Midsommar | Travelvibe

Zo vier je de midzomer als een echte Zweed

In Nederland vieren we de start van de zomer niet of nauwelijks. Hoe anders is dat in Zweden. Daar is de viering van de ‘Midsommar’ na Kerst de belangrijkste feestdag op de kalender. Wil jij weten hoe je de start van de zomer viert als een echte Zweed? Wij ook! Dus zochten we het even voor je uit!

Wanneer vieren ze het ?

Oorspronkelijk vond ‘Midsommar’ plaats op 24 juni. Tegenwoordig vindt het ergens plaats tussen 20 en 25 juni. In het hele land vieren ze dat het de langste dag is en op sommige plekken in Zweden gaat die dag de zon helemaal niet onder.

Hoe wordt ‘Midsommar’ gevierd?

Overal in het land versieren de Zweden meibomen met bladeren en bloemen. Hoe de meiboom eruit ziet, verschilt per streek, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen.

En dan? Bloemetjes in je haar, muziekje aan en lekker dansen rond de meiboom….

Midsommar | Travelvibe

Wat eten ze?

De lunch is het middelpunt van de ‘Midsommar’. De Zweden eten ingelegde haring (sill), maar ook zalm en garnaaltjes zie je op de lunchtafels. Je eet er roggebrood, knäckebröd of lekkere nieuwe aardappeltjes met bieslook en zure room bij. Je drinkt er een ongezoet kruidendrankjes bij eventueel met een scheutje Zweedse Absolut Wodka.

midsommar | Travelvibe
Midsommar
Foto’s: Pinterest

Waar vieren de Zweden het?

Midzomer wordt in heel Zweden gevierd, dus in openbare parken, maar ook in tuinen en zomerhuisjes als het maar buiten is. Skansen, het beroemde openlucht museum van Stockholm, is 24, 25 én 26 juni speciaal geopend voor de midzomerviering , inclusief dans, muziek en andere tradities.

Vier ‘Midsommar’ in Kalmar

Wil je de ‘Midsommar’ vieren in een superfijne kuststad, kies dan voor de midzomerviering in Kalmar. Deze kuststad in het zuidoosten van Småland, Zuid-Zweden, is begin juni voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de ‘Best Swedish Summer Town 2016.’

Meer info over Zweden in de zomer?

Check de site van VisitSweden voor meer info.

Midsommar | Travelvibe