mooiste wandelingen in de Algarve

Wandelen met de zon op je gezicht en een temperatuur van rond de 18 graden, pittoreske Portugese dorpjes verkennen en uitgebreid lunchen met een vers visje; dat is hiken in de Algarve in het najaar! De herfst is een perfecte tijd van het jaar om deze regio wandelend te ontdekken. De grote hordes toeristen zijn naar huis, de temperatuur is aangenaam en het licht is schitterend. Travelvibe ging er vijf dagen hiken en tipt je de drie mooiste wandelingen in de Algarve:

★ Wandeling 1: van Fóia naar Monchique

De berg Fóia is met zijn 902 meter het hoogste punt van de Algarve. Een perfecte plek dus voor een wandeling vol weidse vergezichten over het Monchique-gebergte. De startplaats van deze wandeling is voor ons het uitkijkpunt op de top van de berg. Je kunt de wandeling ook starten vanuit Monchique.

Tip: neem een winddicht jack mee voor de top, want het waait hier vaak flink.

Wandelen in een mix van kurk- en eucalyptus bomen

 Een mix van kurk-en eucalyptusbomen

Door onze start op de top wandelen wij comfortabel naar beneden. Aan het begin van de trail genieten we vooral van het uitzicht over de heuvels in de verte zien we de oceaan. Als we doorlopen, neemt de begroeiing toe en komen we terecht in een mix van kurk-en eucalyptusbomen. Kurkbomen behoren tot de oorspronkelijke vegetatie in dit gebied. De eucalyptus is niet inheems, maar doet het hier ook erg goed.

Smalle straatjes

Aan het eind van de wandeling krijgen we zicht op het dorpje Monchique. Met zijn oranje daken en witte muren vallen wij direct voor dit schattige bergdorp. Via de smalle straatjes van Monchique komen we uiteindelijk aan bij ons eindpunt in het centrum van Monchique, een perfecte plek voor een goede lunch! Deze wandeling krijgt dan ook een terechte plek op onze lijstje van  mooiste wandelingen in de Algarve.

Vertrekpunt: Het uitkijkpunt boven op de berg Fóia. Dit zijn GPS-coördinaten van het startpunt: 37°18’56,850″N 8°34’220″W Deze wandeling is zo’n 7 km lang en duurt ongeveer 2.5 uur.

straatjes Monchique
Mooi Monchique!
De kleuren van Monchique!
wandelen door de smalle straatjes van Monchique
Smalle straatjes...
Mariabeeldje op de route...

★ Wandeling 2: van Monte Clérigo naar Ribat da Arrifana

De westkust van de Algarve is behoorlijk wild en ruig. De golven van de Atlantische Oceaan beuken hier op de kust. Je vindt hier dan ook vooral surfers die zich uitleven op de hoge golven voor de kust en natuurliefhebbers die de bijzondere vogels en vegetatie in dit gebied willen bewonderen. Wij vertrekken vanaf het strand van Monte Clérigo, een dorpje in de gemeente Aljezur en lopen in de richting van Ribat de Arrifana, een archeologische opgraving. We wandelen een stuk van de Fishermens trail een trail die is uitgeroepen tot één van de mooiste kustroutes ter wereld.

Een paradijs voor bird watchers
De vegetatie bij Monte Clérigo

Hoge kliffen & weidse vergezichten

Deze wandeling is van het begin tot het eind indrukwekkend mooi. We vergapen ons aan de hoge kliffen met onbereikbare stranden ertussen en de vergezichten over de ruige oceaan. Dan weer loopt een deel van de route iets meer landinwaarts zodat we terecht komen in de duinen en de bijzondere vegetatie van het gebied kunnen bekijken. Door het ruige klimaat worden planten hier vaak kleiner dan in gebieden met een milder klimaat. Je vindt hier dan ook volop dwergpalmen.

Ribat de Arrifana

Uiteindelijk komen we aan bij Ribat de Arrifana. Dit is een opgraving van een religieus militair centrum van de Moren uit de 12e eeuw. De opgraving zelf wordt omgeven door een paar hekken en maakt niet heel veel indruk, het uitzicht vanaf deze plek, op een één van de hoogste kliffen van de kust des te meer. Wow dit wil je zien!

Vertrekpunt: Het strand van Monte Clérigo (je kunt ook vanuit het stadje Aljezur vertrekken) Dit zijn GPS-coördinaten van het startpunt: 3720.4057,N,00851.2611,W. Deze wandeling is zo’n 10 km lang en duurt ongeveer 2.5 uur.

Het uitzicht vlak bij Ribat da ArriFana
ruige natuur vlak bij Monte Clérigo

★ Wandeling 3: Praia da Luz naar Salema

De derde route op dit lijstje van mooie wandelingen in de Algarve is de wandelroute van Praia da Luz naar Salema. Dit is ook één van de fishermens trail kustroutes die Rota Vincentina aanbiedt. Alles dat je hoeft te doen is de blauwgroene routepaaltjes volgen. Deze route loopt langs de zuidkust van de Algarve waar het landschap liefelijker is dan aan de ruige westkust.

De blauwgroene symbooltjes van de Fishermen's trail
Ocean views
Vlak bij Salema

Tijdens het hiken word je getrakteerd op uitzichten op de staalblauwe oceaan en loop je van klif naar klif. Daartussen liggen pittoreske vissendorpjes waar je prima terecht kunt voor een korte tussenstop. Na deze 3x mooiste wandelingen in de Algarve ben je gegarandeerd verliefd!

Het kerkje van Praia da Luz
De daken van Praia da Luz

Vertrekpunt: Het strand van Luz (je kunt de route uiteraard ook andersom lopen) Dit zijn GPS-coördinaten van het startpunt: 3720.4057,N,00851.2611,W. Deze wandeling is zo’n 12 km lang en duurt ongeveer 3 uur.

Zelf wandelen in de Algarve?

De Algarve is goed bereikbaar met het vliegtuig. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar de Algarve aanbieden waaronder Transavia, British Airways en TAP Air Portugal. Wij vlogen met een Transavia-vlucht van Amsterdam naar Faro in 3 uur.

Meer informatie?

Op de site van visitalgarve en visitportugal vind je nog veel meer leuke tips over hiken in de Algarve.

*Travelvibe ging op uitnodiging van Visit Portugal naar de Algarve. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.