Mooiste Duitse kastelen en burchten - Neuschwanstein - Travelvibe

Duitsland is het land van de charmante sprookjeskastelen en stoere burchten. Alleen al langs de Rijn van Koblenz tot Bingen, kun je maar liefst dertig kastelen en burchten bewonderen. Ook langs de snelwegen in Duitsland zie je regelmatig een kasteel of burcht op een heuveltop. Veel van deze Duitse kastelen en burchten kun je bezoeken. We zetten acht Duitse topkastelen op een rijtje:

Burg Eltz – 1157

Wierschem, Rijnland-Palts

De burcht van Eltz is sinds 1157 de woning van de graven van Eltz. Elke generatie liet een eigen vleugel aanbouwen, waardoor Burg Eltz verschillende bouwstijlen heeft.

Schloss Neuschwanstein – 1869

Füssen, Beieren

Lodewijk II liet Schloss Neuschwanstein bouwen op een steile rots boven de Pöllatkloof met uitzicht op de bergen. Jaarlijks wordt dit sprookjeskasteel bezocht door 1,3 miljoen mensen.

Burg Hohenzollern – 1850

Hechingen en Bisingen, Baden-Württemberg

Burg Hohenzollern werd door verwoestingen en oorlogen meerdere malen verwoest. Nu is de burcht een Duits moment met kunstcollectie op de 855 meter hoge Zollernberg.

Schweriner Schloss – 1837

Schwerin, Mecklenburg-vor-Pommern

Een bericht dat is gedeeld door @mondainworld op

Het Schweriner Schloss ligt als een waar sprookjeskasteel op een eiland in de Schweriner See en dient nu als de zetel voor het parlement van de deelstaat. Frederik Frans II liet het kasteel ooit ombouwen tot symbool van zijn macht. Dit zie je terug in de vijf vleugels, een weelderig interieur en statige baroktuin.

Reichsburg Cochem – 1689

Cochem, Rijnland-Palts

Een bericht gedeeld door Aneta (@aneta1404) op

De Rijksburcht van Cochem ligt 100 meter boven de stad en is de hoogste burcht van het Moezelgebied. Oorspronkelijk uit 1100, maar in 1689 werd de burcht door Louis Fréderic Jacques Ravené in neogotische stijl herbouwd.

Marksburg – 1117

Braubach, Rijnland-Palts

Een bericht gedeeld door Geo F. (@geofotof) op

De Marksburg is het enige kasteel in de regio Mittelrhein dat nooit verwoest is en daardoor het Middeleeuws karakter heeft behouden. Het kasteel is gebruikt als gevangenis en nu het hoofdkantoor van de Duitse kasteel associatie.

Schloss Mespelbrunn – 1569

Mespelbrunn, Beieren

Het Kasteel Mespelbrunn is een ‘Wasserschloß’. Minder bekend, maar wel een van de mooiste Duitse kastelen. Dankzij de beschermde ligging is dit bouwwerk nooit verwoest door oorlogen of plunderingen.

Schloss Heidelberg – 1225

Heidelberg, Baden-Württemberg

In dit lijstje ook aandacht voor een ruïne. De restanten in rode steen van Schloss Heidelberg verdienen een vermelding. Bovendien is het romantische Heidelberg zelf al een bezoek waard. Nieuwsgierig? In dit blog over Heidelberg lees je er alles over.

Welke Duitse kastelen en burchten zijn jouw favoriet?

Meer inspiratie voor Duitsland?

We schreven al eens een blog over 100 Duitse topattracties.