Het Gemeentemuseum in Den Haag is een modern paleis voor de kunsten met 160.000 kunstwerken een van Europa’s grootste kunstmusea. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Hier vind je ook 300 kunstwerken van Piet Mondriaan, vergezeld door werken van Monet, Picasso en Kandinsky. Extra leuk voor kinderen zijn de Wonderkamers waar jong en oud zich onderdompelen in een inspirerende, bijzonder vormgegeven wereld vol beeldende kunst, fotografie, toegepaste kunst, architectuur en mode. Via een tablet krijgen de kinderen opdrachten die worden uitgevoerd in een van de dertien tot de verbeelding sprekende wonderkamers.

Gemeentemuseum Den Haag Wonderkamers - Travelvibe
Gemeentemuseum Den Haag Wonderkamers 3.0 - foto: Thijs Wolzak

Kröller Müller museum in Otterlo

In het Kröller-Müller Museum in Otterlo vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld, maar ook topstukken van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar is er een Museum Dobbelspel om verrassende vragen te beantwoorden en te speuren naar kunstwerken! Nóg leuker: het Kröller Müller museum ligt in het Nationale Park de Hoge Veluwe én heeft een van de grootste beeldentuinen van Europa met verspreid door de tuin ruim 160 sculpturen. Hier kun je rennen, picknicken en kunst bekijken. Kids-Highlight is de Uitkijktoren (exacte openingstijden vind je hier) en de de hoofdstukken van Jan Fabre. Kinderen vinden het vaak leuk om gekke bekken bij zijn beelden te trekken!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kröller-Müller Museum (@krollermullermuseum) op

Welke leuke musea voor kinderen tip jij ons?