noorderlicht in de zomer | Fins Lapland

Het Noorderlicht spotten in de zomer kan dat? Yvon van Travelvibe reisde af naar Salla in Fins Lapland en zag dit magische natuurverschijnsel in augustus! Dit is haar verhaal:

Onze Noorderlicht ervaring in Fins Lapland

“Vanavond hebben jullie een goede kans het Noorderlicht te spotten”, vertelde een begeleider in het rendierenpark in Salla in Fins Lapland ons. Ik geloofde hem niet zo. Huh? Dat kun je toch alleen zien in de winter en het is nu augustus, dacht ik. Bovendien hadden we de avonden daarvoor een paar keer ‘s avonds naar een bewolkte hemel gekeken en tijdens een eerder Travelvibe tripje naar het Noorse Geilo staarden we avond na avond naar buiten zonder een zweempje Noorderlicht.

Op een eiland in een meer

Toch trokken de heldere avond, de veelbelovende woorden van de begeleider en mijn nieuwsgierigheid me naar buiten. Rond een uur of half twaalf reden we naar een meertje op nog geen 5 minuten rijden van Sallatunturin Tuvat, onze accommodatie. Het was een graad of acht. Gelukkig hadden we een warme jas en een goede camera met  statief bij ons. We besloten vlak bij een hutje op een eilandje in het meer onze camera op te stellen.

Lange wit groene wolken

Wij stonden er nog geen vijf minuten toen het begon. Lange wit groene wolken die plotseling opkwamen. Voor we het wisten waren ze overal zichtbaar. Mijn hart maakte een sprongetje. De oh’s en en ah’s die uit mijn mond kwamen, waren niet te stoppen. Eindelijk, eindelijk eindelijk: het Noorderlicht! Het lukte ons niet direct onze camera goed in te stellen, maar met een beetje hulp lukte het óók nog een paar goede foto’s te maken. Na ongeveer een half uurtje, leken de groene wolken even plotseling te verdwijnen als ze gekomen waren. We reden terug naar ons huisje. Het was stil in de auto. We waren stil van het Noorderlicht.

Meer Salla Travelvibe

De beste plekken in Salla om het Noorderlicht te spotten

  • Het Keselmärjärvi meer. In het meer ligt een klein eiland met een hut dat met een bruggetje te bereiken is. Dit is dé plek waar wij het Noorderlicht zagen. Op de foto hierboven zie je het meer bij daglicht.
  • Iso Pyhätunturi. Dit is een heuvel vlak bij Salla. Hier is weinig lichtvervuiling en omdat het hoger ligt, heb je beter zicht op de sterrenhemel.
  • De hut bij Kontiolampi, een klein meertje vlak bij een parkeerplaats.

Wat is het Noorderlicht?

Het ontstaat boven de polen van de aarde als energierijke deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer van de aarde. Het is meestal alleen te zien in een band om de aarde tussen 60 en 70 graden noorder (en zuider) breedte. Soms als de zonneactiviteit heel sterk is, is het verder naar het zuiden ook zichtbaar. Ook in Nederland kun je het zo’n 7 keer per jaar zien.

Noorderlicht Fins Lapland

Wanneer is het Noorderlicht te zien?

Het Noorderlicht kun je zien van augustus tot en met mei. Alleen in hartje zomer, als het niet donker wordt in Lapland, is het niet te zien. De winter is wél de beste periode voor het Noorderlicht. Ook in september en maart als er vaak veel zonneactiviteit is, heb je een goede kans.

Je kunt het het beste zien rond middernacht aan de noordelijke hemel. Het moet donker en helder zijn én er moet voldoende zonneactiviteit zijn.

Tip: Vertrouw niet volledig op Noorderlicht apps. Op de avond dat wij het zagen, hadden we volgens onze app nauwelijks kans om het te zien. Vraag het liever aan de locals of check lokale websites zoals de Finse site AurorasNow. Op deze site kun je ook een alert instellen.

 Hoe stel je je camera in voor het Noorderlicht?

Met een smartphone lukt het je niet het Noorderlicht te fotograferen. Een statief en een spiegelreflex camera zijn essentieel voor het fotograferen ervan. Deze camera-instellingen gebruikten wij voor onze foto’s:
– Handmatig (F)
– Diafragma: 5.6
– ISO: 800
– Sluitertijd: 15 seconden

*Met dank aan watzijzegt.com voor de juiste instellingen.

Zelf het Noorderlicht zien?

Een reis met Voigt Travel naar Noord-Europa is een échte belevenis. Of je nu liever alles zelf plant, of gaat voor volledig verzorgd. Je kunt altijd terecht bij de  specialisten van Voigt Travel.  Wil jij ook het Noorderlicht zien? Ze bieden diverse Noorderlicht-reizen aan. Check de site van Voigt Travel voor meer info & reisinspiratie.

*Travelvibe reisde op uitnodiging van Voigt Travel af naar Fins Lapland. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een bestemming.