Op soloreis na je 40ste - Travelvibe

Misschien ben jij gaan backpacken ná de middelbare school of tijdens de studie? Er lijkt nu een nieuwe reistrend te ontstaan onder een oudere doelgroep: Het maken van een soloreis na je 40ste… 

Een backpack-reis op jongere leeftijd heeft vaak deze kenmerken:

 • een backpack en wereldticket kopen
 • slapen in goedkope hostels
 • met nieuwe vrienden avonturen beleven
 • solo doorreizen naar een volgende bestemming

Vaak stopt dit backpacken bij carrières, het ontstaan van relaties en het krijgen van kinderen. Toch blijkt uit een onderzoek van ContinuVakantieOnderzoek dat het aantal 40-plussers dat solo de wereld introk in 2017 is toegenomen met 20% naar 540.000 reizigers.

Alleen reizen is een goede manier om je horizon te verbreden en je te bezinnen op je toekomst

Alleen reizen is niet alleen op jonge leeftijd een goede manier om de horizon te verbreden en je te bezinnen op je toekomst. Ook als je in de 40 bent, kan het heilzaam zijn om af en toe even de pauzeknop in te drukken. Om letterlijk wat afstand te nemen en zo je leven en carrièrre eens onder de loep te nemen zonder dat er de onmiddellijke afleiding is van vrienden, familie en dagelijkse beslommeringen.

Solo-reistrend vooral onder vrouwen

Deze trend van soloreizen bij 40-plussers is al een tijdje gaande, vooral onder vrouwen. De redenen?

 • ze willen een break
 • even weg uit de dagelijkse sleur
 • tijd voor zichzelf
 • een nieuwe uitdaging
 • iets doen wat ze echt leuk vinden
 • zichzelf hervinden
 • gewoon nieuwe wereldplekken ontdekken

Reizen met comfort

Toch zijn de wensen op je 30ste, 40ste of 50ste wel wat veranderd… Voor jou geen stapelbedden, zweterige matrassen en snurkende slaapzaal-genoten. De wat oudere soloreizigers zijn daarom op zoek naar een beetje meer comfort én inhoud op reis.


Tips voor een soloreis na je 40ste

Kies een ‘makkelijk’ land
Ga naar een land met een open cultuur dat nog niet is platgetreden door het toerisme en waar reizen makkelijk is. Denk aan Canada, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Chili, Colombia en Portugal.

Reizen met een doel
Kies een land uit op basis van jouw interesse. Kies voor een activiteit op de bestemming (kookcursus, muziekfestival, taalcursus, etc). Dat geeft structuur aan jouw reis en helpt om gelijkgestemden te ontmoeten.

Welke accommodatie?
Hotels rekenen nog vaak een toeslag voor soloreizigers. Kijk daarom ook eens bij Airbnb of in ‘homestays’. Ook hostels zijn niet meer alleen op jongeren gericht.

Nooit alleen met social media 
Contacten met thuis onderhoud je prima met Facebook, Instagram en Skype. Ook tijdens het reizen kun je makkelijk contact leggen. Zo is er Tripr, waarmee je ter plekke gelijkgestemden kunt vinden. Voor alleengaande vrouwen zijn er de community-apps Tourlina en Vakanshe.

Veilig op reis
Ook zijn er apps die het veilig reizen makkelijker maken. Zo is er EmergenSee die je locatie registreert en een livestream naar je contacten stuurt zodra je op een noodklop drukt. Met Tripit kun je officiële documenten opslaan. Safety Map, Bugle en Bsafe geven je meer inzicht in de veiligheid in de omgeving.

Bronnen: HetkanWel.nl en Volkskrant

Lees hier meer reistrends op Travelvibe

Is zo’n soloreis na je 40ste ook iets voor jou?