slag om de Ardennen | Travelvibe

Ken jij de ‘de Slag om de Ardennen’ ofwel het Ardennenoffensief nog uit je geschiedenisboekjes?  We frissen je geheugen even op: het was het laatste grote offensief van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Tot de dag van vandaag dragen de bossen van de Ardennen de littekens van deze strijd. Zo kom je tijdens boswandelingen bijvoorbeeld nog steeds enorme kraters tegen van bommen die destijds vielen.  Monique van Schijndel van L’Auberge du Notaire laat je in haar nieuwe gastblog zien hoe je meer te weten kunt komen over deze periode uit de Ardense geschiedenis.

vlakke fietsroutes in de Ardennen
551st-PIB-| Travelvibe
Foto: Bob’s Battle Tours

1. Op pad met een gids van Bob’s Battle Tours

Voor wie graag een persoonlijke gids heeft bij het ontdekken van de oorlogs- geschiedenis, raad ik één van de Battle Tours van de Nederlander Bob Konings aan. Sinds het gezin Konings zich vestigde  in Ardense dorpje Grandmenil verdiepte Bob zich in deze periode van de Ardense geschiedenis. Je kunt nu samen met Bob op verkenning. Hij vertelt je alles over de Slag om Grand Menil, het 551st Parachute Infantry Battalion en de Hellish places.  Hier vind je meer info over Bob’s Battle Tours.

Nieuw: De Joachim Peiper Tour

Binnenkort start Bob de Joachim Peiper Tour. Joachim was een Waffen-SS officier die een belangrijke rol speelde bij de Slag om de Ardennen.  Deze tour start aan de Duitse grens bij Losheim en eindigt in La Gleize. Je volgt in zeven uur de hele route die de Duitsers  in december 1944 reden. Bob is een enthousiast verteller en hij neemt je mee door de slagvelden met een fotoboek onder de arm.

Mini-Museum & Bed and Breakfast

Ook leuk: zijn zonen Tom en Ben hebben hun eigen museum over The Battle of the Bulge, de Engelse naam voor de slag om de Ardennen. Let op: het museum is alleen op afspraak te bezoeken. Bob heeft ook een gezellige Bed & Breakfast ‘Bo Temps‘ waar je kunt logeren in één van de vijf themakamers. Vlak bij hen in de buurt kun je in Le Relais, een Bistrot de Terroir in Manhay een fijn lokaal biertje drinken.

Bo-Temps Bed & Breakfast | travel vibe
Foto: Bo Temps

2.  Het 101st Airborne Museum

Ook andere privé-initiatieven hebben geleid tot bijzondere herdenkingsplaatsen. Het 101st Airborne Museum in Bastogne is er één van. In 2009 kochten Mieke en Hans van Kessel de voormalige officiersmess in Bastogne van het Belgische leger. Daar startten zij hun museum. Vervolgens brachten verzamelaars Johny Bona en Franck Ottelet er hun exclusieve collectie Tweede Wereldoorlog items onder. Hier vind je meer info over het 101ste Airborne Museum.

musea slag om de Ardennen
Foto: 101  Airborne Museum

3. Het Bulge Relics Museum

Ardenner locals hebben dit museum opgericht uit honger naar kennis over de geschiedenis van hun regio. Dit museum is een absoluut een bezoekje waard. Je vindt er een bijzondere collectie voorwerpen uit deze periode en ‘true stories’ . Hier vind je meer info over het Bulge Relics Museum.

Bulge Relics Museum
Foto: Bulge Relics Museum

4. Het Bastogne War Museum

Het bekendste oorlogsmuseum is het Bastogne War Museum. Het volledig hernieuwde museum opende in maart 2014 de deuren. Met moderne technieken wordt de strijd die meer dan zeventig jaar geleden werd gevoerd, in beeld gebracht. Hier vind je meer info over het Bastogne War Museum.

bastogne-war-museum
Foto: Bastogne War Museum

Meer tips over de Ardennen?

Monique van Schijndel woont in de Ardennen. Ze deelt in een serie gastblogs maandelijks haar beste tips uit de regio met je. Zo schreef ze eerder over ‘geheime’ vlakke fietsroutes en over deze bijzondere lokale bierbrouwerij.

unnamedFan van het programma Ik-Vertrek? Download het gratis E-book

Monique van Schijndel is samen met Mart van der Heijden eigenaar van het culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire in Vielsalm, in de Belgische Ardennen. Zij verbouwden een voormalig notarishuis tot kleinschalig hotel met negen gastenkamers. L’Auberge du Notaire is in 2013 uitgeroepen tot beste hotel van België. Vind je het interessant om meer te lezen over hun belevenissen gedurende de tien jaar dat het hotel bestaat? Of wil je weten wat de lekkerste recepten uit de Ardennen zijn? Download dan gratis het e-book.