minder plastic op vakantie - travelvibe

De laatste weken lezen we te veel over plastic. Op de mooiste reisbestemmingen zien we paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vol plastic afval. De locals én toeristen laten wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes ‘gewoon’ in de natuur achter. Hoe kunnen we nu zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten? Met deze 5 tips kun jij bijdragen en eenvoudig minder plastic op vakantie gebruiken.  

“In landen waar geen drinkwater uit de kraan komt, kopen veel vakantiegangers elke dag flessen water. Als je uitgaat van twee liter per dag kom je in twee weken op 28 flessen per persoon”, vertelt Saskia Pepping van MVO Nederland. Toch kun je met een paar eenvoudige tips een steentje bijdragen om het wegwerpplastic te minimaliseren.

Minder plastic op vakantie in 5 eenvoudige tips:

  1. Check of je in jouw vakantieland het water uit de kraan kunt drinken.
    – Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare fles mee (bijvoorbeeld een dopper).
    – Geen drinkwater uit de kraan? Koop grote verpakkingen water en vul je flesje bij.
  1. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
  2. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
  3. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
  4. Doe mee aan lokale beach clean-ups of raap elke dag wat plastic afval op (alle beetjes helpen!).
dopper mee minder plastic op vakantie - travelvibe

Geen ‘single use plastic’ meer

Reizigers die hun vakantie boeken via Better Places, FOX Verre Reizen, Footprint Travel, Riksja Travel, Sawadee Reizen en SNP Reizen krijgen deze tips al mee voordat ze op vakantie gaan. Deze touroperators werken samen met MVO Nederland en de ANVR om het gebruik van single use plastic op locatie te verminderen.

“Wegwerp plastic producten worden gemiddeld in vijf seconden gemaakt, vijf minuten gebruikt en vervolgens duurt het 500 jaar voordat het is afgebroken. Schokkend, toch?”

Marloes van den Boogaard van USP Marketing PR.

Door ook op je vakantiebestemming bewust om te gaan met het gebruik van single use plastic kun jij helpen om al die prachtige plekjes zo mooi mogelijk te houden. Gerben Hardeman van ANVR: “In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur. De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden. Zonde natuurlijk.”

geen single use plastic op vakantie - travelvibe

Afval op het strand in Nederland

Dat we ook in Nederland niet zo netjes omgaan met afval aan zee, blijkt wel uit dit artikel over afval aan het strand van NOS.

“Ondanks de aandacht voor plasticsoup in zee, weten nog lang niet alle strandbezoekers de afvalbak te vinden, vertelt Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. “Helaas zien we nog veel afval dat achterblijft na een mooie stranddag. Dan heb je het over blikjes, flesjes, plastic rietjes, al dat soort dingen.”

Op de Nederlandse stranden liggen volgens de stichting zo’n 370 stuks afval per honderd meter.

De top 5 van het meest gevonden afval op het strand:

1. Visnetten en touw
2. Kleine stukken plastic
3. Plastic doppen
4. Snoep-, chips- en snackverpakkingen
5. Ballonnen en sierlinten

Bron: Stichting De Noordzee (de cijfers gaan over de periode 2004-2016)

Hoe zorg jij voor minder plastic op vakantie of draag jij een ander steentje bij?