Poznań is een heerlijke citytrip bestemming in het westen van Polen. De stad heeft je met haar rijke cultuur en historie veel te bieden. Je vindt er de mooiste marktpleinen van Polen, een schitterend stadhuis en volop shopping mogelijkheden. Ontspannen doe je in de mooie stadsparken of aan de rivier. Travelvibe inspireert je alvast met deze 5 (veelal gratis) activiteiten die een bezoekje aan Poznań nóg leuker maken.

1) Het stadhuis – staren naar de bokjes

In het hart van het centrum kun je één van de mooiste bezienswaardigheden van Poznań bewonderen:  het raadhuis (Ratusz). Sinds de Italiaanse architect Giovanni Battista Quadro het gebouw in 1555 onder handen nam, is het veranderd in één van de mooiste renaissance bouwwerken van centraal Europa. Het fungeert tegenwoordig niet meer als raadhuis, maar als stedelijk historisch museum dat zeker een bezoekje waard is. Ook bijzonder: elke dag om klokslag 12 uur verschijnen er twee mechanische bokjes boven de klok van het raadhuis die twaalf keer met hun hoofd stoten. Dat wil je meemaken!

2) Check die kleurige huisjes!

Het raadhuis ligt aan de oude markt, hét marktplein van de stad dat er al ligt er sinds 1253. Tegenwoordig kun je er genieten van een drankje op het terras terwijl je de veelkleurige huisjes aan het plein bekijkt. Onder de bogen van de huisjes aan het plein worden tegenwoordig souvenirs en etenswaren verkocht en in de straatjes rond het plein vind je overal bijzondere, kleine winkeltjes waar de shopaholics onder ons helemaal los kunnen.

3) Het Citadelpark: Actief ontspannen in het grootste park van de stad

Na een dagje shoppen, toe aan een beetje actieve ontspanning? Breng dan een bezoekje aan het Citadelpark, het grootste stadspark van Poznań. Het park is gebouwd op de overblijfselen van een oud Pruisisch fort en ligt vlak bij het centrum van de stad. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen. Onderweg kom je er diverse kunstwerken en andere historische overblijfselen tegen. Het beroemdste kunstwerk van het park heet ‘de onherkenbaren’ van de Poolse kunstenares Magdalena Abakanowicz. In het midden van het park is een grote weide. Foodies en muziekliefhebbers kunnen daar terecht voor leuke food barretjes en in de zomer voor evenementen en muziek.

4) Shopping: Van klein antiekwinkeltjes tot hypermoderne winkelcentra

Voor shopping fans heeft Poznań een lekker ruim aanbod. Het bekendste winkelcentrum van de stad is ‘Stary Browar’ met ruim 200 verschillende shops. De grote ketens zijn daar in gevestigd, maar ook vele leuke kunstgalerieën en boutiques. Dol op antiek? Loop dan eens binnen bij één van de vele winkeltjes in de binnenstad die antiek verkopen (let op borden met ‘Antyki’ of ‘Antykwariat’)en ga op zoek naar een bijzondere nieuwe schat voor jouw collectie. Foodies gaan in Poznań naar Zielony Targ. Daar is op zaterdag de grootste biologische markt van de stad te vinden met lokale producten van producenten uit de hele regio.

Stary_Browar-Poznan

5) De Warta rivier: de zon onder zien gaan op het stadstrand

Vooral in de zomer is het heerlijk relaxen aan de oevers van de Warta die door de stad stroomt. Ga ‘s avonds naar één van de stadstranden aan de rivier en ontspan met een verkoelend drankje en muziek en geniet van het adembenemende uitzicht op de stad. Of neem een watertram over de rivier. Deze brengt je van de kathedraal in zo’n anderhalf uur naar Szeląg, een buurt vlak buiten het centrum niet ver van het Citadel park.

warta rivier

Zelf naar Poznań? Zo kom je er

De afstand van Utrecht naar Poznań is ongeveer 870 kilometer dus je rijdt er in zo’n
9 uur naar toe. Liever wat sneller ter plaatse? Je kunt met KLM rechtstreeks naar Poznań Airport vliegen. Daar kun je onder andere een auto huren of je euro’s omwisselen voor złoty’s, de lokale munt van Polen. Vanaf het vliegveld sta je in een half uurtje in het centrum van Poznań. Hier vind je meer informatie over Poznań Airport en informatie over boeken en vluchten is te vinden op de website van KLM. Controleer van te voren wel altijd even de actuele toegangseisen. Kijk daarvoor even op de website van de lokale overheid, het Reisadvies Buitenlandse Zaken of de Can I Fly pagina van KLM.

Meer Travelvibe op reis door Europa? Check: