muurschilderingen in Orgosolo Sardinie - Travelvibe

Het Italiaanse dorp Orgosolo op Sardinië is beroemd om haar muurschilderingen. Verspreid door het stadje vind je zo’n 200 ‘murales’. De meeste van deze muurschilderingen in Orgosolo hebben een politiek, historisch of sociaal thema. Ze vertellen meer over wereldwijde sociale onrechtvaardigheden of roepen op tot onafhankelijkheid van Sardinië. Andere ‘murales’ tonen eenvoudig scènes uit het dagelijkse plattelandsleven.

Dit zijn enkele ‘Murales’ in Orgosolo op Sardinië

Muurschilderingen in Orgosolo Sardinië - Travelvibe
Orgosolo muurschilderingen Sardinië - Travelvibe

Politiek getinte muurschilderingen Sardinië

De boodschappen van de ‘murales’ zijn vooral politiek getint, ooit ontstaan toen de plaatselijke boeren in opstand kwamen tegen de overheid die hun vruchtbare grond wilde inzetten voor militair terrein. Inmiddels is het een traditie en worden elk jaar nieuwe of vernieuwde muurschilderingen rond actuele thema’s geschilderd.

Orgosolo Sardinie murales - Travelvibe
Bank in Orgosolo Sardinië - Travelvibe
Bakker in Orgosolo Sardinie - Travelvibe
Murales Orgosolo Sardinia - Travelvibe
Orgosolo murales sardegna - Travelvibe
Orgosolo Sardegna - Travelvibe
Orgosolo Sardinia - Travelvibe

Het ruige verleden van Orgosolo

Orgosolo staat bekend om een geweldadig verleden. Ooit was het dorp berucht door zijn criminaliteit en vele moorden. Zo zorgden rivaliserende bendes de eerste helft van de twintigste eeuw voor bloedige vendetta’s. Niet voor niets werd hier de Italiaanse film ‘Banditi a Orgosolo’ opgenomen. Deze film gaat over de vroegere onderwereld van Sardinië.

murales orgosolo sardinië - Travelvibe
Sardinië Orgosolo Muurschilderingen - Travelvibe
Orgosolo Sardinie - Travelvibe

Wat betekenen de muurschilderingen in Orgosolo?

De teksten bij de murales zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen. Mocht je meer te weten willen komen, dan kun je op het dorpsplein een audioguide huren die commentaar geeft bij de belangrijkste muurschilderingen.

muurschilderingen Orgosolo Sardinie - Travelvibe
Orgosolo sardinia - Travelvibe
murales orgosolo sardegna - Travelvibe
Orgosolo Murales Sardinia - Travelvibe

Pizzabakker met 3x Guinness world record

In Orgosolo is pizzeria Su Lizu een aanrader. Een klein restaurantje in het centrum van Orgosolo. De pizzabakker heeft maar liefst drie wereldrecords pizzabakker op zijn naam staan…

In de buurt van Orgosolo:

Ollolai, hét Italiaanse dorp met huizen voor € 1

Sinds de reality serie van RTL 4 wordt het dorpje Ollolai druk bezocht door Nederlandse toeristen. Het tv-programma volgt vijf Nederlandse koppels die naar Ollolai zijn verhuisd. Een derde van de woningen in het oude centrum staat leeg, vaak al langer dan dertig jaar. De Nederlandse stellen hebben voor € 1 een huis gekocht en knappen deze op om er een nieuw leven te beginnen. Het dorp moet hiermee een ‘boost’ krijgen en weer aantrekkelijk worden voor bewoners en bezoekers.

Het ruige berggebied van Supramonte

In de buurt van Orgosolo vind je de indrukwekkende Supramonte. Dit ruige berggebied is het op een na hoogste van Sardinië. Hier vind je traditionele bergdorpjes met geitenhoeders, mooie uitzichten en prachtige natuurgebieden. Aanrader is de Su Gorroppu, de diepste kloof van Europa met wanden van wel 300 meter hoog.

Lees meer over Sardinië