Waarom naar IJsland- vulkaan Askja warmwaterbron - Travelvibe

Als er één land hoog op onze bucketlist staat, is het IJsland wel. Waar anders vind je een weids en uitgestrekt landschap met geisers, actieve vulkanen en pruttelende modderpoelen? Veel IJsland-gangers trekken naar het zuiden van IJsland en volgen daar de zogenaamde Golden Circle.
Nu werden wij getipt over het noorden van IJsland. Ook daar vind je kratervelden, metershoge watervallen én ruige kustlijnen. Dit wordt de Diamond Circle van IJsland genoemd en heeft misschien nog wel meer te bieden… Een paar nuttige reistips en prachtige foto’s voor het rustige en minder toeristische Noord-IJsland:

Waarom in de zomer naar IJsland - Travelvibe

De kalme Diamond Circle van IJsland

Deze Diamond Circle in het noorden van IJsland is 260 km lang en kent talloze highlights. Bezoek bijvoorbeeld het Nationale Park Vatnajökull, waar je de grootste gletsjer van Europa vindt. De ijslaag is hier op sommige plekken meer dan 900 meter dik! Ook bijzonder is het om te wandelen door de unieke lavavelden van Dimmuborgir. Het landschap is hier bezaaid met ruige rotsformaties, vulkanische pilaren en lavatunnels, waarbij het lijkt alsof je op een andere planeet bent beland. Datzelfde geldt voor Ásbyrgi Canyon. Deze hoefijzervormige kloof met in het midden een 100 meter hoge klif, is een fascinerend verschijnsel.

gletsjer IJsland - Travelvibe

Zoek je onbekende plekken op IJsland?
Ga voor de Diamond Circle in het noorden van IJsland!

Waarom naar IJsland - Travelvibe

Dit móet je gezien hebben in het noorden van IJsland:

uitgestrekt IJsland in de zomer - Travelvibe

1. Toplocatie voor Walvis-spotten

Zo is Húsavík, Whale Watching capital of Iceland, één van de beste plekken voor walvissafari’s in heel Europa. Vanuit de gezellige haven vertrekken dan ook dagelijks bootjes de zee op om deze reuzen te kunnen aanschouwen.

IJsland - Husavik - Travelvibe

2. Warmwaterbron Mývatn

The Blue Lagoon is beroemd, maar ook aardig toeristisch. In natuurgebied Myvatn (op zo’n 105 kilometer afstand van de luchthaven van Akureyri) vind je een minder toeristisch alternatief. De charmante Myvatn Nature Baths hebben altijd een temperatuur van zo’n 36 – 40 C° én een prachtig uitzicht over de kraters van de vele vulkanen in het gebied rijk. Bovendien is het water hier ook lichtblauw, maar zonder te veel zwavel.

Warmwaterbron IJsland Myvatn - Travelvibe

3. Dettifoss Waterval

Tijdens een bezoek aan het noorden van IJsland, mag de Dettifoss waterfall niet ontbreken. De waterval is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Het water buldert er met miljoenen liters tegelijk naar beneden. Dit is de krachtigste waterval van Europa. In de buurt liggen nog twee kleinere watervallen; circa 2 km stroomafwaarts de Hafragilsfoss (27 meter hoog) en ongeveer 1 km stroomopwaarts de brede Selfoss (11 meter hoog).

IJsland zomer landschap met waterval - Travelvibe

4. Hoofdstad van Noord-IJsland: Akureyri

Akureyri is de op-vier-na grootste stad van IJsland, gelegen aan de ruige noordkust en ingesloten door twee schiereilanden. Dit is het perfecte startpunt voor je rondreis door (Noord) IJsland. Opvallend is de architectuur van Akureyri; alle huizen en gebouwen zijn gemaakt van hout en ze hebben alle kleuren van de regenboog. Het oudste huis van Akureyri is Laxdalshús. Het is gebouwd in 1795.

iceland-mahkeo IJslandse paarden - Travelvibe

Foto’s en reistips van Voigt Travel.
PS: Vanaf eind mei vliegt Voigt Travel, in samenwerking met Transavia, rechtstreeks vanuit Rotterdam – The Hague Airport naar Akureyri. Meer reistips voor IJsland vind je hier

Landschap IJsland met camper - Travelvibe