In Frankrijk wordt streng gehandhaafd op milieustickers. Wanneer je zonder de juiste Crit’Air-sticker een Franse milieuzone binnengaat of een restrictie negeert, riskeer je een boete. Het is daarom belangrijk om de sticker ruim voor vertrek aan te vragen om vervelende verrassingen te voorkomen. Hoe deze controles door autoriteiten worden uitgevoerd, lees je in dit artikel.

Camera’s en automatische nummerplaatherkenning

In sommige milieuzones, met name in grote steden als Parijs, zijn camera’s die gebruikmaken van automatische nummerplaatherkenning. Dit wordt ook wel ANPR genoemd.  Deze camera’s scannen het kenteken van voertuigen en vergelijken deze met gegevens om te zien of het voertuig in aanmerking komt om de zone binnen te rijden. Via het kenteken kunnen ze de uitstootklasse en de registratie van de Crit’Air-sticker controleren.

Controles door de politie

De Franse politie en gemeentelijke handhavers controleren regelmatig de Crit’Air-stickers bij alle soorten voertuigen die zich binnen de milieuzones (ZCR’s of Zones à Circulation Restreinte) bevinden. Dit gebeurt vooral in grotere steden zoals Parijs, Lyon en Grenoble waar milieuzones duidelijk zijn aangegeven met verkeersborden. Heb je nog geen Crit’Air-sticker? Hier kun je jouw milieusticker voor Frankrijk makkelijk aanvragen.

Strengere zones, strengere controles

Bij hoge vervuilingspieken worden tijdelijk strengere regels ingesteld in milieuzones om luchtvervuiling te verminderen. Tijdens deze periodes kunnen extra controles worden uitgevoerd en worden restricties op basis van Crit’Air-categorieën strenger gehandhaafd. Boetes tijdens deze strengere controles kunnen ook hoger zijn dan gebruikelijk.

Herkenning Franse milieuzones

Bij de toegangswegen van de steden in Frankrijk beginnen milieuzones. Ruim voordat je bij een milieuzone aankomt, kun je deze herkennen aan het vierkante verkeersborden. Ze bevatten de tekst  ‘Zone à Circulation Restreinte’ of  ‘Zone à Faibles Emissions’, wat lage emissiezone betekent. Het bord kan ook specifieke tijden aangeven waarin de zone actief is. In de meeste gevallen staat er een lijst van de toegestane Crit’Air-categorieën vermeld op een onderbord. Hetzelfde geldt voor het einde van een lage-emissiezone. Deze verkeersborden zijn te herkennen aan de tekst ‘Fin de Zone circulation de restreinte’, wat einde lage-emissiezone betekent.

Milieualarmsystemen bij smogpieken

Smog wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van vervuiling en weersomstandigheden die schadelijke stoffen vasthouden. Meteorologische diensten doen onderzoeken en metingen om deze smogpieken te voorspellen. Hierdoor kunnen maatregelen al van tevoren worden aangekondigd als er zware luchtvervuiling verwacht wordt. Zo kunnen weggebruikers tijdig op de hoogte worden gebracht. Milieualarmsystemen bij smog worden ingezet om de luchtkwaliteit te bewaken en bij extreme luchtvervuiling snel in te grijpen. Wanneer smogpieken optreden, kunnen de Franse autoriteiten tijdelijk strengere maatregelen nemen om de blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen en de situatie onder controle te krijgen.

Wanneer een smogalarm wordt aangekondigd, kunnen verschillende tijdelijke maatregelen van kracht zijn:

Inrijverbod in de stad aan de hand van milieustickerklasse. In Franse steden kunnen alleen auto’s, vrachtwagens, campers en bussen met een bepaalde Crit’Air-sticker een milieuzone in tijdens een smogalarm. Dit is te zien aan de verkeersborden waar de toegestane milieusticker op vermeld staat.

Snelheidsverlagingen

In veel gebieden worden snelheidslimieten tijdelijk verlaagd om uitstoot te verminderen. Langzamer rijden zorgt voor minder uitstoot en verspreiding van verontreinigende stoffen.

Stillegging van industriële activiteiten

In ernstige gevallen wordt industrie tijdelijk stilgelegd, aangezien dit ook bijdraagt aan vermindering van de vervuiling.

Fysieke controlepunten bij evenementen

Bij tijdelijke milieuzones wordt verwacht dat het verkeer sterk toeneemt door bijvoorbeeld een evenement. Tijdens grote evenementen binnen milieuzones kunnen er extra fysieke controles worden uitgevoerd. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat auto’s voldoen aan de emissienormen en wordt er gekeken of men in het bezit is van een geldige milieusticker. Deze controles vinden vooral plaats in steden die een permanente of tijdelijke milieuzone hebben ingesteld.

Boetes bij overtreding

Als je zonder de juiste Crit’Air-sticker een Franse milieuzone binnengaat of de regels negeert, kun je een boete krijgen. Deze boetes kunnen variëren, maar liggen meestal rond de € 68,- voor personenauto’s en kunnen oplopen tot wel € 140,-.

Redenen voor een bekeuring kunnen zijn:

  • Niet in het bezit zijn van een geldige milieusticker
  • Milieusticker past niet bij emissieklasse
  • De sticker is beschadigd
  • De sticker is onleesbaar en/of verkeerd geplaatst

Een milieusticker voor Frankrijk bestellen

Het is voor zowel Franse als buitenlandse auto’s, bussen, campers en vrachtwagens verplicht om een milieusticker te hebben. Hoewel het niet in heel Frankrijk verplicht is, is het verstandig om een milieusticker te bestellen voor je voertuig. Met een geldig vignet kun je onbezorgd op reis.

De Reisklaar milieusticker aanvragen voor Europa kan eenvoudig, veilig en snel. Het enige wat je bij de hand hoeft te houden is het kentekenbewijs van bijvoorbeeld je auto of camper. Vervolgens vul je het formulier in aan de hand van de gegevens. In het overzicht controleer je nogmaals de gegevens en kun je vervolgens op verschillende manieren betalen.