De noorse keuken, verassend lekker eten in Noorwegen - Travelvibe

Dat Noorwegen een fantastische reisbestemming is, dát weten we. Maar minder bekend is dat je er ook nog eens supergoed kunt eten. Sterker nog, Noorwegen positioneert zich steeds meer als Food-bestemming. Het weet zelfs op meerdere fronten met gemak de Franse keuken te verslaan. Hoog tijd om nader kennis te maken met de Noorse keuken.

Moderne Noorse keuken

De afgelopen jaren heeft de Noorse keuken een grote verandering doorgemaakt. Ook de houding van de Noren ten aanzien van eten, drinken, culinaire tradities en ‘haute cuisine’ is sterk veranderd. Zo zijn vooral lokaal geproduceerde en biologische gerechten in opkomst. Dit heeft te maken met de stijgende vraag naar kwalitatief hoogwaardige producten. Steeds meer en vaker kom je in Noorwegen verfijnde restaurants, hippe eettentjes en mooie food-initiatieven tegen.

De keuken van Noorwegen en welke gerechten? Travelvibe
Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Travel en food als perfecte combinatie in Noorwegen

Tijdens een verblijf in Noorwegen kun je op meerdere manieren kennismaken met de Noorse keuken:

1. Foodfestivals

Ervaar de smaken en tradities tijdens lokale foodfestivals. Bekend zijn Gladmat in Stavanger, Smak in Tromsø en het Trøndersk matfestival in Trondheim.

2. Topkoks

Noorwegen telt steeds meer koks die koken op wereldniveau. Zo is een podiumplek op Bocuse d’Or geen uitzondering en behaalde Maaemo als eerste Noorse restaurant 3 uit 3 Michelinsterren. Meer inspiratie vind je bij deze Noorse toprestaurants in de Michelin-gids.

3. Food experiences

Bezoek tijdens een verblijf in Noorwegen visserijen, boeren, vismarkten, brouwerijen en meer lokale foodproducenten. In heel Noorwegen duiken nieuwe, kleinschalige producenten van kaas, honing, gebakjes en biologisch verantwoord vlees op. Je vindt er alleen al honderden bierbrouwers die experimenteren met verschillende authentieke bierstijlen en -recepten. Ook leuk: ga op koningskrabsafari om zelf krab te vangen.

Local beer Norway - Travelvibe
Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Een Noors gerecht barst van karakter

Het Noorse landschap en klimaat zijn van grote invloed op de Noorse gerechten. Denk aan de uitgestrekte vlaktes langs de kust en in de bergen waar schapen en geiten grazen. Voor de kust vind je een rijk aanbod van zeevruchten. Deze perfecte bodemkwaliteit en het koude en grotendeels schone klimaat is perfect voor het telen van vruchten, bessen en groenten, zonder gebruik van veel bestrijdingsmiddelen. In kleine boerderijen worden in een gezonde omgeving melk, kaas en vlees geproduceerd, waarbij het welzijn van dieren voorop staat.

food from norway - Travelvibe
Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Beroemde Noorse kaas: Brunost

De beroemdste kaas van Noorwegen is de bruine kaas, de ‘brunost’. Het is een gekaramelliseerde weikaas met een zoete smaak. De Noren beleggen er vaak hun lekkere brood of typisch Noorse wafels mee.

Brunost-bruine kaas uit Noorwegen - Travelvibe
cabday/Foap/Visitnorway.com

Typische gerechten uit de Noorse keuken

  • Vis en seafood
  • Vlees (lam, eland en rendier)
  • Kaas
  • Bessen
  • Paddestoelen
  • Bier
  • Koffie
Zeevruchten uit de Noorse keuken - Travelvibe
visitnorway.com

Laat je inspireren door deze Table Tales:
Culinaire verhalen uit Noorwegen

Stavanger

Trondheim

Meer over de Noorse keuken en gerechten uit Noorwegen?
Je vindt er alles over op de site van Visit Norway.

PS: ook gek op de combinatie reizen en food? Lees hier meer over deze smakelijke reistrend