Lille3000 - 2019 - Eldorado - Travelvibe

Van 27 april tot en met 1 december 2019 barst Lille van de culturele activiteiten. Dan vindt Lille3000 plaats. Deze vijfde editie van het culturele festival staat volledig in het teken van Mexico en heet Eldorado. De stad is deze maanden letterlijk een eldorado vol feest, kunst en evenementen.

Lille3000 staat vast op het programma, sinds Lille Culturele Hoofdstad van Europa is geweest. Tijdens Lille3000 volgen talloze activiteiten elkaar razendsnel op; van grote exposities tot kleurrijke evenementen in Lille én de regio. Een programma vol bonte verrassingen is dit jaar gegarandeerd.

Tijdens Lille3000 staan er in Lille en omgeving maar liefst 500 evenementen op het programma

Lille3000 2019 Eldorado - Travelvibe
SPAIK

Van Grafittikunst tot Natuurhistorisch Museum

De artistieke programmering ziet er veelbelovend uit. Aanwezig zijn talloze kunstenaars, waaronder beeldend kunstenaar Chen Zhen uit China, graffitikunstenaar SPAIK, de Franse kunstenaar Julien Salaud, maar ook Teresa Margolles, Qiu Zhijie, Adel Abdessemed, Kendell Geers, Mircea Cantor, Maria José Argenzio en Cynthia Gutierrez.

Culturele locaties in én buiten Lille

Speciaal voor de gelegenheid transformeren veel culturele locaties in Lille zichzelf tot een eldorado. In Lille zijn dat onder meer de evenementenlocaties Tripostal en Gare Saint-Sauveur, het Paleis voor Schone Kunsten, het Natuurhistorisch Museum en het Hospice Comtesse Museum.
Buiten Lille is de lijst met de locaties die meedoen nog langer. Deelnemer zijn onder meer het Colysée in Lambersart, La Corderie in Marcq-en-Baroeul, MUba Eugène Leroy in Tourcoing en het LaM in Villeneuve d’Ascq.

Lille3000 - Palais_des_Beaux_Arts_de_Lille_au_printemps_2019_Mathias_Kiss - Travelvibe
Palais des Beau Arts de Lille

Mythe van de Gouden Stad: El Dorado
Met ‘Eldorado’ tooit Lille zich op haar allermooist. De stad laat bezoekers het fascinerende van het Zuid-Amerikaanse continent ontdekken. Het idee voor dit enorme project is ontstaan uit de beroemde mythe van de Gouden Stad: El Dorado. Bijna vier eeuwen lang spraken verhalen over schatzoeken en legendarische mythes tot de verbeelding van de Spaanse conquistadores. Lille3000 trekt parallellen met deze historische zoektochten en stelt onze hedendaagse geschiedenis aan de orde. Dit jaar ligt het accent op de verschillende migratiestromen van bevolkingsgroepen op zoek naar een betere wereld.

Lille3000 Eldorado 2019 - Travelvibe
SPAIK

Zien en doen tijdens Lille3000

Openingsparade zaterdag 27 april

Officiële aftrap van de festiviteiten, Lille wordt Mexico!
Dans, muziek, kostuums… alles is aanwezig om de sferen van Mexico City, Oaxaca en Puebla te voelen. Een hoogtepunt is de processie met verwijzingen naar populaire tradities als de dag van de doden, mariachis en kunstenaars als Frida Kahlo of Diego Rivera.

Weekendtips Lille3000

 • Tuinen: 17 t/m 19 mei
 • Mexico: 7 t/m 9 juni
 • Maan: 19 t/m 21 juli
Lille3000 - Eldorado - Travelvibe
Eldorado Lille3000 - Travelvibe

Kunst in de stad tijdens Lille3000, highlights:

 • 10 Monumentale sculpturen
  Van fantastische creaties van papier-maché tot ambachtelijke workshops
 • In Lille Flandres:
  Museum van de maan, een installatie van een maan met een diameter van 10 meter
 • Muurschilderingen in de stad 
 • De geheime tuinen van de Eldorado (tot 31 oktober 2019); de plek voor feestelijke gelegenheden, concerten en shows.
 • Tentoonstelling Eldorama, Tripostal (27 april tot 8 september) in 3 thema’s:
  1. De droomwerelden 
  2. The Rush 
  3. Nieuwe Eldorados 

 

Meer info? Je vindt het op de officiële website van Lille3000