Matera Culturele Hoofdstad 2019 - Travelvibe

Waar móet je dit jaar zijn in Europa? Dat is in Matera, in de hak van de Italiaanse laars. Nu nog niet zo bekend, maar dat verandert dit jaar wel… Matera is Europa’s Culturele hoofdstad van 2019. De stad herbergt talloze woningen in grotten. Deze woningen heten Sassi, holwoningen die trapsgewijs tegen de flank van een ravijn liggen. Spectaculair!

Matera Culturele hoofdstad 2019 - Travelvibe

Matera 2019, net als in de film…

Tijdens het wandelen in Matera is het net of je in een grote filmset ronddwaalt. Er zijn dan ook tientallen films opgenomen, waarvan Ben Hur en Passion of the Christ (met Mel Gibson) de meest bekende zijn. Het zijn vooral veel Bijbelse verhalen (King David, The Young Messiah) die hier verfilmd zijn. Logisch, want de set lijkt zo uit het vroegere Midden-Oosten te komen.

Laura in Matera - Travelvibe

De Sassi van Matera en Unesco

De prehistorische grotwoningen worden Sassi genoemd. Sassi betekent stenen. De stad telt twee oude delen; Sassi Caveoso en Sassi Barisano. Boven de kloof ligt het modernere stadsdeel. Matera gaat ver terug in de geschiedenis. Er wordt zelfs gezegd dat er al mensen in en om Matera woonden in de oude steentijd. Volgens de Romeinen werd de stad – tussen de bergkloven – in de derde eeuw voor Christus gesticht. Tot 1960 leefden mensen nog in traditionele woningen zonder water en elektriciteit. Inmiddels zijn deze voorzieningen er wel en schuilen er prachtige woningen, hotels en B&B’s achter de muren van de Sassi in Matera. Vanwege het unieke karakter van deze stad, staan de Sassi sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Grotwoningen Matera - Travelvibe

Reistips Matera Culturele Hoofdstad 2019

  • Bezoek Matera buiten het hoogseizoen (anders is het er té druk en té warm).
  • Ga voor een bezoek aan de sassi even langs het toeristenbureau om een plattegrond te halen. Dan zie je hoe groot het gebied is en kun je optimaal ronddwalen.
  • Bezoek ook ‘de overkant’, boven de holwoningen voor een spectaculair uitzicht op de stad.
  • Blijf tot schemering, dan gaan overal de lampjes aan; een feeëriek gezicht.

Hoe kom je in Matera?

Vanuit Nederland kun je vliegen op Bari en Brindisi met o.a. Ryanair en Transavia/KLM. Vanuit die steden is Matera goed bereikbaar met een georganiseerde tour of een huurauto.

Matera by night - Travelvibe

Culturele Hoofdsteden van 2018 & 2019?

In 2018 stond Nederland in de belangstelling met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad, samen met het prachtige Valetta op Malta. In 2019 staat ook Plovdiv in Bulgarije genoteerd als Culturele Hoofdstad. Meer over Culturele Hoofdsteden vind je op European Capitals of Culture.

Matera - Culturele Hoofdstad 2019