Dit zijn de mooiste uitkijkpunten van Europa

Dat wij héél blij worden van bergen, vertelden we al eens in ons blog dat in het teken stond van ‘De dag van de bergen‘. Het gevoel dat je zó klein bent in die indrukwekkende natuur is heerlijk. Maar we gaan graag een stapje verder dan alleen genieten. Zo schreven we pas al over de spectaculaire hangbruggen in Zwitserland. Nu is het de beurt aan de uitkijkpunten in Europa. Steeds meer berglanden zorgen voor uitdagende viewpoints. Wat dacht je van deze vijf? 

Italië: Design op de Kronplatz, het Messner Mountain Museum Corones

Directeur van het Messner Mountain Museum Corones (MMM Corones) is niemand minder dan alpinist Reinhold Messner. Hij beklom als eerste persoon alle bergen hoger dan 8.000 meter en bereikte de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof. Met een tentoonstelling over de geschiedenis van bergbeklimmen in het museum, laat hij anderen graag kennismaken met alpinisme. Maar er is meer… Het museum is gebouwd in een bergtop en ontworpen door architecte Zaha Hadid. Vanaf de balkons op 2275 meter hoogte heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de indrukwekkende Alpen en de Dolomieten in Zuid-Tirol.

Mesner mountain museum in Italie als een van de mooiste uitkijkpunten van europa

Foto: Messner Mountain Museum

On Top of Tirol in Stubai, Oostenrijk

In de zomer van 2015 bezocht ik het Stubaital. Eén van de hoogtepunten was het bezoek aan de gletsjer van Stubai (3210 meter hoogte). Daar vind je ook het uitkijkplatform ‘Top of Tyrol’. Dit stalen platform steekt uit vanaf de berg. Met je voeten sta je op een rooster en kijk je zo de diepte in. Liever keek ik recht vooruit naar de imposante bergtoppen van de Stubaier Alpen, de Dolomieten en het Ortlermassief. Het platform bereik je met de splinternieuwe 3S Eisgratbahn, de langste gondellift van de Alpen met een totale lengte van 4,7 kilometer.

Uitkijkpunt Stubai Tirol

Duizelen op de Gemmipas in Zwitserland

Op de Gemmi, de historische pasovergang tussen Leukerbad en Kandersteg in Zwitserland, vind je een zeer exciting uitkijkplateau op een steile rotswand. Dit uitkijkplatform Gemmi bereik je via een twee uur durende, steile, maar makkelijke bergwandeling of gewoon comfortabel met de Gemmibaan. Eenmaal op de stalen constructie word je enkel gedragen door een rooster en een glaswand. De diepte onder jouw voeten? Zo’n 300 meter… Het voelt alsof je over de rotswand zweeft. Als extraatje word je getrakteerd op een uitzicht op het 900 meter lager liggende dal. Even bijkomen doe je op het zonneterras van restaurant Wildstrubel.

foto: My Switzerland

Spanning van dal tot top bij Chamonix in Frankrijk

Écht spannend wordt het in het Franse Chamonix. Daar begint het met een ritje in de Téléphérique de l’Aiguille du Midi. Deze kabelbaan gaat vrijwel loodrecht omhoog. In twintig minuten ‘reis’ je van 1035 meter naar de Aiguille du Midi op 3842 meter. Hier word je getrakteerd op een fenomenaal panorama. Bij helder weer zie je onder meer de Grand Paradiso, Grand Combin, Matterhorn en de Monte Rosa. Vlakbij is de top van de Mont Blanc. Dit is met recht één van de mooiste uitkijkpunten van Europa. Ook erg indrukwekkend; onder je voeten begint de Vallée Blanche gletsjer. Topattractie op deze rots is de Pas dans le Vide. Deze glazen kooi hangt boven 1000 meter diepte…

Aiguille du Midi uitkijkpunt in Chamonix - Travelvibe

Foto: Chamonix

Looping in Tsjechië, de Dolni Morava Skywalk

Deze Dolni Morava skywalk in Tsjechië selecteerden wij vanwege de abstracte vorm, ontworpen door architect Zdenek Franek. De hoge toren van hout en staal heeft veel weg van een achtbaan.Het lijkt een ingewikkeld parcours, maar zelfs kinderwagens en rolstoelen kunnen hier de top (55 m. hoog) bereiken. De constructie is gebouwd op 1100 meter hoogte en ligt nogal eens in de wolken. Bij helder weer is het uitzicht van de Králický Sněžník-berg absoluut spectaculair. Je hebt uitzicht over de vallei van de rivier Morava, het Králický Sněžník gebergte en het Reuzengebergte. Extra leuk; naar beneden kun je afdalen met de 101 meter lange glijbaan.

Tsjechië skywalk een van de mooiste uitkijkpunten van Europa - Travelvibe

Foto: Tsjechisch Bureau voor Toerisme

Missen wij volgens jou nog één van de mooiste uitkijkpunten van Europa?
Laat het ons weten!