Schloss Neuschwanstein bezoeken reistips - Travelvibe

Hoog bovenaan ons lijstje favoriete ‘Duitse kastelen en burchten‘, staat Schloss Neuschwanstein. Tot voor kort nog een bucketlist-item, inmiddels hebben wij ‘m af mogen vinken. Een aanrader, maar hoe plan je een bezoek aan één van de drukst bezochte kastelen ter wereld? Met deze handige reistips kun je iets relaxter plannen en Schloss Neuschwanstein bezoeken.  

Bezoek aan Schloss Neuschwanstein tips - Travelvibe

Stukje historie van Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is gebouwd in opdracht van de Beierse Koning Ludwig II. Hij was gefascineerd door sprookjes en wilde leven in een heus Middeleeuws sprookjeskasteel. In 1869 liet hij daarom dit indrukwekkende kasteel bouwen naast het kasteel van zijn vader, kasteel Hohenschwangau. Het was de bedoeling dat het kasteel in drie jaar klaar zou zijn, maar toen Koning Ludwig II stierf in 1886, was het kasteel nog niet af.

Dat het kasteel publiek trekt, was al snel duidelijk. Zo werd het kasteel zes weken na het overlijden van Koning Ludwig II opengesteld voor publiek. Dit om geld op te halen en de schulden van de Koning af te kunnen lossen.

Castle Germany Neuschwanstein - Travelvibe

Wat maakt Slot Neuschwanstein zo speciaal?

  • Schloss Neuschwanstein is een heus sprookjeskasteel. Het Disney kasteel van Doornroosje is niet voor niets geïnspireerd op Kasteel Neuschwanstein.
  • Jaarlijks bezoeken 1,3 miljoen mensen het kasteel, het is daarmee één van de meest drukbezochte kastelen.
  • Het is slechts één van de vier kastelen van Koning Ludwig II, ook Hohenschwangau, Herrenchiemsee and Linderhof zijn een bezoek waard.
  • De omgeving van Slot Neuschwanstein heeft nog veel meer moois te bieden, waaronder het dorp Füssen.
    Hierover lees je binnenkort meer! 
Schloss Neuschwanstein Mariabrucke - Travelvibe

De zwaan als symbool

Het kasteel was vooral bedoeld ter ontspanning van de Koning, zo creëerde Ludwig II zijn eigen droomwereld; een poëtische wereld van de Middeleeuwen. Afbeeldingen werden geïnspireerd op de opera’s van Wagner en gaan over liefde en schuld en over berouw en verlossing. In het kasteel zie je talloze zwanen afgebeeld. De zwaan (Schwan) is een symbool van zuiverheid en symbool van de graven van Schwangau.

Schloss Neuschwanstein plattegrond - Travelvibe

Wat móet je zien en doen bij Slot Neuschwanstein?

  • Loop vanuit het dorpje Hohenschwangau naar boven. Zo heb je steeds een ander zicht op het kasteel.
  • Bekijk ook eenmaal boven het kasteel vanuit de verschillende hoeken en geniet vooral ook van de uitzichten op de omgeving.
  • Als je kaartjes kunt bemachtigen, boek dan zeker een (audio-tour) in het kasteel en bewonder alle rijke decoratie.
  • Wandel naar de Marienbrücke voor een fantastisch uitzicht op het kasteel (en wandel aan de overkant van de brug nog een stukje verder de berg op).

Marienbrücke: het mooiste uitzicht op Neuschwanstein

Vanaf de Marienbrücke heb je een supermooi uitzicht en kun je de beste foto’s maken. Deze brug ligt op de Tegelberg, op een kwartiertje lopen van het slot. Van daaruit kun je nog wat hoger de berg op klimmen voor een ander perspectief.

Goed om te weten: ’s Winters is de weg en brug afgesloten en dronen is hier (net als rond de rest van het kasteel) verboden…

Routing Neuschwanstein Castle Germany - Travelvibe
Schloss Neuschwanstein traveltips Germany - Travelvibe

Waar koop je tickets voor een rondleiding door Slot Neuschwanstein?

Kasteel Neuschwanstein is alleen te bezoeken met een guided tour. Voor deze rondleiding in het kasteel, kun je alleen vooraf kaartjes kopen voor een bepaald tijdslot. Die kaartjes koop je bij de ticket-office beneden in het dorpje Hohenschwangau. Ga daarvoor in elk geval vroeg heen om kaartjes te halen voor entree op een later moment van de dag.

Vooraf reserveren van kaartjes?
Op de site van de officiële ticket-office van Neuschwanstein kun je tegen een kleine vergoeding ook tickets vooraf reserveren. Deze dien je alsnog tijdig op te halen bij de ticketoffice.

Zorg daarna dat je op tijd bij het kasteel bent (het is ruim 15 minuten lopen vanuit het dorpje). Op het gereserveerde tijdstip kun je door het hek. Ben je te laat, dan heb je geen toegang meer. Het tijdslot (elke 5 minuten) staat duidelijk vermeld op het kaartje en het toegangshek. De informatie tijdens de rondleiding krijg je via een audioguide (ook verkrijgbaar in het Nederlands). Tijdens de rondleiding wandel je met een groep en gids in 25 minuten door het kasteel.

Let op: Het kasteel wordt het hele jaar druk bezocht. In het hoogseizoen zijn dat zo’n 10.000 bezoekers per dag! Wachtrijen bij het ticketcenter en kasteel lopen daarom in het hoogseizoen soms op tot 3 uur… In de wintermaanden is het er wel iets rustiger, maar ook dan zitten de guided tours nog altijd volgeboekt.

Openingstijden ticket office Neuschwanstein:

maart tot oktober: vanaf 7.30 tot 17.00 uur
oktober tot maart: vanaf 8.30 tot 15.00 uur

Bezoeken Neuschwanstein Duitsland - Travelvibe
Neuschwanstein tourist attraction - Travelvibe

Wat kost Schloss Neuschwanstein bezoeken?

Op de website van de officiële ticketoffice in Hohenschwangau vind je de toegangsprijzen voor Slot Neuschwanstein. De prijs voor een bezoek is daar € 13 (volwassenen), inclusief guided tour. Let dus goed op, want er worden kaartjes op andere sites aangeboden voor € 30…

Binnenkijken bij Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein heeft meer dan 200 kamers, waarvan er maar 15 volledig zijn afgewerkt. Tijdens een rondleiding bezoek je vooral de derde en vierde verdieping. Op de onderste etages waren de dienstruimtes voor het personeel ingericht. Binnen Schloss Neuschwanstein mag je niet fotograferen of filmen…

 

 

Slot Neuschwanstein bezoeken (@neuschwanstein.castle) op

 

 

Bezoek Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle) op

 

 

Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle) op

 

 

Neuschwanstein Duitsland(@neuschwanstein.castle) op

Meer info vind je op de website van Slot Neuschwanstein.

Wij bezochten o.a. Slot Neuschwanstein op uitnodiging van Füssen im Allgäu. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.