mooiste nationale parken van Portugal

Knap jij ook altijd zo op van een fijn uitstapje naar de natuur? Denk dan ook eens aan Portugal! Het land zit vol zeer diverse landschappen en je vindt er een grote variatie aan plant- en diersoorten.  Op deze 5x wandel- en fietsroutes in de mooiste nationale parken van Portugal ga je helemaal ‘back to nature’:

Wandelen door de ruige heuvels van het Parque Nacional da Peneda-Gerês (Porto en Noord Portugal)

In het uiterste noordwesten van Portugal vormen de gebergten Serra da Peneda en Serra do Gerês samen het Parque Nacional da Peneda-Gerês. De harmonie tussen mens en natuur staat hier centraal.  Eeuwenoude tradities zijn hier nog steeds aanwezig. Ook vind je er bijzondere  inheemse plantensoorten zoals de lelie ‘lírio do Gerês’, die de velden opfleurt met zijn blauw-lila kleuren. Het terrein is erg bergachtig en wordt doorkruist door rivieren en watervallen. Wilde paarden, reeën en Iberische wolven lopen er los door de bergen. Genoeg ingrediënten voor een onvergetelijk tripje in de natuur dus. Hier vind je meer informatie over het Parque Nacional da Peneda-Gerês.

Foto: Parque Nacional da Peneda-Gerês | ©Pousadas de Portugal

Fietsen over het Ecopista do Dão

Hier is een voormalige treinrails omgebouwd tot één van de meest interessante fiets- en voetpaden in het hart van Portugal. Het Dão ecopad is 47,5 km lang. Onderweg kom je langs dorpjes als Viseu, Tondela en Santa Comba Dão. Daarnaast fiets je langs voormalige trein stations en oude Romeinse bruggen. Het is zeker één van de mooiste ecopaden in het land!  Hier vind je meer informatie over het Dão ecopad.

Wandelen & Fietsen door Parque Florestal de Monsanto (Lissabon)

Lissabon is de European Green Capital van 2020. En dat is te zien aan de vele parken in de stad die rust geven en vervuiling tegengaan. Het mooiste park van de stad is het Parque Florestal de Monsanto, ook wel de longen van Lissabon genoemd. Het is een park van 10 vierkante kilometer met voldoende groen om je het gevoel te geven dat je even helemaal weg bent uit de stad. Ook vind je er mountainbike routes, speeltuinen, een klimmuur, cafés, fitnessapparaten en nog veel meer. Hier vind je meer informatie over de Green Capital award van Lissabon .

Foto:  portugalafora.com

Wandelen in het Parque Florestal do Cabouco Velho (Azoren)

In de Azoren is een bezoek aan Parque Florestal do Cabouco Velho een aanrader. Op 500 meter hoogte kun je daar genieten van de natuur op haar mooist. Je botanische kennis wordt verrijkt met de grote variëteit aan bomen, zoals de Japanse ceder, dennenbomen, cipressen en kust mammoetbomen en vele andere inheemse soorten. Een bezoekje aan dit park maakt ongetwijfeld een onuitwisbare indruk op je. Hier vind je meer informatie over het Parque Florestal do Cabouco Velho.

Wandelen door het inheemse laurierwoud op Madeira

Door de geografische ligging van Madeira en het gematigde Atlantische klimaat is er hier een enorme bloemenrijkdom te vinden. Het inheemse laurierwoud van Madeira, de ‘Laurissilva’, werd in 1999 bijvoorbeeld uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Om deze mooie landschappen te ontdekken, kun je mooie wandelingen maken langs de ‘levadas’. Dit zijn irrigatiekanalen die gebouwd werden om water van de noordhellingen naar de zuidkant van het eiland te brengen.

mooiste nationale parken van Portugal

Meer weten over walking trails in de mooiste nationale parken van Portugal?

Op de site van Portugese Trails vind je nog veel meer trails in de mooiste nationale parken van Portugal.

Meer Travelvibe in Portugal?